Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ

Τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ιερό Ναό του Οσίου πατρός ημών Αλυπίου του Κιονίτη στην Αττάλεια, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Πισιδίας κ. Ιώβ.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος και παρέστησαν και άλλοι ιεράρχες του Θρόνου.

Για την ενθρόνιση έφτασε από την Ουκρανία ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ουκρανία, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κομάνων κ. Μιχαήλ Ανίστσενκο, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως ιερέας στον Ναό του Αγίου Αλυπίου από το 2011 έως το 2019. Επιπλέον, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιώβ ήταν καθηγητής του κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Ινστιτούτο Θεολογικών Σπουδών του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί.

Να σημειωθεί πως ο Σεβ. κ. Ιώβ διαδέχθηκε τον μακαριστό Μητροπολίτη Σωτήριο Τράμπα (1929 – 2022), τον από Κορέας, ο οποίος έκανε σημαντικό έργο για την αναγέννηση της Μητροπόλεως Πισιδίας.

Ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Ιώβ Γκέτσα, ο από Τελμησσού, είναι διδάκτωρ θεολογίας, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού (Γαλλία), μόνιμος εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών στη Γενεύη και συμπρόεδρος της μικτής επιτροπής θεολογικού διαλόγου μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιώβ ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη στις 19-26 Ιουνίου 2016. Ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ελληνικά, Ουκρανικά, Ρωσικά και Ιταλικά και έχει βαθιές γνώσεις της Ουκρανικής εκκλησιαστικής ιστορίας. Υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Λειτουργική μεταρρύθμιση του Μητροπολίτη Κιέβου Κυπριανού (1330-1406)».

fosfanariou.gr

Διαβάστε ακόμα