Λιβανός για διχοτόμηση: “Θετική η άποψή μου για τις αποφάσεις της Εκκλησίας”

Συνέντευξη στο agrinionews.gr -Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας μιλάει για τα ελληνοτουρκικά, τις παρακολουθήσεις, τα έργα του ΥπΑΑΤ και το ζήτημα της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Ο κ. Λιβανός, ερωτώμενος σχετικά, υπήρξε και δημοσίως ξεκάθαρος ως προς τη θέση του για τις αλλαγές στον εκκλησιαστικό χάρτη , με αλλαγή ορίων και ίδρυση μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο. Επισημαίνει πως  πρόκειται για αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα με τον ίδιο να σέβεται  απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της  Εκκλησίας.

«Τη θετική μου άποψη ως προς αυτό το θέμα την έχω εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στις πολλαπλές συναντήσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, καθώς και με τον σημερινό τοποτηρητή της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και στον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας και προϊστάμενο του  Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου, Πατέρα Επιφάνιο», αναφέρει.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει ανοίξει ένας ζωηρός διάλογος στην τοπική κοινωνία για την πιθανότητα θρησκευτικού διαχωρισμού της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας σε τρεις Ιερείς Μητροπόλεις. Ποια είναι η δική σας άποψη;

H Αιτωλοακαρνανία αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Ελλάδος. Καλύπτεται εκκλησιαστικά από δυο Ιερές Μητροπόλεις, που αριθμούν – αν δεν κάνω λάθος – 310 ενοριακούς Ναούς με παράλληλα πολύ μεγάλα πεδία διοικητικής αρμοδιότητας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, με πρόσφατη απόφαση που έλαβε, προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας τη δημιουργία δύο νέων Ιερών Μητροπόλεων στα όρια του νομού μας: Την Ι.Μ. Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Βόνιτσας, με έδρα την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και την Ι.Μ. Αγρινίου, Αμφιλοχίας και Αγίου Βλασίου, με έδρα το Αγρίνιο.

Ταυτόχρονα, προτείνει την αναδιάρθρωση των ορίων της Ι.Μ. Ναυπάκτου με έδρα την Ναύπακτο, με βάση τις πραγματικές ανάγκες που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια.

Στόχος της ΔΙΣ είναι να βελτιώσει το ποιμενικό της έργο και να καλύψει τις ανάγκες των ενοριτών του μεγάλου και δύσβατου νομού μας.

Σε αυτό το αμιγώς εκκλησιαστικό θέμα, αγαπητέ κύριε Ροΐδη, προφανώς και σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις της ηγεσίας της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τη θετική μου άποψη ως προς αυτό το θέμα την έχω εκφράσει κατά το πρόσφατο παρελθόν στις πολλαπλές συναντήσεις μου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας κ. Ιερώνυμο, καθώς και με τον σημερινό τοποτηρητή της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο και στον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Αιτωλίας & Ακαρνανίας και προϊστάμενο του Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου, Πατέρα Επιφάνιο.

agrinionews.gr

Διαβάστε ακόμα