Μνημόσυνο του Πατριάρχη Πέτρου στην Εξαρχία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο

Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ε.έ. στο Ιερό Ναό Οσίου Σάββατου Ηγιασμένου της Εξαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας εν Κύπρω, τελέστηκε κατόπιν σεπτής εντολής της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’ το μνημόσυνο του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κυρού Πέτρου Ζ’, των μελών της πατριαρχικής συνοδείας και του πληρώματος του ελικοπτέρου, το οποίο κατέπεσε την 11ηΣεπτεμβρίου 2004 στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, όπου κατευθυνόταν, προκαλώντας τον θάνατο και των 17 επιβαινόντων σε αυτό.

Της Θείας Λειτουργίας και του Ιερού μνημοσύνου προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ. Νικόδημος, Πατριαρχικός Έξαρχος εν Κύπρω, πλαισιούμενος από τους κληρικούς της Εξαρχίας.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Χαριτάκης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στον βίο και το μαρτυρικό τέλος του εορταζόμενου Ιερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, ενώ στην συνέχεια ανεφέρθη στην ζωή και το πολυσχιδές έργο του αοιδίμου Πατριάρχου Πέτρου.

Χαρακτηρίστηκα ανέφερε: «Ο Πατριάρχης ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια και εν γένη στο ορθόδοξο ποίμνιο σε ολόκληρη την Αφρική. Επιπλέον ήταν ιδιαίτερα αποδεκτός από την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Αιγύπτου αλλά και από τις ηγεσίες των αφρικανικών κρατών. Ο Πατριάρχης Πέτρος εργάστηκε με ζήλο και επιμονή για την διάδοση του Ευαγγελίου στην αφρικανική ήπειρο.»

Διαβάστε ακόμα