Χριστούγεννα στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδος

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Χριστούγεννα στην Πόλη της Χαλκίδος, την έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, αλλά και σε όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως, την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022.

Το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε μικρούς και μεγάλους καλαντιστές, συλλόγους και την φιλαρμονική του Δήμου Χαλκιδέων και άκουσε απ’ όλους συγκινημένος το πατροπαράδοτο εορταστικό προανάκρουσμα της γεννήσεως του Χριστού.

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος υποδέχθηκε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο, ο οποίος χοροστάτησε στον Εσπερινό της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων, που τελείται σύμφωνα με την από ετών καθιερωμένη τάξη, στον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, με τη συμμετοχή των Αρχιμ. Ιωάννου Καραμούζη-Ιεροκήρυκος της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος και Β’ Γραμματέως της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αιμιλιανού Χρήστου-Προϊσταμένου της Ενορίας του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, Συμεών Ηλιοδρομίτη-Προϊσταμένου της Ενορίας Αγ. Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, Δαμασκηνού Παπακωνσταντίνου-Εφημερίου της Ενορίας Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, Χρυσοστόμου Καλύβα-ιερατικώς προϊσταμένου της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος και Νικολάου Πριμηκύριου-ιερατικώς προίσταμένου της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, των Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη-Προϊσταμένου της Ενορίας Αγίου Νικολάου Χαλκίδος, Σαματίου Μπασδέκη-Εφημερίου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βασιλικού και Χαραλάμπους Ταραμίγκου-Εφημέριο της Ενορίας Αγ. Νικολάου Χαλκίδος, του Οικ. Αναστασίου Χρήστου-Προϊσταμένου της Ενορίας Τιμίου Προδρόμου Χαλκίδος, του Ιερομον. Καλλινίκου Καραπέτη-Εφημερίου της Ενορίας Αγ. Σοφίας Ξηρόβρυσης, των Πρεσβ. Δημητρίου Παλικαρίου-Εφημερίου της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Μύτικα και Ιωάννου Κάββαλου-Εφημερίου του Ι. Παρεκκλησίου Αγ. Βαρβάρας Χαλκίδος και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη.

Με την άριστη απόδοση των θαυμασίων Ύμνων της Ιεράς Ακολουθίας, αλλά και των Βυζαντινών Καλάντων μετά την απόλυση, ο Πρωτοψάλτης κ. Σπυρίδων Σιμιτζής, ο Λαμπαδάριος κ. Δήμος Τσίμπος και οι χορωδοί τους κατένυξαν τους προσελθόντες πιστούς και τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm), απ’  όπου ο Εσπερινός μεταδόθηκε ζωντανά.

Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, όπου και χοροστάτησε στον Όρθρο και στην συνέχεια προέστη στην Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων του Προϊσταμένου της Ενορίας, Αρχιμ. Αιμιλιανού Χρήστου, των συνεφημερίων του Πρωτοπρεσβ. Γεωργίου Πολυκαρπίδη και Αθανασίου Τρίκκα και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη, ενώ διηκόνησαν την ιερά υμνωδία οι κ. Γεώργιος Καραγκούνης Πρωτοψάλτης και Ιωάννης Δέδες Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού.

Πριν την ανάγνωση του αποστολικού αναγνώσματος ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον κ. Μιχαήλ Επιτήδειο, ενώ μετά την ανάγνωση του ευαγγελικού αναγνώσματος, ανεγνώσθη η Χριστουγεννιάτικη Εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου, η οποία έχει ως εξής:

«Αγαπητοί μου Πατέρες και Χριστιανοί μου ευλογημένοι,

Χριστός ετέχθη! Ναί, αληθώς ετέχθη ο Κύριος!

Όντως, ο Κύριός μας και Θεός μας  «σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν» (Ιωάν. α΄, 14). Είναι γεγονός η γέννησή Του ιστορικό και ταυτοχρόνως θαυμαστό! Έγινε αυτό που δεν ήταν, άνθρωπος δηλαδή, ενώ παρέμεινε και αυτό που ήταν, δηλαδή, Θεός! Μας επισκέφθηκε εξ ύψους ο Σωτήρας μας!

Και, όπως λέγει ο ιερός Χρυσόστομος, όταν το υψηλό έρχεται σε επαφή με το ταπεινό, αυτό δεν χάνει τίποτε από την δόξα του, εκείνο, όμως, το ταπεινό το ανυψώνει! Ανορθώνεται, λοιπόν, ο πεσμένος άνθρωπος και καταπίπτει ο πλανήσας και πλανών την οικουμένη διάβολος!

