Πώς θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

Από τις 6:40 το πρωί της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου, το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου θρηνεί την κοίμηση του Προκαθήμενου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Η Ιερά Σύνοδος, αναμένεται να κηρύξει, σε έκτακτη συνεδρία, τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο σε χηρεία και να αποφασίσει την ημερομηνία διεξαγωγής αρχιεπισκοπικών εκλογών.

Ο πρώτος τη τάξει από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες, εν προκειμένω ο Μητροπολίτης Πάφου, θα αναλάβει την προσωρινή διοίκηση του Θρόνου, ως Τοποτηρητής, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Εκτός απροόπτου και εν αναμονή της έκτακτης Ιεράς Συνόδου, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κύπρου.  

Οι αρμοδιότητες του Τοποτηρητή


Ο Τοποτηρητής έχει υποχρέωση να στείλει εντός 10 ημερών από σήμερα, δύο εγκυκλίους.

Η πρώτη εγκύκλιος θα αποσταλεί στους εφημερίους, με εντολή την κατάρτιση ή αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων εντός 15 ημερών από την αποστολή της.
Η δεύτερη εγκύκλιος θα αποσταλεί σε όλο το πλήρωμα της Εκκλησίας, καθορίζοντας την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για ανάδειξη Αρχιεπισκόπου (εντός 40 ημερών από σήμερα).
Διαδικασία εκλογής

Η ανάδειξη Αρχιεπισκόπου διεξάγεται σε δύο στάδια:

Κατάρτιση του τριπροσώπου με καθολική ψηφοφορία
Εκλογή Αρχιεπισκόπου από την Ιερά Σύνοδο


Πρώτο στάδιο


Στο πρώτο στάδιο, θα ψηφίσουν σε καθολική μυστική ψηφοφορία όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, 18 ετών και άνω, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο για τουλάχιστον έναν χρόνο κι είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο που εγκρίνει η Ιερά Σύνοδος.

Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει έναν υποψήφιο, αναγράφοντας σε λευκό χαρτί το όνομα της προτίμησής του (δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια). Σε περίπτωση αδυναμίας, ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής θα αναλάβει να βοηθήσει, αναγράφοντας στο ψηφοδέλτιο το όνομα που του υποδεικνύεται από τον ψηφοφόρο. Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν στον Τοποτηρητή.

Δεύτερο στάδιο


Στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας, θα περάσουν οι τρεις υποψήφιοι που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους, οι οποίοι θα αποτελέσουν το τριπρόσωπο.

Εντός τριών ημερών από την κατάρτιση του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί από τον Τοποτηρητή. Ρόλος της θα είναι η επικύρωση των αποτελεσμάτων κι η ανάδειξη του διαδόχου του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, μεταξύ των τριών προσώπων που θα πλειοψηφίσουν. Η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθει στο Μεγάλο Συνοδικό και θα εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον Αρχιεπίσκοπο. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση. 

Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί εκείνος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Σε περίπτωση μη επίτευξης πλειοψηφίας, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία μεταξύ των δύο που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Αρχιεπίσκοπος θα αναδειχθεί αυτός που θα λάβει την πλειοψηφία ανάμεσα στους δύο εναπομείναντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση.

Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει εντός 15 ημερών από το τέλος της εκλογικής διαδικασίας.

Πηγή: www.alphanews.live

Διαβάστε ακόμα