Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Πέτρας

Το εσπέρας της Κυριακής 20 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε επί τη Εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Οδηγητρίας Κριτσάς, Προστάτιδος Κραταιάς του χωρίου.

Στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανέφερε περί της Εορτής: «Μας αξιώνει και φέτος ο Πανάγαθος Θεός να πανηγυρίσουμε την μεγάλη Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, αφού πρωτίστως μας αξίωσε να εισοδεύσουμε στην ευλογημένη αυτή περίοδο της Νηστείας, στην περίοδο της προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα.

Είναι η πρώτη μεγάλη Εορτή που τοποθετεί η Εκκλησία μας στην αρχή αυτής της περιόδου, έναν μήνα σχεδόν πριν την Γέννηση του Κυρίου και με αυτό τον τρόπο μας προσκαλεί να εισέλθουμε και εμείς όπως η Παναγία μας στο ναό του Κυρίου. Μας προσκαλεί να προετοιμαστούμε καταλλήλως, να καθαρθούμε, να φωτισθούμε και να αγιασθούμε τη χάριτι του Παναγίου Πνεύματος, όπως επί δωδεκαετία έπραξε και η Παναγία, να γίνουμε κατάλληλοι ώστε να γεννηθεί μέσα μας ο Χριστός.

Όλη αυτή την ασκητική προσπάθεια κάνει για δώδεκα ολόκληρα χρόνια η Παναγία μέσα στο ναό του Κυρίου, μέσα στη δόξα του Κυρίου, μέσα στα Άγια των Αγίων, όπου είχε δικαίωμα μόνο ο μέγας Αρχιερεύς να εισέρχεται –και αυτός μία φορά το χρόνο. Εκεί λοιπόν η Παναγία προετοιμάσθηκε για να γίνει άξια, αμόλυντος, άφθορος, άχραντος, να γίνει η Αγία Δέσποινα, η Βασίλισσα του κόσμου, η Γέφυρα που έφερε τον Θεό στη γη και δι’ αυτής ο άνθρωπος ανέβηκε στον ουρανό.

Εάν ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου τονίζει την Πίστη, την εμπιστοσύνη Της στα λόγια του Θεού αλλά και την ταπείνωσή Της, αφού αμέσως αποδέχεται το ουράνιο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου μας δείχνει την πνευματική και σωματική καθαρότητα της Παναγίας μας που υπέστη για να γίνει η όντως Αξία, η Αγιωτέρα και Ενδοξοτέρα, για να βρίσκεται πάνω από τα Χερουβίμ και τα Σεραφίμ, γιατί αξιώθηκε να δώσει σάρκα από τη σάρκα Της και να γεννήσει τον Υιό και Λόγο του Θεού. Βλέπουμε λοιπόν πόση μεγάλη τιμή αποδίδει σε Αυτήν ο Θεός, αφού εμπιστεύεται το αίμα και τη σάρκα Της για να γεννήσει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό και δι’ Αυτής ολόκληρο το ανθρώπινο γένος να βρει την χάρη του Θεού».

Ο Σεβασμιώτατος κατέκλεισε την προσλαλιά του, τονίζοντας: «Αυτή την Παρθένο Μητέρα του Κυρίου μας, Αυτήν που έγινε Μητέρα όλων των ανθρώπων επειδή αξιώθηκε να γίνει Μητέρα του Θεού, τιμούμε και πανηγυρίζουμε σήμερα. Και Εκείνη μας προσκαλεί να προσεγγίσουμε το εικόνισμά Της για να λάβουμε την χάρη και την καθαρότητά Της, για να ακολουθήσουμε και εμείς το παράδειγμά Της, για να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε κατάλληλο χώρο μέσα στην ψυχή μας για να γεννηθεί ο ίδιος ο Χριστός.

Τιμώντες Εκείνη και παραδειγματιζόμενοι από Αυτήν ας αγωνισθούμε αυτή την περίοδο και ας ανταποκριθούμε στην πρόσκλησή Της που είναι να εισοδεύσουμε μέσα στο ναό, μέσα στην Εκκλησία αυτή την ευλογημένη περίοδο. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να νιώσουμε κάτι από τα Χριστούγεννα, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βιώσουμε λίγη από την χάρη του Γεννηθέντος Χριστού, μόνο τότε θα μπορέσουμε να βρεθούμε μαζί με τον Χριστό».

Προ της απολύσεως πραγματοποιήθηκε η λιτάνευσις της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγητρίας στις κεντρικές οδούς του χωρίου της Κριτσάς, συνοδεία της Φιλαρμονικής Αγίου Νικολάου.Παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγίου Νικολάου κ.κ. Θωμάς Χαριτάκης και Γεώργιος Βάρδας.

Διαβάστε ακόμα