Παραδόθηκε η εικόνα του ένθρονου Χριστού στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου

Η εικόνα του ένθρονου Χριστού που κλάπηκε από το μοναστήρι του Αντιφωνητή στην κατεχόμενη Καλογραία της Κερύνειας, μετά από προσπάθειες 24 χρόνων, παραδόθηκε χθες από τον υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο, και τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Μαρία Ιερωνυμίδου, στην Αρχιεπισκοπή. Η εικόνα, που θεωρείται «δίδυμη» της εικόνας της ένθρονης βρεφοκρατούσας Παναγίας, ανάγεται στα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αιώνα μ.Χ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι για πάταξη της αρχαιοκαπηλίας έχει ετοιμαστεί πρόταση για να δημιουργηθεί «ένας κλάδος, μία ομάδα, με το κατάλληλο προσωπικό, με αστυνομικούς που θα εκπαιδευθούν και το μοναδικό αντικείμενο της εργασίας τους θα είναι η καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας».

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που παραδόθηκε στην Αρχιεπισκοπή, ο κ. Καρούσος είπε ότι ήταν τιμή του να παραδώσει στον Αρχιεπίσκοπο ακόμα μία κλεμμένη εικόνα που έχει επαναπατριστεί με επιτυχία. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, ιδιαίτερα τη διευθύντρια και τους λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τη Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία Κύπρου, αλλά ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο, «γιατί με αυτή την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε, πετυχαίνουμε να επαναπατρίσουμε αυτές τις σημαντικές εικόνες για τον τόπο μας». 

Σημείωσε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν ανακοινώνονται και δεν δημοσιεύονται, αν και είναι συνεχείς και καθημερινές, προκειμένου να διαφυλάσσεται η επιτυχία τους. Ανέφερε ότι ο ίδιος είχε πολύ καλή ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη του θέματος για τον επαναπατρισμό της εικόνας του ένθρονου Χριστού και τόνισε πόσο σημαντική ήταν η τήρηση της μυστικότητας, καθώς υπήρχε κίνδυνος να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

Από πλευράς του ο Αρχιεπίσκοπος αφηγήθηκε τις προσπάθειες που είχαν γίνει για την επιστροφή εκατοντάδων ιστορικών εκκλησιαστικών κειμηλίων που είχαν κλαπεί από τα κατεχόμενα και βρίσκονταν στο Μονακό. «Οι καλές σχέσεις φέρνουν αποτέλεσμα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφέροντας ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης εκείνης, ο δικαστής αποφάνθηκε ότι 500 συνολικά τεμάχια, των οποίων η προέλευση από κατεχόμενα χωριά ήταν σαφής, θα επέστρεφαν στην Κύπρο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. 

Η κ. Ιερωνυμίδου υπογράμμισε πόσο χρονοβόρες είναι οι προσπάθειες για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών κειμηλίων και αρχαιολογικών θησαυρών, που κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974. «Για τη συγκεκριμένη εικόνα έχουν γίνει χρονοβόροι δικαστικοί και νομικοί αγώνες», είπε, εξηγώντας ότι από το 2014 που εντατικοποιήθηκαν οι διαδικασίες, μόλις το 2020-2022 επιτεύχθηκε η επιστροφή της. Όπως εξήγησε, η «δίδυμη» εικόνα του ένθρονου Χριστού, εκείνη της ένθρονης βρεφοκρατούσας Παναγίας, είχε επιστρέψει στην Κύπρο το 1998. 

«Αυτός είναι ο τέταρτος μεγάλος επαναπατρισμός που γίνεται. Το 2018 είχε επαναπατριστεί το πολύ σπουδαίο ψηφιδωτό του Αποστόλου Μάρκου, από την Παναγία Κανακαριά. Μετά είχαμε τμήματα τοιχογραφιών από την Αψινθιώτισσα και άλλες εκκλησίες, τα οποία επαναπατρίστηκαν από τη Χάγη. Πέρσι έγινε ο επαναπατρισμός των βημόθυρων από την εκκλησία της Περιστερωνοπηγής και τώρα έγινε ο επαναπατρισμός του ένθρονου Χριστού, που ανάγεται στα τέλη του 15ου με αρχές του 16ου αι. μ.Χ.», κατέληξε η κ. Ιερωνυμίδου.

philenews.com

Διαβάστε ακόμα