Η Μητρόπολη Χαλκίδος για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος

Μετά χαράς αναγγέλεται ότι στην εκλογή Κληρικού της Ιεράς μας Μητροπόλεως ως νέου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, η Αγία και Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνεδριάζει για τρίτη ημέρα, στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Πρόκειται για τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεώς μας και Διευθυντή του Εκκλησιαστικού μας Ορφανοτροφείου, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Νικηφόρο Ευσταθίου, ο οποίος εξελέγη με 63 ψήφους.

Ο Αρχιμ. Νικηφόρος (κατά κόσμον Αθανάσιος) Ευσταθίου γεννήθηκε το έτος 1967 στις Ροβιές Ευβοίας, όπου και έλαβε την εγκύκλιο μόρφωση. Επεράτωσε τις Γυμνασιακές  και  Λυκειακές σπουδές του στη Χαλκίδα.

Το έτος 1985 εισήχθη, κατόπιν πανελλαδικών εξετάσεων, στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., λαβών το πτυχίο με βαθμό «λίαν καλώς».

Κατά τα έτη 1990-1991 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, απολυθείς με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Την 5η Νοεμβρίου του έτους 1995 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτοσυγκέλλου (και νυν Μητροπολίτου Κορίνθου) κ. Διονυσίου.

Συμμαρτυρήσαντος του πνευματικού του πατρός, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου (και νυν Μητροπολίτου Χαλκίδος) κ. Χρυσοστόμου (του Β΄), την 13η του μηνός Νοεμβρίου και την 6η του μηνός Δεκεμβρίου του ιδίου έτους (1995) χειροτονήθηκε, αντιστοίχως, Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον μακαριστό μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α΄ (Βέργη), λαβών συγχρόνως και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου.

Το έτος 1996 χειροθετήθηκε Πνευματικός- Εξομολόγος.

Κατά τα έτη 1996-1997 υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας και Αρχιερατικός Επίτροπος Μεσσαπίων.

Το έτος 1998 διορίσθηκε Προϊστάμενος του παλαιοχριστιανικού Ιερού Ναού της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου και της Ερανικής Επιτροπής, αναπτύσσοντας σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο, φροντίζοντας, παράλληλα και σε συνεργασία με την ΙΒ’ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, για την κτιριακή αποκατάσταση του Ι. Ναού, καθώς και για την ανακαίνιση των Παρεκκλησίων και του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.

Το έτος 2002 διορίσθηκε μέλος του Επισκοπικού Δικαστηρίου της Ι. Μητροπόλεως.

Κατά τα έτη 2003-2005 διετέλεσε διευθυντής του Εκκλησιαστικού Οικοτροφείου Αρρένων «Η Αγία Παρασκευή».

Από του έτους 2005 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γραφείου Γάμων και Διαζυγίων της Ιεράς Μητροπόλεως, το έτος 2006 διορίσθηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, διαδεχθείς τον προαχθέντα σε Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Αρχιμ. Παύλο Ιωάννου, από του έτους 2007 διετέλεσε μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και υπεύθυνος της ποιμαντικής μέριμνας του Στρατού και από του έτους 2008 ως Αρχιερατικός Επίτροπος Χαλκίδος, διατηρώντας τις θέσεις αυτές έως και της αποσπάσεώς του το έτος 2010, λόγω μεταπτυχιακών σπουδών, στην Ιερά Μητρόπολη Ιταλίας και Μελίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Κατά το διάστημα της παραμονής του στην Ιταλία, εξυπηρέτησε ως Εφημέριος τις λειτουργικές, ποιμαντικές και πνευματικές ανάγκες των Ενοριών Βάρης (Bari) και Φοβαίας (Foggia). Παράλληλα, παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στο Istituto di Teologia Ecumenico-Patristica “San Nicola” Bari της Θεολογικής Σχολής Απουλίας (Facolta Teologica Pugliese) και έλαβε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του με βαθμό «Άριστα» (“Summa cum laude”).

Επιστρέφοντας το έτος 2014 στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, διορίσθηκε στη θέση του Διευθυντού του ιστορικού Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου αυτής και εφημέριος του εν αυτώ Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, εργασθείς για την ανακαίνιση και την  συντήρηση  των κτηριακών του εγκαταστάσεων, για την ανανέωση του δυναμικού των τροφίμων, την παροχή των μέσων για την άνετη και αξιοπρεπή διαβίωσή τους, καθώς και για την συμμετοχή τους σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Μετέχει του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος (Ε.Π.Α.Χ.), ως αντιπρόεδρος αυτού.

Από του έτους 2019 και μέχρι σήμερα υπηρετεί την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και από τη θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου.

Η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος και ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευφραίνεται για την επάξια προαγωγή του νέου και καλώς παρεσκευασμένου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρου στην τάξη των Αρχιερέων και εύχεται όπως και από της νέας αυτής θέσεώς του διακονήσει την Εκκλησία επιτυχώς και ευαρέστως τω Κυρίω.

Η Χειροτονία του Θεοφιλεστάτου Εψηφισμένου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022, στον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Λεωφορεία για μετάβαση στην Αθήνα, για τη χειροτονία, θα αναχωρήσουν από Ενορίες, προς τις οποίες δύνασθε να απευθύνεσθε. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, τηλ.: 22210 23279

Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, τηλ.: 22210 24815

Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, τηλ.: 22210 22112, 25579 και 6940718657

Κοιμ. Θεοτόκου Βασιλικού, τηλ.: 22210 52821

Διαβάστε ακόμα