Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα στην Κόρινθο

Τελέσθηκε σήμερα Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022, στο Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και με την ευκαιρία την μνήμης του Αγίου ενδόξου ΜεγαλομάρτυροςΠαντελεήμονος, του Ιαματικού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου και του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και με την παρουσίαόλων των Κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων των Γραφείων της Ι. Μητροπόλεως, νεκρώσιμονΤρισάγιον υπέρ αναπαύσεως των ψυχών:

  • του αειμνήστου κυρού Παντελεήμονος του (Καρανικόλα), αμέσου προκατόχου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας,
  • του Πνευματικού αυτού Πατρός Μητροπολίτου Χίου κυρού Παντελεήμονος του (Φωστίνη), ιδρυτή του Ιερού Τάγματος Αγίου Παντελεήμονος και των εκ των μελών αυτού,
  • Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Α’ & Β’,
  • Μητροπολίτου Λήμνουκαι Αγ. Ευστρατίου Παντελεήμονος,
  • Μητροπολίτου Αττικής Παντελεήμονος,
  • Μητροπολίτου Σάμου και Ικαρίας Παντελεήμονος,
  • ως και του Μητροπολίτου Θήρας και Αμοργού Παντελεήμονος,
  • και των σήμερα κηδευομένων αδελφών μας μοναχού Σαμψών και κ. Αιμιλίου Αγγιανίτη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αναφέρθηκε στην ιερή υποχρέωση όλων των Κληρικών να μνημονεύουν τους προκατόχους των και για να λαμβάνουν την ευχή τους και για να διέπει το εκκλησιαστικό έργο μια συνέχεια και συνέπεια. Ακολούθως,έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πλούσιο και καλλίκαρπο έργο του μακαριστού προκατόχου του, ιδιαιτέρως δε στο συγγραφικό α) την λεγομένη «Κλείδα Ιερών Κανόνων», που αποτελεί μοναδική, κατά την γνώμη του, παρακαταθήκη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, β) Περιπέτειες ενός προσκυνητού, γ) «Γνώφος αγνωσίας» δ) «Αχνάρια που οδηγούν στην ουράνια Βασιλεία» κ. ά.προτρέποντας τους Ιερείς που χειροτόνησε αλλά και τους νεοτέρους να τον μνημονεύουν αδιαλείπτως, καθώς άπαντες έχουν ευεργετηθεί από αυτόν. Επεσήμανε δε ολοκληρώνοντας, ότι, ενώ συκοφαντήθηκε και έφυγε πικραμένος από την συμπεριφορά ορισμένων,εμείς οφείλουμε «να κηρύττομεν το έλεον και να μην κρύπτομεν την ευεργεσία» και να ευχόμεθα ο Κύριος να αναπαύει την ψυχή του αλλά και τας ψυχάς των υπολοίπων «εις χώραν ζώντων και εν τη γη των πραέων»,ώστε να έχουμε την ευχή και την ευλογία τους!

Διαβάστε ακόμα