Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε την Κάρα του Αγίου Γεωργίου

Η Θεσσαλονίκη υποδέχθηκε την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, την Τιμία Κάρα του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, εκ της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Ξενοφώντος, του Αγιωνύμου Όρους Άθω. Το σπουδαίο αυτό προσκύνημα της Ορθοδοξίας, τελείται εξ αφορμής του πάνδημου εορτασμού (1η Οκτωβρίου) της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στη Θεσσαλονίκη, κατά τον οποίο πανηγυρίζει η πάνσεπτος ιστορική και θαυματουργή Ιερά Εικόνα Της, που φυλάσσεται εντός του Ιερού ΝαούΠαναγούδας. Η Τιμία Κάρα, θα παραμείνει έως και τις 8 Οκτωβρίου, όπου καθημερινά τελούνται ήδη: Ιερές Ακολουθίες, Θεία Λειτουργία και Αγρυπνία.

     Το Ιερό Λείψανο αφίχθη στον Ιερό Ναό, κατόπιν πατρικής ευλογίας και σεπτής αδείας του ΠαναγιωτάτουΜητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, όπως και θετικής ανταποκρίσεως και εγκρίσεως του ΓέροντοςΑλεξίου, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος και της υπό αυτού σεβασμίας Αδελφότητος, στο ευγενές αίτημα του φιλαγίου πληρώματος της Ενορίας της Παναγούδας.

Ο φετινός συνεορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου μετά του Αγίου Γεωργίου, στην Αγιοτόκο και Αγιοτρόφο πόλη της Θεσσαλονίκης,έρχεται να τονώσει το θρησκευτικό αλλά και το εθνικό αίσθημα των πιστών, σε μία περίοδο μεγάλων δοκιμασιών για την Πατρίδα μας. Μετά από το παρατεταμένο διάστημα της πανδημίας και των επακόλουθων κοινωνικών συνεπειών της, καθώς και σε χρόνο όπου τα προς το ζην του λαού της χώρας μας, για ακόμη μία φορά, είναι εξαιρετικώς κοπιώδη, η έξοδος της Κάρας του Αγίου Γεωργίου εκ του Αγίου Όρους και η προσκύνησή Της, γίνεται αποκούμπι των χειμαζομένων.

Αξίζει να αναφερθεί, πως το Άγιο Λείψανο κόμισε ο Γέροντας Αλέξιος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Ξενοφώντος, με πλήθος λαού να παρίσταται στην Υποδοχή έμπροσθεν του Ιερού Ναού Παναγούδας, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου, κ. Νικηφόρου, Καθηγουμένου της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων. Τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, εκπροσώπησε ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης κ. Φώτιος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Το παρόν έδωσαν, ο Υφυπουργός Εσωτερικώνκ. Καλαφάτης,ο εκπρόσωπος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Σαουλίδης, οι βουλευτές κ. Γκιουλέκας, κ. Κούβελας και κυρία Ευθυμίου,ο εκπρόσωποςτου Αντιστρατήγου – Διοικητού του Γ΄ Σ.Σ., ταξίαρχος κ. Κεσόπουλος,ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Κούπκας, ο αντιδήμαρχος κ. Ιακώβου, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Αηδονόπουλος, ο σύμβουλος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βρίτκας, καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης.

Ανήμερα της Εορτής (1η Οκτωβρίου απόγευμα) της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης Λιτανεία της θαυματουργής Ιεράς Εικόνας της Παναγίας, καθώς και της Τιμίας Κάρας του Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης.

Ως Ιερός Ναός, ευχαριστούμε δημοσίως όσους συνέδραμαν με οποιονδήποτε τρόπο, στην υλοποίηση του μεγάλου αυτού προσκυνήματος. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε: To Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ, το ΓΕΣ, το Γ΄ Σ.Σ., την Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης, τη Δημοτική Αστυνομία, τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης καθώς και το ένστολο και πολιτικό προσωπικό τους. Επίσης, ευχαριστούμε τα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης: ΕΡΤ3, ATLASTV, 4Ε,TV100,Karfitsa, Thestival, eπιλογέςtv,Romfea,CityPortal, OrthodoxiaNews Agency,Newsbomb, Άρχων, ΑΘΗΝΑΪΚΟ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ThessToday, TyposThes, εφημερίδα Μακεδονία, Pontosnews, Εκκλησία Online, Βήμα Ορθοδοξίας,Halkidikifocus,OrthodoxTimes, politismika, ThessVoice, Thes, Taxidromos, 1news, ieramonopatia, diaforetiko.

     Τέλος, εκφράζουμε θερμότατες ευχαριστίες στον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη, κ.κ. Άνθιμο, στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος και ιδιαιτέρως στον πολυσέβαστο Γέροντα Αλέξιο, στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο, σε όλους τους εκπροσώπους των αρχών, καθώς και στον πιστό και φιλόθεο λαό της Θεσσαλονίκης. Ζητούμε συγγνώμη για οποιαδήποτε παράληψη ως προς τις ευχαριστίες μας.

Φωτογραφίες Ιεράς Λιτανείας

Φωτογραφίες Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού και Πανηγυρικής Ιεράς Αγρυπνίας

Φωτογραφίες Πανηγυρικής Αρχιερατικής Λειτουργίας

Φωτογραφίες Ιεράς Λιτανείας

Διαβάστε ακόμα