Η πανήγυρη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής στη Νέα Πεντέλη

Την δεύτερη πανήγυρή της εόρτασε σήμερα η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Πεντέλης. Εκτός από την Οσιοπαρθενομάρτυρα Αγία Παρασκευή, που είναι προστάτιδα της ενορίας, ο περικαλλής Ναός εορτάζει και την Οσία Παρασκευή τη Νέα την Επιβατηνή, μια Αγία, άγνωστη στη Νότια Ελλάδα, που ευλαβούνται κυρίως στη Φλώρινα, στην Χαλκιδική και στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Μάλιστα είναι ο μοναδικός ναός στη νότια Ελλάδα που τιμά και είναι εγκαινιασμενος επ ονόματι της Οσίας Παρασκευής της Επιβατηνής.

Παράλληλα, συνεόρτασε και το θαύμα της Αγίας Παρασκευής στη Χίο το 1422, όταν η Αγία έσωσε από θεομηνία και καταποντισμό το νησί και τιμάται εις ανάμνησιν του γεγονότος, την 14η Οκτωβρίου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Eπίσκοπος Ευρίπου κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από Ιερείς του Ναού. Στο κήρυγμά του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στην εορταζόμενη Οσία που εγκατέλειψε τα γήινα και έγινε μιμητής της αγάπης και της ταπεινότητας του Χριστού.

Ο Προϊστάμενος του Ναού Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ιωάννης Σαββάκης εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Ευρίπου που τίμησε την ενορία με την παρουσία του, την Οσία Παρασκευή τη Νέα την Επιβατηνή και του ευχήθηκε τα χρόνια του να είναι καλλίκαρπα και ευλογημένα.

Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Διαβάστε ακόμα