Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού

Mε ιεροπρέπεια και κάθε επισημότητα τιμήθηκε απόψε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Ιλισσού. Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορωνείας Παντελεήμων με την συμμετοχή πολλών Ιερέων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Στο κήρυγμά του ο κ. Παντελεήμονας τόνισε ότι ο Άγιος Παντελεήμων εκτός από μεγαλομάρτυρας ήταν και ιαματικός. “Η Εκκλησία μας έχει πολλούς αγίους οι οποίοι υπήρξαν ιαματικοί, δηλαδή γιατροί που θεράπευαν τις ασθένειες. Αυτό είναι μια απόδειξη ότι η Εκκλησία δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ψυχή, αλλά και για το σώμα, θεραπεύοντας ασθενείς παραλυτικούς και  χορταίνοντας πεινασμένους”. Επίσης πρόσθεσε ότι “στην θεία λειτουργία εκτός από την ψυχή μετέχει και το σώμα με όλες τις αισθήσεις και τις κινήσεις του σώματος (σημείο του Σταυρού, προσκύνηση εικόνων)”. Τέλος επεσήμανε ότι “η Εκκλησία μας δεν δέχεται την καύση των νεκρών αλλά φροντίζει τα σώματα με τον ενταφιασμό. Και έτσι προκύπτουν τα λείψανα των αγίων. Βλέπουμε λοιπόν ότι η διδασκαλία της εκκλησίας ευνοεί το σώμα και δεν το περιφρονεί, ενώ επισημαίνε να προσέξουμε να μην πεσουμε σε σωματολατρεια. Δηλαδή να μην δίνουμε μεγαλύτερη φροντίδα στο σώμα από ότι στην ψυχή”. Ευχήθηκε τέλος “ο Άγιος Παντελεήμονας να δίνει σε όλους υγείας ψυχής αλλά και σώματος. 

Εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ο πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Λόντος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κορωνείας για την παρουσία του στην πανήγυρη του ναού και του ευχήθηκε να έχει έτη πολλά και σωτήρια.

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαγεωργίου

Διαβάστε ακόμα