Αγρυπνία του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Ι. Μ. Χαλκίδος

Το βράδυ της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2022, στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Δ.Δ. Αγ. Νικολαόυ-Μπούρτζι Ληλαντίων, ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία με αφορμή την μνήμη του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, κατά την οποία άγει την ονοματική του εορτή ο Εφημέριος της Ενορίας, Αρχιμ. Πορφύριος Γερμανός.

 Στην Ιερά Αγρυπνία προσήλθε και χοροστάτησε στης ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού και του Όρθρου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προσέφερε και την Θεία Λειτουργία με συλλειτουργούς του τους Αρχιμ. Νικόδημο Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως, Πορφύριο Γερμανό-Εφημέριο της εκεί Ενορίας, Νικόλαο Πριμηκύριο-ιερατικώς προϊστάμενο της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, τον Ιερομον. Αθανάσιο Φουρκή και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον συνεργάτη και ενσυνείδητο μέλος της Ενορίας κ. Κωνσταντίνο Δρεμέτσικα-συνταξιούχο ιατρό καρδιολόγο, ο οποίος μελετά το λόγο του Θεού εκ νεότητος, συνδυάζει αρμονικά την πίστη και την επιστήμη στη ζωή και την σταδιοδρομία του και από τούδε λαμβάνει την ευλογία να αναγιγνώσκει τα ιερά γράμματα στις ιερές ακολουθίες.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η παρουσία των παιδιών του Δημοτικού Σχολείου και του Κατηχητικού της Ενορίας, τα οποία ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε για την συμμετοχή τους στην Ι. Αγρυπνία, στην οποία έψαλαν ο πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου και οι μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως π. Πέτρος Βλάχος-Εφημέριος της Ενορίας Αγ. Τρυφωνος Ν. Λαμψάκου, και οι κ. Αναστάσιος Λαμπρινόπουλος, Χρήστος Παπασταμούλος και Νικόλαος Μπερμπάτης, και μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm).

Λίγο πριν την απόλυση, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με θερμά λόγια και στον εορτάζοντα, φιλότιμο και δραστήριο Εφημέριο της Ενορίας, π. Πορφύριο, ο οποίος, εργαζόμενος με σκοπό την καλλιέργεια τον πιστών και ταυτόχρονα την ευπρέπεια του Οίκου του Θεού, αμείβεται  με την αγάπη και την στήριξη των Ενοριτών και του Επισκόπου του, έπειτα ευλόγησε τα προτεθέντα κόλλυβα επί τη μνήμη των Αγίων Πορφυρίου και Νικολάου και χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη του π. Αθανάσιο Φουρκή, ο οποίος περιοδεύει εξυπηρετώντας λειτουργικά διάφορες εφημεριακές ανάγκες, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως. Ενώ αμέσως πρό του «Δι’ ευχών», ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την ευχή κατά της φοβεράς του σεισμού απειλής που κλόνισε και την Εύβοια τις προηγούμενες ημέρες.

Διαβάστε ακόμα