Επίσκεψη του Μητροπολίτη Σουηδίας στην ενορία του Γκέτεμποργκ

Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας επισκέφθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, για να συμπαρασταθεί στην δοκιμασία που προσφάτως υπεβλήθητο ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας και να επιθεωρήσει τις ζημίες που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες.

Η Ιερά Μητρόπολις απέστειλε πάραυτα ειδικό συνεργείο, το οποίο τοποθέτησε στο ναό αφυγραντήρες, απομακρύνοντας προηγουμένως τα όμβρια ύδατα.

Λόγω του ότι ο ναός θα είναι εκτός λειτουργίας μέχρι την αποκατάστασή του, η προγραμματισμένη για το Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2022 Θεία Λειτουργία, κατόπιν παρακλήσεως του Ποιμενάρχου προς τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος Σουηδίας κ. Benjamin, τελέστηκε στον παραχωρηθέντα προς τούτο ναό του Αγίου Ιωάννου της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος Γκέτεμποργκ.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος
Λουκάτος, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου
Όσλο, ο οποίος μετέβη οδικώς στο Γκέτεμποργκ, χοροστατούντος του Σεβ. Ποιμενάρχου.

Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκε ικανός αριθμός ενοριτών από την ευρύτερη περιοχή, ιδιαιτέρωςνέες οικογένειες με τα παιδιά τους.

Στην ομιλία του προς τα παιδιά, κατά την ώρα του Κοινωνικού, οΕπίσκοποςμίλησε για τηνσπουδαιότητα της εορτής των Χριστουγέννων και για την προσωπικότητα και την φιλανθρωπία του Μεγάλου Βασιλείου, ο δε π. Αλέξανδρος ανέγνωσε την Χριστουγεννιάτικη Επισκοπική Εγκύκλιο.

Στηνλατρευτική σύναξη παρέστη ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Γκέτεμποργκ Εντιμ. κ. Χρήστος Κακαζούκης με τους γονείς του, τον οποίο ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε για την συμπαράστασή του στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Ο κ. Πρόξενος καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και ευχήθηκε στους εκκλησιαζόμενους για τις εορτές.

Ο Επίσκοπος, απευθυνθείς στον εφημέριο της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος Γκέτεμποργκ Αιδ. κ. Βesim Kurt, τον ευχαρίστησε για την παραχώρηση του ναού, προσφέροντας σε αυτόν τον τιμητικό Τόμο της Πατριαρχικής επισκέψεως του 2019 και την τρίγλωσση έκδοση της Θείας Λειτουργίας του ιερού Χρυσοστόμου.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε για την εορτή των Χριστουγέννων και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής Εκκλησίας καθόλης και του ιδίου προσωπικώς για την πρόσφατη δοκιμασία και δεσμεύτηκε ότι θα πράξει το παν για την αποκατάσταση των ζημιών στο ναό της Αγίας Τριάδος.

Ενημέρωσε, επίσης, τους ενορίτες του Γκέτεμποργκ ότι η επόμενη ήδη προγραμματισθείσα Θεία Λειτουργία στην περιοχή θα τελεσθεί την Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023, από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη, στην Toleredskyrkan, στην διεύθυνση Vinlandsgatan 2, 417 29 Göteborg, την οποία θα παραχωρήσει ευγενώς η Λουθηρανική Επισκοπή του Γκέτεμποργκ.

Ακολούθησε επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου και της συνοδείας του, αποτελουμένη από τουςκ. Κακαζούκη, π. Αλέξανδρο και ενορίτες του Γκέτεμποργκ, στις εγκαταστάσεις του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος, όπου ιδίοις όμμασι ο Ποιμενάρχης διαπίστωσε τις εκτεταμένες ζημιές που προκλήθηκαν εντός των εγκαταστάσεων του ναού από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στην συνέχεια, ο Ποιμενάρχης επισκέφθηκε οικογένειες που διαβιούν στην πόλη του Γκέτεμποργκ και το βράδυ της ιδίας επέστρεψε με το τραίνο στην έδρα της Επαρχίας του, στην Στοκχόλμη.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, στην οποία συμμετείχε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Εφημέριος του ως άνω ναού.

Στο τέλος, οι μαθητές του Κατηχητικού Σχολείου έψαλλαν τα κάλαντα και τους προσφέρθηκαν σοκολάτες από τον Επίσκοπο και τονεφημέριο του ναού.

Το φωτογραφικό υλικό είναι προσφορά της Ιεράς Μητροπόλεως Σουηδίας, του π. Αλεξάνδρου Λουκάτου και του κ. Χρήστου Κακαζούκη.

Διαβάστε ακόμα