Ο Μητροπολίτης Σουηδίας ομιλητής και λειτουργός στη Βοστώνη

Στα πλαίσια των εορτασμών της 100ετηρίδος από της ιδρύσεως της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης διοργάνωσε διήμερο συνέδριο στις εγκαταστάσεις της, με θέμα “TheGreekOrthodoxArchdioceseofAmericaat 100 Years”.

Προσκληθείς από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και την ως άνω σχολή, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας συμμετείχε στο εν λόγω συνέδριο, την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2022, αναπτύσσοντας στην αγγλική το θέμα “TheMakingofArchbishopIakovos:HowHisDiakoniaasaPriestShapedHisArchiepiscopacy”, πως δηλαδή η υποδειγματική ιερατική διακονία του Αρχιμανδρίτου Ιακώβου Κουκούζη στον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης συνετέλεσε στο να αναλάβει στη συνέχεια την πηδαλιουχία της Ι. Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Η ομιλίαβασίστηκε στη μελέτη που δημοσίευσε ο Μητροπολίτης Κλεόπας, το Νοέμβριο του 2012, κατά τη διακονία του ως προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βοστώνης, με τίτλο “DeanJamesA. CoucouzesasaModelofPriesthood:ArchbishopIakovos’ MinistryattheAnnunciationCathedralofNewEngland(1942-1954)”.

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Επίσκοπος συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου Πανοσιολ. ΑρχιμανδρίτηDr. AntonVrameκαιDr. JamesSkedrosκαι προσέφερε αντίτυπα της μελέτης του για τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, τον Πρόεδρο της Θεολογικής Σχολής κ. GeorgeM. Cantonis, στον Dr. JamesSkedros και στον Καθηγητή του HaverfordCollegeΕλλογ. κ. Αλέξανδρο Κιτροέφ.

Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό της Βοστώνης. Στην ομιλία του, ευχαρίστησε τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, για την τιμητική του πρόσκληση, να συμμετάσχει ως εισηγητής στο διήμερο συνέδριο της Θεολογικής Σχολής, καθώς και τον Σεβ. Μητροπολίτη Βοστώνης κ. Μεθόδιο, με την κανονική άδειατου οποίου τέλεσε την ευχαριστιακή σύναξη, με τη συμμετοχή του προϊσταμένου του ναού Αιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Αθανασίου Τσινίνη και του εξ Ελλάδος επισκέπτου Αιδ. κ. Βασιλείου. Τους ύμνους έψαλαν τρεις φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού.

Αφού μίλησε πρώτα στους μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου, ο Μητροπολίτης Σουηδίας εξέφρασε προς τα μέλη του Καθεδρικού Ναού της Νέας Αγγλίας την ευγνωμοσύνη του για την αγάπη που του έδειξαν καθ᾽ όλη τη διάρκεια της εκεί διακονίας του μέχρι σήμερα, τους προσέφερε τη μελέτη του για την Πατριαρχική Επίσκεψη στη Στοκχόλμη, συνεχάρη το νέο εφημέριο, π. Αθανάσιο για τον πρόσφατο διορισμό του, ευχήθηκε ταχεία αποκατάσταση της υγείας του απελθόντος εφημερίουΑιδ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. ΔημητρίουΤόνια και κήρυξε το θείο λόγο, με θέμα την κυριακάτικη ευαγγελική περικοπή.

Ακολούθησε δεξίωση στις εγκαταστάσεις του ναού, την οποία προσέφεραν ευγενώς η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε από τη Βοστώνη, με προορισμό την έδρα της επαρχίας του, στη Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά του κ. AlexMavradis.

Διαβάστε ακόμα