Ο κτίστης βρεφουργείται, εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, και ο κόσμος ολόκληρος αναπλάθεται! Νεουργείται! Ανακαινίζεται! Γίνεται καινούργιος! Πως; Με ποιο τρόπο; Μέσω αυτής της πρόσληψής του από τον Θεό και της ένωσής του μαζί Του!

 Ασύλληπτη, πράγματι, η θεία ευεργεσία και απερίγραπτη η χαρά! Τα σύμπαντα σήμερον χαράς πληρούνται, διότι Χριστός ετέχθη εκ της Παρθένου! Αναμενόμενη, όμως, λογικά και η εκ μέρους όλων μας οφειλόμενη ευγνωμοσύνη. Το Μυστήριο της θείας Λειτουργίας, άλλωστε, που αυτήν την ώρα επιτελείται, είναι έκφραση ευχαριστίας, για όλα όσα ο Κύριος καταδέχθηκε και προσέφερε υπέρ ημών, με πρώτο την σάρκωσή Του, προκειμένου να μας ανεβάσει πάλι στον ουρανό και να μας χαρίσει την βασιλεία Του. Είναι, ωστόσο, και έκφραση της λαχτάρας μας για την θεία Κοινωνία και της συνειδητής αποφάσεώς μας να ζήσουμε μαζί Του, μιμούμενοι τον τρόπο ζωής που Εκείνος διέταξε και με το παράδειγμά Του μας εδίδαξε.

           Αγαπητά μου παιδιά,

Πολλοί άνθρωποι, σε πολλούς τόπους και με πολλούς τρόπους, εδώ και αρκετές ημέρες, έδειξαν ότι εναγωνίως ανέμεναν να γιορτάσουν την σημερινή, μεγάλη όντως, ημέρα! Οι προετοιμασίες, οι στολισμοί και οι εορταστικές εκδηλώσεις προφανώς δείχνουν την ενδόμυχη ανθρώπινη επιθυμία να αλλάξουμε προς το καλύτερο τον άνθρωπο και τον κόσμο, αλλ’ όμως, ούτε ο άνθρωπος αλλάζει από μόνος του, ούτε ο κόσμος ωραΐζεται με τον επιφανειακό στολισμό.

Δεν είναι δυνατόν με τα στολίδια να καλυφθούν ο ατομισμός, η αδιαφορία, η αδικία, η βία, οι κλοπές, η εγκληματικότητα, ο θυμός και η οργή, οι φόνοι, οι πόλεμοι και οι αιματοχυσίες, οι εκβιασμοί, τα ψέμματα και οι απάτες, οι ασωτίες, οι πορνείες, οι μοιχείες, οι εκτρώσεις, οι μαστροπείες, οι σωματεμπορίες, οι παιδοφιλίες, οι κακοποιήσεις, οι διαστροφές, οι γυναικοκτονίες, η περιφρόνηση, η εκμετάλλευση του αδύνατου και του πτωχού και τόσα άλλα, που βλέπουμε να περισσεύουν στην εποχή μας και διά των οποίων αποδεικνύεται περίτρανα ο αγιογραφικός λόγος ότι ο κόσμος κείται εν τω πονηρώ (Ιωάν. Α΄ 5, 19) και ότι ο διάβολος είναι ο άρχων του κόσμου τούτου, ο κοσμοκράτωρ (Εφεσ. στ΄ 12), εξ αιτίας μας μάλιστα! Ημπορεί μάλιστα και να καυχάται ο αντίδικός μας σατανάς, ότι με την προτίμησή μας τον ενισχύουμε, σε βάρος του Χριστού μας και του εαυτού μας.

Ναί, αγαπητά μου παιδιά, αυτή είναι η πικρή αλήθεια! Γιορτάζουμε με κοσμικό τρόπο τα Χριστούγεννα. Κάποιοι μάλιστα αποφεύγουν να ονομάσουν την γιορτή «Χριστούγεννα». Φαίνεται ότι δεν είναι επιθυμητή η παρουσία του Χριστού στη ζωή πολλών.

Ο Χριστός αποδοκιμάζεται! Ο ιερός Χρυσόστομος διδάσκει πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη αφροσύνη απ’ αυτήν. Να αρνείται, δηλαδή, ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του, στους σχεδιασμούς και τις επιλογές του, το Φως του Χριστού και να ακολουθεί τις επιταγές του ζηλόφθονου εχθρού του, του διαβόλου, που οδηγούν στο σκοτάδι της αποστασίας. Και το τραγικότερο, να του παραδίδεται αμαχητί και άνευ όρων, αφιερώνοντάς του ακόμη και άσματα και ύμνους, ναούς και λατρευτικές, ακόμη και ανθρώπων, θυσίες!

