Εορτή του Αγίου Ανδρέου στην Αδελαΐδα

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στην Αδελαΐδα η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Επίκεντρο του εορτασμού αποτέλεσε ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο προάστιο Noarlunga, όπουτων ιερών Ακολουθιών προέστηΣεβασμιωτάτοςΑρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος.

Την παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στονΠανηγυρικό Εσπερινό,πλαισιούμενοςαπό τονιερό Κλήρο της πόλεως, ενώσυμπροσευχήθηκαναπό τουΙερού Βήματος οι Θεοφιλέστατοι ΕπίσκοποιΣινώπης κ. Σιλουανός, Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, και Μελόης κ. Αιμιλιανός.

Κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας, οΑρχιεπίσκοπος απένειμε, εκ προσώπου του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας Αγίου Ανδρέου Noarlunga, π. Χριστόδουλο Βασιλάρη, τοοφφίκιο τουΑρχιμανδρίτου τουΟικουμενικού Θρόνου, σεαναγνώρισητης αγάπης του προς τη Μητέρα Εκκλησία, τοΟικουμενικό Πατριαρχείο,και τουευγενούςενεργούενδιαφέροντός τουγιατην εύκλειαΑυτής. ΟΣεβασμιώτατοςτόνισετην τιμή καιτη βαθειάαγάπη, τηνοποία όλοι μας οφείλουμε στη Μητέρα ΑγίατουΧριστούΜεγάληΕκκλησία της Κωνσταντινουπόλεωςκαιτηναντίστοιχηευθύνη μας γιατην προστασία των τιμίων πνευματικώνεκκλησιαστικών συμφερόντωνΑυτής.

Τηνκυριώνυμο ημέρα της εορτής, οΑρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος χοροστάτησε στονΌρθροκαιπροεξήρχετης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, συμπαραστατούμενοςαπό τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σινώπης κ. Σιλουανό καιΜελόης κ. Αιμιλιανό, και από ιερείς και διακόνους της Αδελαΐδος και άλλωνΑρχιεπισκοπικώνΠεριφερειών.

Τη λαμπρότητα της πανηγύρεως επαύξησανοιχειροτονίες του Διακόνου κ. Πέτρου Γεωργιάδη, εις Πρεσβύτερον,και του πρωτοψάλτουκ. Ιωάννου Σαριδάκη, εις Διάκονον, οι οποίες τελέστηκανσεκλίμαβαθειάς συγκινήσεως καιπνευματικήςευφορίας.

Ο νουθετήριος λόγος του Σεβασμιωτάτουπρος τοννεοχειροτονούμενο Πρεσβύτερο περιελάμβανε την προτροπή να έχει ως μέτρο και κριτήριο της ιερατικής του διακονίας τον Χριστό. Παραπέμποντας καταρχάς στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας, του τόνισε: «Πρέπει να ομοιάσεις στους Μαθητές, οι οποίοι Τον αναζητούσαν και, ευθύς μόλις Τον βρήκαν, Τον ακολούθησαν και δε σταμάτησαν ποτέ να Τον ακολουθούν και να τον αναζητούν». Διότι, όπως επισήμανε, «αυτό, ακριβώς, είναι πουσυνιστάτο γεγονός της πίστεως﮲ηεμπιστοσύνηστον Χριστό. Συναντώ τον Χριστό και μεεμπιστοσύνη Τον ακολουθώ, χωρίς ναζητώ διασφαλίσεις, δεσμεύσεις, αποδείξειςκαιανταποδόσεις».

Απευθυνόμενος στον νεοχειροτονούμενο Διάκονο, ο Αρχιεπίσκοπος τον κάλεσε να προσφέρει την ύπαρξή του ολόκληρη στη διακονία του Χριστού και της Εκκλησίας, γιατί «ὁ μέν θερισμός πολύς, οἱδέἐργάταιὀλίγοι» (Ματθ. 9, 37). Με πατρική αγάπη, τον παρότρυνε με τους εξής λόγους: «Να παραδώσεις τον εαυτό σου στο έλεος και την αγάπη του Θεού, διότι η ιερωσύνη δεν είναι μια “καριέρα” που υπόσχεται ανέσεις, τιμές, δόξες και εφήμερες απολαύσεις. Ο δρόμος της ιερωσύνης, στον οποίο σήμερα εισέρχεσαι, είναι στενός και τεθλιμμένος, αλλά οδηγεί με ασφάλεια στον Χριστό. Είναι μια πορεία κόντρα στις συμβάσεις, στις επιθυμίες και στις προοπτικές του κόσμου τούτου, του κοσμικού δηλαδή πνεύματος, που δίνει προτεραιότητα στοεφήμερο καιστο περαστικό καιόχι στο μόνιμο και αιώνιο».

Σέ άλλοσημείο, οΣεβασμιώτατος τόνισε στον χειροτονούμενο: «Μην κάνεις εκπτώσειςστη διακονία σου,αλλά αφιερώσουμεπνεύμα θυσίας καιεργάσουγιατηνενότητα της Εκκλησίας μας καιτη σωτηρία των ανθρώπων μας. Μόνο έτσιθακαταστείςεργάτηςστον θερισμό του Κυρίου καιεπομένωςθασυμπεριληφθείςστην κατηγορία των ολίγων εργατών Του. Ολίγων αλλά τιμίων, πιστών καιαφοσιωμένων».

Από την πλευρά του, ο νέος Διάκονος, αφού ευχαρίστησετηνοικογένειά του, τους ιερείςκαιεπισκόπους, οιοποίοι διαμόρφωσαν τοεκκλησιαστικό του φρόνημα,αναφέρθηκε μελόγους ευγνωμοσύνηςστον Ποιμενάρχη του, Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ευχαριστώντας τον γιατηναγάπη του και μνημονεύονταςτα λόγια του,από προηγούμενη χειροτονία, τηνοποία τέλεσε: «Άφησέ τα όλα ελεύθερα στην πρόνοια του Θεού και τότε, όπου και να κοιτάξεις γύρω σου, όλα θα σου προξενούν χαρά», ταοποία, όπως είπε, τα κρατάει βαθιά μέσα στην καρδιά του.

Μετά το πέρας των ιερών Ακολουθιών, οΣεβασμιώτατοςευλόγησετηνεορταστικήτράπεζα, η οποία παρετέθη στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Διαβάστε ακόμα