Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μπίγκορσκι 

Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, εόρτασε το Γενέσιο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, η ομώνυμη Ιερά Μονή Μπίγκορσκι, κατά το ιουλιανό ημερολόγιο.(24 Ιουνίου/7 Ιουλίου 2022).


Μετά την επούλωση μιας χρόνιας πληγής, με την αποκατάσταση της ευχαριστιακής κοινωνίας, εξ αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Πανήγυρις της ως άνω Ιεράς Μονής, τελέστηκε εντός οικουμενικού πνεύματος και εν ομονοία Ορθοδόξων Εκκλησιών των Βαλκανίων.


Η βυζαντινή παράδοση, πλημμύρισε το Καθολικό της Μονής, η οποία ακολουθεί το τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως.


Στις ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου, χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Σταυροπηγιακής και Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων, Θεσσαλονίκης. Ανήμερα της Πανηγύρεως, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του επιχώριου Μητροπολίτου Δεβρών και Κιτσέβου, Σεβασμιωτάτου κ. Τιμοθέου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Αμορίου κ. Νικηφόρου και Αντανίας κ. Παρθενίου, Καθηγουμένου της εορτάζουσας Ιεράς Μονής.
Της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Ακολουθιών, μετείχαν ιερείς από την Εκκλησία της Ελλάδος και συγκεκριμένα από τις Ιερές Μητροπόλεις, Θεσσαλονίκης, Βεροίας – Ναούσης και Καμπανίας, και Εδέσσης – Πέλλης και Αλμωπίας, από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, καθώς και της Ι. Μονής. 


Εκατοντάδες ήταν οι προσκυνητές που “πλημμύρισαν” την Ιερά Μονή, πράγμα που αποδεικνύει τον μακροχρόνιο, επίπονο και επίμονο αγώνα του Ηγουμένου της, κ. Παρθενίου, αλλά και της σεβασμίας συνοδείας του, ώστε να γεννήσει εκ του μηδενός την Ορθόδοξη Πίστη, τη βυζαντινή παράδοση, την πνευματικότητα και την εν γένει Παιδεία στην όλη περιοχή του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως τόσο η Θεία Λειτουργία και οι Ιερές Ακολουθίες, όσο και οι ψαλμοί, αποδόθηκαν και στις δύο γλώσσες, εναλλάξ, ενώ ο δεξιός χορός απέδωσε τις βυζαντινές μελωδίες στην ελληνική, αφού εξ Ελλάδος προέρχονταν οι δύο χορωδίες που κάλυπταν το αναλόγιο.


Στην προσφώνησή του, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Μπίγκορσκι, Επίσκοπος Αντανίας κ. Παρθένιος, προς τον Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο, αλλά και προς όλο το εκκλησίασμα, αναφέρθηκε πολλάκις και με παρρησία στην ευεργεσία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, που έλαβαν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Βόρειας Μακεδονίας. Χαρακτηριστική, ήταν η εξής αναφορά του: “Η αποκατάσταση της Ευχαριστιακής Κοινωνίας στην Εκκλησία μας, είναι μια πάμφωτη ακτίνα από το Φανάρι της Ορθοδοξίας και αποδεικνύει έμπρακτα το έλεος και τη μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, προς όλους τους Ορθοδόξους. Η ακτίνα όμως αυτή, φώτισε έτι περαιτέρω το θυσιαστήριό μας, διότι εξήλθε εκ της καρδίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας, κ.κ. Βαρθολομαίου, Τον οποίο έχουμε όχι μόνο στις προσευχές και στις καρδιές μας, αλλά σε ολόκληρο το είναι μας”.

Διαβάστε ακόμα