O Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην Αγία Παρασκευή Ν. Πεντέλης

Ξεκίνησε σήμερα το απόγευμα στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης, ο κύκλος ομιλιών με αφορμή το προσκύνημα της Τιμίας Κάρας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ομίλησε με θέμα: “Οι Άγιοι της Εκκλησίας, οδηγοί μας στην εν Χριστώ ζωή”.

Ο π. Βαρνάβας στην ομιλία του τόνισε ότι “ο Άγιος καθίσταται Άγιος όχι γιατί απαλλάχθηκε από τις αμαρτίες, αλλά επειδή κατοίκησε μέσα του το Άγιο Πνεύμα και ο πλούτος των αγαθών έργων. Η αγιότητα  δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το περιεχόμενο της πίστεώς μας. Σκοπός της ζωής μας είναι να κατακτήσουμε τον αγιασμό και να γίνουμε Άγιοι. Οι Άγιοι διαφέρουν πάρα πολύ από τους ανθρώπους του κόσμου. Έχουν την ειρήνη του Χριστού και την αγάπη του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά τους και δεν ταράζονται από  μάταιους λογισμούς. Στο σημερινό ιερό Ευαγγέλιο ακούσαμε τον Κύριο να μας λέει  «ὅστις θέλει ὀπίσω μου ακολουθεῖν, .”Όστις θέλει” ‘Οποιος θέλει. Κανείς δεν πιέζεται να γίνει Άγιος, ή να κάνει πνευματικό αγώνα. Ο Κύριος μας έπλασε ελεύθερους. Πρώτος όρος λοιπόν είναι η Ελευθερία. Έπειτα “οπίσω μου”, που δηλώνει ταπείνωση. Και τέλος το “ακολουθείν” δηλώνει τον πνευματικό αγώνα. Αυτοί είναι οι 3 όροι που οικοδομούν τη σωστή πνευματική σχέση μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Αυτούς τους όρους οφείλει να μελετά κάθε άνθρωπος που αγαπά τον Χριστό. Αυτούς τους όρους τους έκαναν πράξη οι Άγιοι μας και ο προκείμενος μεταξύ μας Άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος”.

O Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Σαββάκης ευχαρίστησε καταρχήν τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να εγκρίνει το αίτημα της ενορίας για την έλευση της τιμίας κάρας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος και φυσικά ευχαρίστησε τον πρώτο συνεργάτη του, τον Πρωτοσύγκελλο π. Βαρνάβα για την υποστήριξη του αιτήματος και την αποδοχή της πρόσκλησης να μεταφέρει την ποιμαντική του εμπειρία μέσα από την ομιλία και να προσφέρει προβληματισμούς και ερεθίσματα.

Διαβάστε ακόμα