Βροχή πέφτουν οι υποψηφιότητες για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο της Κύπρου

Tου Γιώργου Γεωργιάδη

Βροχή υποψηφιοτήτων για τον Αρχιεπισκοπικό θώκο, αναμένεται να σηματοδοτήσει η κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου του δεύτερου, το ερχόμενο Σάββατο.
Εξαιρετικά πιθανό θα πρέπει να θεωρείται, πως ενδιαφέρον δεν θα εκδηλώσουν δύο η τρείς Ιεράρχες, αλλά τουλάχιστον επτά.
Με βάση το λαικό έρεισμα, δεδομένη είναι η υποψηφιότητα του Λεμεσού Αθανάσιου, που αποτελεί και ένα απο τα φαβορί στην κούρσα της διαδοχής.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία φιλοδοξία για τέτοια θέματα.Αν η Εκκλησία, με καλέσει και μου αναθέσει αυτό το διακόνημα, θα πάω βέβαια.Αλλά δεν έχω προσωπικές φιλοδοξίες, και να ζω με αυτό το όνειρο.

Ενα απο τα πρόσωπα που διεκδικούν να συμπληρώσουν το τριπρόσωπο, δηλαδή τον τρίτο υποψήφιο, που θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, για την ανάδειξη του Αρχιεπισκόπου, πέραν των Λεμεσού και Ταμασού, είναι ο Πάφου Γεώργιος.
Φιλοξενούμενος στην εκπομπή Αλφα Ενημέρωση, κράτησε πάντως κλειστά τα χαρτιά του, λέγοντας πως δεν είναι η ώρα για συζητήσεις διαδοχής.

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
Είναι κάπως άβολο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος είναι ακόμα άταφος, να συζητούμε τέτοια θέματα.

Και οι δύο πάντως Ιεράρχες συμφώνησαν πως τα όσα λέγονται και γράφονται για παρεμβάσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, με αφορμή την κάθοδο του στην Κύπρο, για την κηδεία, δεν είναι τίποτε άλλο παρά σενάρια.

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, έρχεται για την κηδεία.λόγω και της μεγάλης και πολυχρόνιας φιλίας που είχε με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο μας.Γνωρίζονταν 40 και πλέον χρόνια.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος
Αυτά είναι σενάρια κινδυνολογίας.Τα οποία δεν ευσταθούν. Ο άνθρωπος θα έρθει 2-3 ώρες στην Κύπρο, να κάνει την κηδεία του Αρχιεπισκόπου.Τι θα κάμει στις 2-3 ώρες; 

Οι πολύπλοκες Αρχιεπισκοπικές

Η πολυπλοκότητα των Αρχιεπισκοπικών, που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά με την νέα μορφή τους, προκαλεί την ίδια ώρα πονοκεφάλους.
Ορατό είναι το ενδεχόμενο, ο Αρχιεπίσκοπος να μην εκλεγεί πριν τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε τροχιά…Προεδρικών. Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού, επισημαίνει μάλιστα μια άλλη εκκρεμότητα που θα προκύψει.

Θεόδωρος Κυριακού, Θεολόγος
Μετά τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, θα ακολουθήσουν και εκλογές στην Μητρόπολη, που θα κενωθεί. Γιατί να είστε σίγουροι ότι, κάποιος Μητροπολίτης θα εκλεγεί σε Αρχιεπίσκοπο.

Ως εκ τούτου, οσο πιο σύντομα γίνουν οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές, τόσο λιγότερα προβλήματα θα προκληθούν.

Μία απο τις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι, στην κρίσιμη Ιερά Σύνοδο της Δευτέρας, είναι όπως το ψηφοδέλτιο, περιλαμβάνει ονόματα ενδιαφερομένων και να μην είναι ασαφές, προκαλώντας σύγχυση. Πολύπλοκο, όμως είναι και το ζήτημα των όσων έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, καθώς απαιτούνται πιστοποιητικά και άλλα συναφή έντυπα.

Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος
Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, που διαμένουν στην Κύπρο, τους τελευταίους 12 μήνες.Θα πρέπει να διασφαλιστεί η παραμονή τους, η διαμονή τους εδώ για 12 μήνες.

Ανδρέας Πιτσιλλίδης, Θεολόγος
Να δώσει βέβαια τα χρήματα η Εκκλησία, για να μην παρεξηγούμε απο τον λαό, αλλά να κάνει τις εκλογές το κράτος.

Αν και δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως η Υπηρεσία Εκλογών, έχει ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας, ενόψει Προεδρικών.

alphanews.live

Διαβάστε ακόμα