Αγαπητά μου παιδιά,

Όλος ο κόσμος νοιώθει την ανάγκη της ανακαινίσεώς του. Αγωνίζεται, σχεδιάζει μία νέα αρχή, μιλάει με προσδοκία, ίσως και καύχηση, για επανεκκίνηση ήδη προγραμματισμένη! Αυτό σημαίνει ότι  το παλιό έχει καταρρεύσει και κάτι νέο αρχίζει να οικοδομείται.

Η επανεκκίνηση όμως αυτή θα επιχειρηθεί με το Φως της Αλήθειας; Φοβούμαι ότι και αυτή η νέα προσπάθεια φαίνεται να μην εμπνέεται από το Φως του Χριστού το αληθινό, και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την ανοικοδόμηση, που μπορεί και να αυτοχαρακτηρίζεται ως επιστροφή στην κανονικότητα, είναι παμπάλαια και αποδεδειγμένως ακατάλληλα, πολλά εργασμένα στο σκότος. Τα αποτελέσματα απογοητευτικά.

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες, οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, την τεχνολογία, τα ηλεκτρονικά, και οι περισσότεροι όλο και πιο πολύ βυθιζόμαστε στην θλίψη και την κατάθλιψη! Οι αιρέσεις και οι πλάνες αμέτρητες και διά παντός μέσου επικοινωνίας διαφημιζόμενες, σαν επιλογές λυτρωτικές του άγχους και των ψυχικών προβλημάτων.

Μία τέτοιου είδους επανεκκίνηση θεωρώ πως είναι ένα ακόμη βήμα στην υποδούλωση! Το επισημαίνει ρεαλιστικά και προειδοποιητικά η αγία Γραφή: Όποιος αμετανόητα πέφτει στην αμαρτία, και η κατ’ εξοχήν αμαρτία είναι ο χωρισμός από τον Θεό, αυτός είναι δούλος της αμαρτίας! (Ιωάν. η΄, 34). Είναι, μάλιστα, φοβερό να νομίζεις ότι απελευθερώνεσαι την ώρα που με τρόπο ύπουλο εξαπλώνεται η απάνθρωπη τυραννία και ετοιμάζονται όλο και οδυνηρότερα δεσμά.

Αγαπητά μου παιδιά,

Η αλήθεια είναι πικρή, αλλά μόνον αυτή μας ωφελεί πραγματικά.

Και η σημερινή μεγάλη γιορτή έρχεται να μας απαλλάξει από τα δεσμά και την πίκρα της αμαρτίας, προσφέροντάς μας ενυπόστατη την Αλήθεια, τον γλυκύτατο Ιησού Χριστό. Αλήθεια είναι ο Χριστός! Και αυτός είναι ο ελευθερωτής μας από τον απάνθρωπο τύραννο διάβολο, την αμαρτία και τον θάνατο.

Γι’ αυτό και τον πολεμά ο διάβολος και όσοι εκ των οπαδών του κινούνται και δρούν στο σκότος και μας θέλουν δεσμίους… Μακάρι να κατανοήσουμε ότι ο Χριστός είναι το Φως! Η Αλήθεια! Η Ζωή! Ο μοναδικός και αποκλειστικός ελευθερωτής και Σωτήρας της ανθρωπότητος!

Τέτοια αληθινά Χριστούγεννα σας εύχομαι να γιορτάσετε! Χριστούγεννα, που σημαίνουν για όλους μας και τον καθένα μας την απαρχή νέας ζωής μαζί με τον Χριστό!

Με πατρική στοργή

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ο Χαλκίδος Χρυσόστομος»

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε εγκαρδιότατα προς όλους τους εκκλησιασθέντες πιστούς, τους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm) και αμέσως επισκέφθηκε το σωφρονιστικό κατάστημα Χαλκίδος, όπου συνοδευόμενος, από τους υπευθύνους Εφημερίους Αρχιμ. Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο και π. Χρυσοβαλάντη Φιλντίση, συνάντησε τους κρατουμέμους, με τους οποίους αντάλλαξε ευχές και τους προσέφερες χριστουγεννιάτικες ευλογίες.

Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου, Κωνσταντίνος Κούκουρας

Διαβάστε ακόμα