Τοποθέτηση τοιχογραφιών στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο

Υπό την καθοδήγησηκαι επιστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, την φιλοτιμία του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της ενορίας, ξεκίνησε ο αγιογραφικός διάκοσμος στον ως άνω ναό, που βρίσκεται στο κέντρο της Νορβηγικής πρωτεύουσας.

Το συνεργείο τωναγιογράφωνκ.κ. Μιχαήλ Ανδρούτσου, Δημητρίου Ανδρούτσου καιΣπυρίδωνος Μέτση, ταξίδεψαν από τα Ιωάννινα στο Όσλο, όπου παρέμειναν για μια εβδομάδα,και επιμελήθηκαν την τοποθέτησητων πρώτων τοιχογραφιών στο Ιερό Βήμα του Μητροπολιτικού Ναού. Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν την Ένθρονη Παναγία, μετάλλια με έξι προφήτες, τη Θεία Ευχαριστία και τον Ένθρονο Κύριο περιστοιχιζόμενο από οκτώ Ιεράρχες.

Η αγιογράφηση του Μητροπολιτικού Ναούακολούθησε την τοποθέτηση εικόνων και τοιχογραφιών, τα τελευταία 8 έτη, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου στο Ρέττβικ της Σουηδίας και 36 τοιχογραφιών στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης.

Ήδη, από το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Νοεμβρίου 2022, ο Μητροπολίτης Κλεόπας μετέβη στο Όσλο, για να επιθεωρήσει εκ του σύνεγγυς την τοποθέτηση των τοιχογραφιών στο ναό, συναντήθηκε με τους ως άνω αγιογράφους, οι οποίοι τουςπροσέφεραν ως δώρο, την προσωπογραφία του μακαριστού γέροντος π. Ευσεβίου Βίττη, του πρώτου εφημερίου του Όσλο, το 1965, του και ιδρυτού του Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικολάουστην πόλη Ρέττβικ της Σουηδίας.

Το απόγευμα της ιδίας, ο Ποιμενάρχης, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και δύο μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας, τους επιχειρηματίες κ.κ. Ιωάννη Αλειφέρη, Γεώργιο Μούγιο, Πέτρο Αρβανιτίδη και Σταύρο Τσικαλάκη.
Το πρωΐ του Σαββάτου, 19 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το Ελληνικό Σχολείο, το οποίο έχει 110 μαθητές, συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο, όπου τους υπεδέχθη η Δασκάλα και Διευθύντρια του Τ.Ε.Γ. Όσλο Ερίτιμ. κ. Βασιλική Παπαθεοδώρου, όπου είχαν τη χαρά να πληροφορηθούν την πρόοδο του σχολείου και να συναναστραφούν τους μαθητές και γονείς του σχολείου.
Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρηκ. Νικόλ Κωνστάντεγια τα μαθήματα αγιογραφίας, τα οποία πραγματοποιούνται από την ίδια στο υπερώο του ναού και τα παρακολουθούν Νορβηγοί.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Ποιμενάρχης συνεργάστηκε με τους εφημερίους του ναού και συναντήθηκε με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού Όσλο κ.κ. Κυριακή Παπαδοπούλου Samuelsen, Ιουλία Ελευθεριάδου, Καρολίνα Αλευρά, Δήμητρα Βαλεοντή Αξιώτη και Μιχαήλ Μπίκουλη.
Το πρωί της Κυριακής,20 Νοεμβρίου 2022, ο Μητροπολίτης Κλεόπας προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας,η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά από το Facebookpageτης Ιεράς Μητροπόλεως και τελέστηκε στην ελληνική, νορβηγική, γαλλική και αγγλική,με τη συμμετοχή των εφημερίων του ναού,Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Αλεξάνδρου Λουκάτου και Αιδεσιμολ. Οικονόμου κ. ΜaximeLesage.Στο Ιερό διήκονησε ο κ. Halle Θεολόγος Βakke.

Ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην oμιλία του για τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του στους αγιογράφους, τους δωρητές των αγιογραφιών και σε όσους συνέβαλαν στο ιστορικό γεγονός της ιστορήσεως του Μητροπολιτικού Ναού.

Ο Ποιμενάρχης εξέφρασε, επίσης, την ευαρέσκειά του για την πρόοδο της Ομογένειας και την άριστη συνεργασία των ομογενειακών φορέων και έτυχε της φιλοξενίας και συναναστροφής των παρισταμένων, στο γεύμα που προσέφερε ακολούθως η Φιλόπτωχος Αδελφότης του Μητροπολιτικού Ναού, στην αίθουσα δεξιώσεων του ναού.

Στη Θεία Λειτουργία και το γεύμα παρέστη ο Πρόξενος της Ελλάδος Εντιμ. κ. Κωνσταντίνος Δανασσής, συνοδευόμενος από συνεργάτη του στην Ελληνική Πρεσβεία στο Όσλο, και πλήθος πιστών.
Τους ύμνους απέδωσαν στην ελληνική και νορβηγική οι Μουσικολογιώτατοι κ.κ. Παναγιώτης Κατσιβάλης, πρωτοψάλτης του ναού, Δρ. Stig Simeon Frøyshov, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Όσλο, και οι βοηθοί τους Κοσμάς Πλάκου καιΕrik Πορφύριος Hasner.

Το βράδυ της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε στην έδρα της επαρχίας του στη Στοκχόλμη.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά των: Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, π. Αλεξάνδρου Λουκάτου, κ. Μιχαήλ Μπίκουλη και κ. Ευαγγελίας Πισπιρίγκου.

Διαβάστε ακόμα