Πρώτη χειροτονία κληρικού Ουκρανικής καταγωγής από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Ως ημέρα χαρμόσυνη, αλλά και ιστορική για την Ορθόδοξη Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου, καταγράφεται η 13η Νοεμβρίου 2022, κατά την οποία τελέστηκεη πρώτη χειροτονία κληρικού Ουκρανικής καταγωγής μετά την πρόσφατη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εντάξει εκκλησιαστικώς όλες τις Ουκρανικές ενορίες και κοινότητες στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Αναλυτικότερα, το πρωί της Κυριακής, επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, στοNewcastle της Νέας Νοτίου Ουαλίας, όπου τέλεσε και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου κ. EdwardWaters. Ο νέος Πρεσβύτερος, ο οποίος κατάγεται από οικογένεια με ουκρανικές ρίζες, αναλαμβάνει να διακονήσει τους Ορθόδοξους πιστούς ουκρανικής καταγωγής που διαμένουν στην πόλη Newcastle. Στο ξεκίνημα της ευλογημένης αυτής διακονίας του, έλαβε πατρικές ευχές από τον Ποιμενάρχη του, αλλά και πολύτιμες πνευματικές νουθεσίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος αναφέρθηκε εισαγωγικά στη συνοδική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει αυτοκεφαλίαστην Εκκλησία της Ουκρανίας και κατόπιν τόνισε ότι «γιατηνΟρθόδοξηΕκκλησίαηύπαρξη σχίσματος σεμια χώραδενείναι λόγος γιαναεγκαταλείψουμεέναν λαό καινααποποιούμαστε τις ευθύνες μας ενώπιοντούΘεούκαι της ιστορίας».«Τοαντίθετο μάλιστα», επισήμανε, εξηγώντας πως «η ύπαρξη σχισμάτων αποτελεί κίνητρο γιαναβρούμε λύσεις ενωτικές καισωτηριώδειςγιατον λαό τουΘεού. Αυτό ακριβώςέκανεκαιτοΟικουμενικόΠατριαρχείο, αφούγια τριάντα ολόκληρα χρόνιααφότουείχετεθείτο ζήτημα των σχισμάτων στηνΟυκρανία,ηΕκκλησία της Μόσχας δεν κατάφερε να θεραπεύσει το πρόβλημα».

Μέσα στοίδιο πλαίσιο,τοΟικουμενικόΠατριαρχείοενέταξε τις Ουκρανικέςενορίεςκαικοινότητες της πέμπτης ηπείρου υπό την πνευματική προστασία τουκανονικώςκατασταθέντοςΑρχιεπισκόπουΑυστραλίας, ακριβώςγιαναυπάρχειενότητακαι μία εκκλησιαστικήαρχή,όπωςορίζουν οιΙεροί Κανόνες τηςΕκκλησίας μας. Το επόμενο βήμα, δηλαδή η χειροτονία του πρώτου Ουκρανικήςκαταγωγήςκληρικού, συντελέστηκε ωςμια πράξη που αποτελεί«έμπρακτηαπόδειξη της αγάπης μας και της ποιμαντικής μέριμνάς μας γιατονΟυκρανικό λαό τηΑυστραλίας», όπως επισήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Εξέφρασε δε τη συμπαράσταση σύνολης της τοπικής Εκκλησίας προς τον δοκιμαζόμενο αυτήν την περίοδο Ουκρανικό λαό και προς την εν Αυστραλία Ουκρανική διασπορά, επαναλαμβάνοντας, για άλλη φορά, ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην πατρίδα τους «είναιάδικος, ανήθικοςκαιαντιεκκλησιαστικός». «Τον έχουμε καταδικάσει με τον πιο επίσημο τρόπο», συμπλήρωσε, καθώς «για τηνΟρθόδοξη Θεολογία κανένας πόλεμος δενείναιευλογημένοςή δικαιολογημένος, παρά μόνο εάνείναιαμυντικός».

Απευθυνόμενος, στη συνέχεια, προς τον χειροτονούμενο, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πεπεισμένος ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορείγια την Εκκλησία και τον λαό της. Εχέγγυο για αυτόαποτελεί το γεγονός ότι, έχοντας σπουδάσει την επιστήμη της Οδοντιατρικής και ασκώντας το αντίστοιχο επάγγελμα με μεγάλη επιτυχία, επέλεξε την είσοδό του στην ιερωσύνη όχι από βιοποριστική ανάγκη, αλλά ως εσωτερική και πνευματική αφιέρωση. «Ηιερωσύνηγια σένα είναιέκφραση της αγάπης σου προςτον Θεό καιτηνΕκκλησία του», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, εκτιμώντας ότι ο νέος Πρεσβύτερος θα βοηθηθεί στο έργο του από τις πολλές αρετές που διαθέτει και από την κατά Θεόν ανατροφή που έλαβεμέσα σε ένα περιβάλλον βαθιά θρησκευόμενο.

Ο νουθετήριος λόγος του Αρχιεπισκόπου ολοκληρώθηκε με μια πατρική προτροπή προς τον π. Edward: «Μην ξεχάσεις ποτέ ότιηΕκκλησία σεθεωρεί πρόσωπο ενότητος.Καιαυτήτηνενότητα σεπαρακαλώνα διακονήσεις μέχρι τελευταίας σου αναπνοής».

Από την πλευρά του, ο νέος Πρεσβύτερος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο που δέχθηκε τους Ουκρανούς Ορθοδόξους κάτω από την ηγεσία του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Από την πρώτη στιγμή που ήρθατε στην Αυστραλία καταλάβαμε ότι έχουμε ενώπιόν μας ένα χαρισματικό ηγέτη, με ένα μεγάλο όραμα για όλη την ήπειρο: το όραμα της ενότητας. Είμαστε κοντά σας και σάς ακολουθούμε, για να δώσουμε την μαρτυρία του Χριστού στην Αυστραλία. Εσείς πάτε μπροστά και εμείς σας ακολουθούμε. Ευχαριστούμε για ό,τι κάνετε για την Εκκλησία και, κυρίως, διότι μας κάνετε να νιώθουμε ότι έχουμε έναν πνευματικό και αγωνιστή Αρχιεπίσκοπο, για τη δόξα της Εκκλησίας μας και τη σωτηρία του λαού».

Παρόντες, ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα που συμμετείχε στη χαρμόσυνη αυτή περίσταση για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, μεγάλο μέρος του οποίου αποτελούταν από πιστούς Ουκρανικής καταγωγής, ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Newcastle,κ. Ζήσης Αντωνιάδης, και ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Προνοίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κ. Στέλιος Μαγδαλόπουλος.

Διαβάστε ακόμα