Μνήμη των Αγίων Διονυσίου Αιγίνης και Κοσμά του Αιτωλού στην Ι. Μ. Κηφισίας

Με ιδιαίτερη ευβλάβεια και λαμπρότητα τιμήθηκε εφέτος η μετάθεσις του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης του εκ Ζακύνθου και η μνήμη του Αγίου Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού.

Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.Κύριλλος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Δήμου Διονύσου, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Εκάλης-Νέας Ερυθραίας Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιο Ντέτσικα και ιερείς της περιοχής.

Η διακονία του θείου και ιερού κηρύγματος ανετέθη στον Πανοσ. Αρχιμ. π. Ευστράτιο Δελατόλα, Αρχιερατικό Επίτροπο Πεύκης-Μεταμορφώσεως, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Διονυσίου.

Την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου, τον οποίο  όλως ιδιαιτέρως ευβλαβείται ένεκα της καταγωγής του από την περιοχή της Κονίτσης Ιωαννίνων όπου πανηγυρικά εορτάζεται καθ’έκαστον έτος η μνήμη του. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Κωνσταντίνος Χαραλαμπόπουλος και οι εφημέριοι του Ιερού Ναού. Στο κήρυγμά ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις ομοιότητες της πορείας του Αγίου Κοσμά, με την πορεία του Κυρίου Ιησού.

Το απόγευμα της εορτής ο σεπτός Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στον μεθέορτο Εσπερινό και προεξήρχε της λιτανευτικής πομπής της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Ισαποστόλου Κοσμά του Αιτωλού, στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου. Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Νικάνωρας Καραγιάννης, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Εκάλης-Νέας Ερυθραίας Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιος Ντέτσικας, Αμαρουσίου Πανοσ. Αρχιμ. π.Τιμόθεος Κατάρας και Πεύκης-Μεταμορφώσεως Πανοσ. Αρχιμ. π. Ευστράτιος Δελατόλας και ιερείς της περιοχής. Το παρόν έδωσαν η εξοχωτάτη Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και οι πολιτικές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε την συμβολή του Αγίου στην παιδεία με αφορμή την παρουσία της Υπουργού, επικαλούμενος τα λόγια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού:<<Πρώτα θα φτιάξουμε σχολεία, ώστε να μπορέσουμε έπειτα να φτιάξουμε Εκκλησίες.>>

Διαβάστε ακόμα