Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Δράμας Δωροθέου

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στον ιερό μητροπολιτικό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωροθέου.

Η επίσημη υποδοχή έλαβε χώρα στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος καλωσορίζοντας τον νέο ποιμενάρχη τόνισε, μεταξύ άλλων,: «Σας δίνουμε το χέρι μας για μια κοινή πορεία για το καλό του τόπου και του λαού μας. Θα είμαστε πάντοτε δίπλα σας. Σας δίνουμε το χέρι μας, για να πιαστεί από το δικό σας και να γίνετε ο πνευματικός μας οδηγός αυτούς τους δύσκολους καιρούς». Για συνεργασία και κοινή πορεία έκανε λόγο στην αντιφώνησή του ο Μητροπολίτης Δράμας. «Ταπεινά επιθυμώ εκτός από δημότη σας, να με έχετε στην καρδιά σας σαν πατέρα και αδελφό όλων ανεξαιρέτως. Φέρω στο νου και στην καρδιά μου τις μορφές των αγωνιστών ιεραρχών, όπως και τις θυσίες του ηρωικού λαού μας. Ατενίζω ταπεινά και στο μέλλον να συμφωνήσουμε για κοινή πορεία. Για καλύτερο παρόν και μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Παρέστησαν, επίσης, αρκετοί Αρχιερείς, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων. Κατὀπιν, με πομπή κατευθύνθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Συνόδου και το Προεδρικό Διάταγμα περί εκλογής, αναγνωρίσεως και καταστάσεως του νέου Μητροπολίτη. Μετά την ακολουθία της ενθρονίσεως χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο τοποτηρητής της Μητροπόλεως, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο μαθητής Ιωάννης Βάρναλης, ως εκπρόσωπος των των κατηχητικών σχολείων της Μητρόπολης και ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Τσιαντής.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος στον ενθρονιστήριο λόγο του σημείωσε: «Η Εκκλησία δεν είναι μόνο παράδοση και ιστορία, αλλά και Μυστήριο. Σήμερα, ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τον Θεό και δεν τον απασχολεί η εκζήτηση του αληθινού θεού. Σήμερα βιώνουμε τη δικτατορία του δικαιωματισμού, του “είμαι ελεύθερος να πράττω όπως θέλω”. Ο ανθρωποκεντρισμός σκοτώνει την Εκκλησία. Χρειάζεται να αναδείξουμε τον θεοκεντρικό άξονα, την επιστροφή στη σχέση και τη σύνδεση με το πρόσωπο του Χριστού». Σε άλλο σημείο τόνισε: «Καλούμε να υπηρετήσω όλους σας, στην προσπάθεια να ζει και ενεργεί ο Χριστός μέσα μας και γύρω μας» και συμπλήρωσε: «Κατά παράδοση ο Επίσκοπος είναι πατέρας, λειτουργός και διδάσκαλος. Ο Επίσκοπος καλείται να ενθρονιστεί στις καρδιές ως ο κατεξοχήν πνευματικός πατέρας».

Επίσης, έκανε έκκληση να προβαίνουμε σε καλές πράξεις φιλανθρωπίας υπογραμμίζοντας: «Να καλλιεργήσουμε την ευσπλαχνία μας. Να δούμε τους πτωχούς αδελφούς μας με αληθινή αγάπη. Ως μέλη της ενορίας μας. Εύχομαι να γλυκαίνεται η καρδιά μας από τα Μυστήρια και τις ιερές Ακολουθίες μας».

Φωτο: proinos-typos.gr

Διαβάστε ακόμα