20η Επέτειος Ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου

 Αρχιερατική Θεία λειτουργία τελέστηκε το πρωί της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου 2022 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος  στην Κέρκυρα, για την συμπλήρωση 20 χρόνων από την ενθρόνιση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

     Στην θεία λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κερκύρας, ενώ συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην θεία λειτουργία παραβρέθηκαν μοναστικές αδελφότητες, κλήρος και λαός, που ήρθαν για να ευχηθούν στον κ. Νεκτάριο για την σημαδιακή αυτή επέτειο.

     Τον θείο λόγο κήρυξε ο Διευθυντής προσωπικού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Αρχιμ. Χερουβείμ Βελέτζας, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, ο οποίος έκανε μία αναδρομή στην ημέρα της ενθρόνισης στου Μητροπολίτη Κερκύρας, στην εκπλήρωση των προσδοκιών κλήρου και λαού, στα έργα που συντελέστηκαν αυτή την 20ετία, κυρίως όμως στην πνευματική αναγέννηση κλήρου και λαού. Αναφέρθηκε στον αποστολικό λόγο ότι η αποστολή του επισκόπου είναι να αγωνίζεται για τον αγιασμό των αδελφών του, να παλεύει για την δικαιοσύνη του Θεού, να ανθίσταται στον πειρασμό της εκκοσμικεύσεως και του υλιστικού πνεύματος, να βοηθά στα υλικά, γνωρίζοντας όμως ότι “ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος”. Σκοπός του επισκόπου, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, είναι να διδάσκει τον λαό τα προς την σωτηρίαν, το πώς να προσεύχεται και, τελικά πώς να είναι πάντοτε έτοιμος να δώσει κατά αλήθειαν λόγο στον Θεό για όλα τα έργα του.

      Τέλος, ευχήθηκε ο φωστήρας και σωτήρας της νήσου  Άγιος Σπυρίδωνας και οι άγιοι απόστολοι Ιάσονας και Σωσίπατρος, η αγία μάρτυς Κερκύρα, ο άγιος Αρσένιος Μητροπολίτης Κερκύρας, ο άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης, όλοι οι άγιοι της νήσου και ο προστάτης του Σεβασμιωτάτου Άγιος Νεκτάριος, να δίδουν μακρότητα ημερών,  υγεία και φώτιση στον Σεβασμιώτατο, προς ευεργεσίαν του λαού του Θεού και προς δόξαν Θεού.   

    Μετά τον πολυχρονισμό του Μητροπολίτη, ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Σεραφείμ Λινοσπόρης διάβασε την συγχαρητήρια επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου προς τον Μητροπολίτη Κερκύρας επί τη εικοσαετή επετείω, ενώ ο Πρωτ. Αθανάσιος Κοκκινόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) ανέγνωσε ευχαριστήρια επιστολή του Συμβουλίου προς τον Σεβασμιώτατο για την επέτειο αυτή και το έργο στήριξης των κληρικών που ο Μητροπολίτης Κερκύρας πραγματοποιεί.

  Ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως, εκ μέρους του ιερού κλήρου, των μοναστηριών και των λαϊκών συνεργατών της τοπικής Εκκλησίας, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα εγκόλπιο και ένα σταυρό, ως ανάμνηση για την επέτειο αυτή.   

      Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν δύο εξαίρετοι χοροί, με χοράρχες τον κ. Νικόλαο Μακρόπουλο και τον κ. Απόστολο Καραμπελιά.

 Εμφανώς συγκινημένος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος έλαβε τον λόγο και τόνισε τα εξής:

      “Πριν από 20 χρόνια, αυτήν ακριβώς την ημέρα, ήρθα στην Κέρκυρα ως ένας ξένος, αλλά όχι σε ξένες καρδιές. Οι άνθρωποι περίμεναν την συνάντηση που έγινε αλληλοπεριχώρηση, έγινε καρδιακή συνάντηση, συνάντηση χαράς και συμπόρευσης. Όλα αυτά τα χρόνια νιώθω απόλυτα οικείος, ένα με τον τόπο μου. Ήρθα στην Κέρκυρα με διάθεση θυσίας υπέρ του λαού που ο Θεός μου εμπιστεύθηκε. Νιώθω ευγνωμοσύνη στον Τριαδικό Θεό και στον Άγιο Σπυρίδωνα, που με ανέχθηκε με τα λάθη και με τα παραλείψεις μου. Τέλεσα την θεία λειτουργία ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Θεό, ως υπενθύμιση της πνευματικής ουράνιας πανηγύρεως  που γίνεται εν γη. Με ενίσχυσε και με ενισχύει ο Άγιός μας στην καθημερινότητα της ζωής μας και γι’ αυτό η χαρά μου σήμερα είναι χαρά μεγάλη.  Να δίνει ο Θεός να ζούμε εις τον αιώνα, δηλαδή να ζούμε την χαρά της κοινωνίας αυτής στην αιωνιότητα.

    Επιθυμώ, από καρδιάς,  να ευχαριστήσω τους πατέρες, τους αδελφούς, συλλειτουργούς και συνοδοιπόρους, στο έργο που μας κάλεσε ο Θεός. Ένας επίσκοπος, χωρίς την παρουσία των συμπρεσβυτέρων και του λαού, είναι ανύπαρκτος.  Σ’  αυτή την εν Χριστώ κοινωνία θέλω να σας ευχαριστήσω διότι με αναπαύσατε, με ακούσατε, με βοηθήσατε, στις ελλείψεις μου έλαβα τις δικές σας συμβουλές και παροτρύνσεις, και δοξάζεται έτσι το πανάγιο όνομα του Θεού, καθώς η χάρις Του αποκαλύπτεται στους ανθρώπους και στην ζωή μας, σε κάθε έργο, λόγο και πράξη μας.

   Θέλω να ευχαριστήσω τα μοναστήρια μας που αθόρυβα εργάζονται, όπως οι μέλισσες στις κυψέλες. Το μέλι των μοναστηριών είναι η προσευχή, λίαν απαραίτητη τόσο για τον επίσκοπο, όσο και για τους κληρικούς και τον λαό.

      Ευχαριστώ τους ιεροψάλτες, τα μέλη της σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως που έψαλλαν πανηγυρικά. Ευχαριστώ τους εκπροσώπους των αρχών του τόπου στο πρόσωπο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Δημήτρη Μεταλληνού.        Επίσκοπος και ιερείς βιώνουμε την ευλογημένη ενότητα. Το όμορφο δώρο του κλήρου, των μοναστηριών και των συνεργατών της Μητροπόλεως θα είναι μία υπόμνηση της αγάπης σας και της δικής μου ανάγκης για προσευχής για όλους”.

Διαβάστε ακόμα