Συνάντηση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος

Επίσημη επίσκεψη στην Πατριαρχική Καθέδρα πραγματοποίησε οΕξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ανδρέας Κατσανιώτης, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.

Υποδεχόμενος οΜακαριώτατοςτον κ. Υφυπουργό στην αίθουσα του Θρόνου εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψη αυτή, υπογραμμίζοντας τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος  και Αιγύπτου, «οι οποίες συμφιλιωμένεςσυμπαρίστανται στο πολυσχιδές έργο του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου στην ήπειρο του μέλλοντος, ενώ δίδουν ένα δυνατό παράδειγμα ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν ειρηνικάκάτω από τη σκέπη τουΠανάγαθου Θεού και μάλιστα στο χώρο της Μεσογείου» ,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ταυτόχρονος εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ευγνωμοσύνη της Αλεξανδρινής Εκκλησίας προς την Ελληνική Πολιτεία, ως και τον Εξοχ. Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την διαρκή συναντίληψη προς το εν γένει ιεραποστολικό,ποιμαντικό,ανθρωπιστικό και εθνικό έργο στην Αφρικανική ήπειρο.

Αντιφωνώντας ο κ. Υφυπουργός ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την θερμή υποδοχή και εξεδήλωσε την αμείωτη στήριξη της Ελληνικής Κυβερνήσεως προς το Παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής,υπογραμμίζοντας το ρόλο του ως «σπουδαίουσυνδέσμου της Ελλάδος με όλα τα αφρικανικά κράτη». Κατακλείωνκατεδίκασε απερίφραστα την αντικανονική εισπήδηση  της Ρωσικής Εκκλησίας στην πνευματική δικαιοδοσία της Δευτεροθρόνου Εκκλησίας, την  Αφρική, την οποία χαρακτήρισε ως άδικη, αυθαίρετη και διασπαστική εντός τουσύγχρονου ταραχώδους κόσμου που έχει ανάγκη από τηνδημιουργική ενότητα της Ορθοδοξίας.

Επακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, καθώς και περιήγηση του κ. Υφυπουργού στους χώρους του Πατριαρχικού μεγάρου. 

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Πηλουσίου,  κ. Ναρκισσος, Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, ο Σεβ. ΜητροπολίτηςΝαυκράτιδος, κ.Παντελεήμων, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου, η Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάϊρο, κ.ΜαρίαΚεχρή, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αλεξάνδρειας κ.ΑθανάσιοςΚοτσιώνης,ο Δ/ντης του Διπλωματικού Γραφείου ΥΦΥΠΕΞκ.Μαργαρίτης Χριστοδούλου,ο Δ/ντης του Ιδιαιτέρου Γραφείου ΥΦΥΠΕΞ κ. Πρωτόπαπας Νικόλαος κ.α.

Διαβάστε ακόμα