54η Επέτειος Ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ

Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022 η Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας και Σκύρου τίμησε την σημερινή ημέρα κατα την οποία ο εκ Κοσμά Κυνουρίας  Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης και Πρύτανης της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας  θεοπρόβλητος Μητροπολίτης της κ. Σεραφείμ εόρτασε την 54η χάριτι θεού σημερινή επέτειο της ελεύσεως του απο την ηρωϊκή  Τρίπολη της Αρκαδίας 8 Δεκεμβρίου 1968  και ενθρονίσεως του εις την έδρα της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου και στις καρδιές όλου του χριστεπώνυμου πληρώματος της ιεράς μητροπόλεως ποιμαίνοντας την στο πηδάλιο αυτής   ακούραστος επίγειος λειτουργός και ηγεμών και ρήτορας  του λόγου των θεοπνεύστων κηρυγμάτων του των μελωδικών γνώσεων της φιλόμουσης εμπειρίας του στα μουσικά  κείμενα τα οποία αποδίδει με την μουσική κατάρτηση της γνώσεως  του σε άπασα χοροστασία εορτής και ιδαίτερα ως είθισται  επι των ποιμαντικών καθηκόντων του κατά το ιερό σαρανταλείτουργο που τελείται επι τη επικειμένη   εορτη του μυστηρίου της θείας σαρκωσεως  στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος Κύμης οπου ο Σεβαμιώτατος κ. Σεραφείμ απέδωσε τους ύμνους του όρθρου και της θείας λειτουργίας στην οποία ιερούργησε ο Πανοσ Αρχιμ Νικόδημος Πόγκας Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου με τον Διάκονο Στυλιανό Πεταχτή.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας εξ ονόματος κλήρου και λαού ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτοπρ Ελευθέριος Σταμπέλος και εφημέριος του ιερού ναού προσφώνησε με λόγους ευχαριστίας  σεβασμού και ευγνωμοσύνης  για την σημερινή επέτειο της ενθρονίσεως του Σεπτού Ποιμενάρχου δια την οποία πρόσθεσε ο π. Ελευθέριος αποτελεί μία σημαντική ημέρα  Σεβασμιώτατε  όπου ενθρονιστήκατε στην ιερά μητρόπολη  αλλά και στις καρδιές μας και όλων των πνευματικών τέκνων σας αλλά και για το ποιμαντικό και καρποφόρο έργο σας εις την ιερά μητρόπολη για το οποιο σας ευχαριστούμε που προσφέρετε έως και σήμερα.

Εν συνεχεία ο π.Ελευθέριος αναφέρθηκε στο πρότυπο του καλού ποιμένος της εξ αφορμής της  ευαγγελικής περικοπής   του καλού ποιμένος Χριστού   με πρότυπο τον καλό  ποιμένα   τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ  ο οποίος  ποιμαίνει ακούραστα επι 54 έτη την  ιερά μητρόπολη και ανακουφίζει και συμπαρίσταται  στα πνευματικα τέκνα του με την πατρική του στοργή και τους πνευματικούς λόγους του ως φιλόστοργος ποιμένας αυτής της ιεράς μητροπόλεως.

Κατά την αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ αναφέρθηκε στην επέτειο της ενθρονίσεως του και την μεταφύτευση του ως Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως  εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον τριαδικό θεό για την υγιεί και μακροημερευουσα  ποιμαντική και λειτουργική παρουσία του στο ιερό θυσιαστήριο επίσης ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ  ευχαρίστησε τον παρεστώτα  κλήρο και το ευσεβές χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας που τίμησαν με την παρουσία τους την επέτειο της ενθρονίσεως του.

Την εορτή της επετείου ενθρονίσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Σεραφείμ τίμησαν πολλοί πιστοί  ιερείς απο ενορίες της επαρχίας Κύμης Αλιβερίου και Καρύστου μοναστικές αδελφότητες εκ των ιερών μονών της ιεράς μητροπόλεως.

Επίσης η σημερινή ημέρα της ενθρονίσεως του Σεβασμιωτατου Μητροπολίτου  κ. Σεραφείμ  αποτελεί και διπλό χαρμόσυνο γεγονός γιαι την νήσο της Ευβοίας  την Ιερά Μητρόπολη Καρυστίας κσι Σκύρου  και την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος όπου ενθρονίστηκε την ιδία ημέρα  και ο μακαριστός πλέον Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Χαλκίδος κυρός Νικόλαος Σελέντης ο Τήνιος και ένθρονος πλέον  του λειτουργός του  ουρανίου θυστιαστηρίου με τον οποίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου  κ. Σεραφείμ συνδέονταν με πνευματικούς δεσμούς.

Εκ του αναλογίου  πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ ο Πρωτοπρ Σωτήριος Τσούγκας εφημέριος Αετού επαρχίας Καρύστου και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιερας Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης κ. Ευάγελος Στάμου και ο Πρωτοψάλτης του ιερού ναού κ. Ευάγγελος Κόλλιας.

Φωτογραφίες Ευάγγελος Στάμου, Γεώργιος Γκίκας, Μαρία Βυζανιάρη, Παναγιώτα Γαλανού.

Διαβάστε ακόμα