Επίσκεψη του Μητροπολίτου Κερκύρας Νεκτάριου στην Σερβία

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου επισκόπου Μπατσκας κ. Ειρηναίου να παραστεί στις τελετές άγιοκατάταξης ενός εκ των παλαιών προκατόχων του, Αγίου Ειρηναίου ο οποίος διεποίμανε την ως άνω επισκοπή επί πολλών ετών. Ο Άγιος Ειρηναίος υπήρξε θερμός προστάτης και φλογερός διδάσκαλος και ποιμένας του ποιμνίου του, ο οποίος μάλιστα στον καιρό των διώξεων της εκεί εκκλησίας, διετέλεσε απολογητής της ορθοδόξου πίστεως και ομολογητής του Ιησού Χριστού. Εις μια περιοχή όπου κατά τον αυστροουγγαρικό πόλεμο οι δυτικοί επετέθησαν σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι υπερασπιζόμενοι την ορθόδοξη πίστη τους αλλά και την ακεραιότητα της πατρίδας τους, σφαγιάστηκαν και μαρτύρησαν για την δόξα του Θεού. Ο δε επίσκοπος Ειρηναίος υπερασπιζόμενος το ποίμνιο του κακοποιήθηκε βάναυσα και έπειτα από ένα χρονικό διάστημα νοσηλείας, παρέδωσε την ψυχή του στα χέρια του Αναστάντος Κυρίου μας.

Η συνείδηση του ορθοδόξου πληρώματος της εκκλησίας τον είχε κατατάξει προ πολλού στις τάξεις των Αγίων ομολογητών και μαρτύρων της Αγίας μας εκκλησίας. Το ορθόδοξο πατριαρχείο επισφράγισε την συνείδηση του λαού και κατέταξε στάς δέλτους των Αγίων μας των νέων άγιων της εκκλησίας της Σερβίας Ειρηναίου και των συν αυτό αναιρεθέντων μαρτύρων.

Στις επίσημες τελετές υπήρξε αθρόα συμμετοχή του λαού οι οποίοι κατά χιλιάδες κατέκλυσαν τους δρόμους και την πλατεία της επισκοπής Μπάτσκας. Η θεία λειτουργία τελέστηκε έξωθεν του μητροπολιτικού ναού προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου των Σέρβων κ.κ. Πορφυρίου και συλλειτουργούντων διαφόρων εκπροσώπων άλλων ορθοδόξων εκκλησιών, καθώς και της πλειονότητος της ιεραρχίας της Σερβίας.

Στην ως άνω εκδήλωση παρέστησαν κρατικοί και τοπικοί φορείς.

Ο Μακαριώτατος ομίλησε προς τον λαό του Θεού για την έννοια της αγιότητος που μας καλεί ο Θεός να τον ακολουθήσουμε. Μάλιστα δε, τόνισε ότι στην εποχή της εκκοσμίκευσης, η εκκλησία απαντάει με το βίωμα της αγιότητας. Στο τέλος ευχαρίστησε και επαίνεσε τον επίσκοπο Μπατσκας για το πνευματικό έργο που επιτελεί στην επισκοπή του και τον ευχαρίστησε καθώς και τους συμμετέχοντες ξένους και εντοπίους επισκόπους που συμμετείχαν.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας συνδέεται με τον Σεβασμιώτατο Μπάτσκας από τα φοιτητικά του χρόνια, λαϊκός ακόμη στην Αθήνα γνώρισε τον τότε πατέρα Ειρηναίο ως νέον ιερομόναχο λειτουργού τα στην ιερά μόνη του Ευαγγελισμού στο όρος των Αμώμων της Νέας Μάκρης. Η γνωστή σήμερα Ιερά μόνη του Αγίου Εφραίμ. Εκ τότε συνδέθηκαν με πνευματικούς δεσμούς φιλίας.

Διαβάστε ακόμα