H εορτή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ στην Ανδραβίδα

Στην Ανδραβίδα, εορτάστηκε με λαμπρότητα το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου 2022, η Σύναξη των Αγίων ενδόξων Αρχιστράτηγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων θείων Δυνάμεων Ασωμάτων. Πρόκειται για την εορταστική εκείνη Σύναξη δηλαδή την συνάθροιση των πιστών για να αποδώσουν την πρέπουσα τιμή στους λειτουργούς του Θεού, στις Ασώματες επουράνιες Δυνάμεις και μεγάλους Φύλακες Αγγέλους της ζωής της ανθρωπότητας και δικούς μας προστάτες, αφού οι Άγγελοι ήταν και είναι παρόντες σε κάθε στιγμή της ζωής μας αλλά και σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις.

Οι Λατρευτικές εκδηλώσεις τελέσθηκαν με ιεροπρέπεια, στον ομώνυμο Ιερό Ναό. Την παραμονή της εορτής κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Κύριλλος Χατζηχαραλάμπους πλαισιούμενος από χορεία Ιερέων. Κηρύσσοντας τον Θείον Λόγον αναφέρθηκε με γλαφυρότητα και θεολογική ακρίβεια στο άγιο έργο των θεοειδών Αρχαγγέλων ως διακόνων του μυστηρίου της σωτηρίας των ανθρώπων. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κ.κ. Γερμανός και Τοποτηρητής, ευλογώντας τους άρτους και ομιλώντας επίκαιρα, συνεπικουρούμενος από τους Πανοσιολογιοτάτους Αρχιμανδρίτες π. Φιλάρετο Σπανόπουλο, π. Κύριλλο Χατζηχαραλάμπους, καθώς επίσης από τον οικείο Εφημέριο π. Παναγιώτη Νοδάρο και τον Ιερολογιότατο Διάκονο π. Βασίλειο Σμέρο. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το διήμερο των Θρησκευτικών εκδηλώσεων φιλέορτοι Χριστιανοί του Δήμου Ανδραβίδος-Κυλλήνης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, τίμησαν με την ευλαβική τους παρουσία τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και τα λοιπά Λειτουργικά πνεύματα που στέλνονται από το Θεό να διακονήσουν εμάς τους ανθρώπους για τη Σωτηρία μας! Δεν είμαστε μόνοι στην πορεία της ζωής, ο Φύλακας Άγγελος μας συμπορεύεται αοράτως μαζί μας. Ας του ζητούμε να μας στηρίζει , να μας φωτίζει, να μας παρηγορεί. Να μας φωτίζει στο μυαλό και στην καρδιά, να μας αποτρέπει από τις παγίδες του πονηρού, να μας αποτρέπει από μάταιους και κακούς λογισμούς, καθώς επίσης να μας οδηγεί σε μονοπάτια ολόφωτα, σε διαδρομές ολόδροσες και αγιασμένες!

Λαμπρή η εορτή της Πολεμικής Αεροπορίας στην 117 πτέρυγα Μάχης Ανδραβίδος, για τον Προστάτη αυτής Αρχάγγελο Μιχαήλ η οποία καθιερώθηκε πριν από 68 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 11 Ιουνίου του 1954 και που τιμάται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια σε όλες τις Στρατιωτικές μονάδες της ΠΑ. Εορτάζουν τα Ελληνικά «φτερά», γιορτάζουν οι «Ίκαροι», που καθημερινά υπερασπίζονται τα δίκαια της Πατρίδας μας. Oι Έλληνες πιλότοι είναι αυτοί που πετούν μέρα και νύχτα, με όλες τις καιρικές συνθήκες δίνοντας ηχηρές απαντήσεις σε όποιον αμφισβητεί την Ελληνική μας κυριαρχία. Τίποτα δεν τους σταματά μπροστά στον όρκο και το καθήκον. Με τόλμη και σπουδαίες ικανότητες, γραφούν καθημερινά με χρυσά γράμματα τις σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας. Σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν και είναι αδιαμφισβήτητη. Οι Πιλότοι μας κυριαρχούν σήμερα στους Ελληνικούς Ουρανούς, αποτελώντας τους εκφραστές της αποτρεπτικής ισχύος του Έθνους στους αιθέρες.

Κατά την Δοξολογία και την Επιμνημόσυνη Δέηση προέστη μετά του Ιερού Κλήρου της περιοχής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Ηλείας και Τοποτηρητής της Μητροπόλεως κ.κ. Γερμανός. Ακολούθησε η ανάγνωση της ημερησίας Διαταγής του Αρχηγού Γ.Ε.Α. Αντιπτεράρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ευχόμενος μεταξύ άλλων τα δέοντα στο Στρατιωτικό και Πολιτικό προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και έγινε καθιερωμένη ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο της Μονάδος. Παρέστησαν οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, οι Αρχές των Σωμάτων Ασφαλείας, οι Διοικητές της Πτέρυγος, οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Σμηνίτες, καθώς επίσης εκπρόσωποι της τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων και Συλλόγων. Χρόνια πολλά στην Πολεμική μας Αεροπορία και στους αεροπόρους μας, τους άγρυπνους φύλακες του εναέριου χώρου της Πατρίδος μας!

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

Διαβάστε ακόμα