Η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων
στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου

Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022, Εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν οι κληρικοί της Ιεράς Πόλεως, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο. Τα αναλόγια διηκόνησαν Καθηγητές και σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου κ. Νεκταρίου Δροσοπαναγιώτη, οι οποίοι απέδωσαν εξαιρετικά τους ύμνους την εορτής.

Ο Σεβασμιώτατος, κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στα δύο πρόσωπα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, τον σκληρό Ηρώδη και τον δίκαιο Ιωσήφ, που ενσαρκώνουν δύο στάσεις ζωής. Ο Ηρώδης ταράχθηκε και θεώρησε απειλή το Θείο Βρέφος και προσπάθησε να το εξαφανίσει και να το εξοντώσει. Πολλοί στο διάβα της ιστορίας προσπάθησαν, σαν τον Ηρώδη, να ματαιώσουν την διάδοση του Ευαγγελίου, αλλά πάντοτε εφαρμόζεται ο Ευαγγελικός λόγος: «τεθνήκασι γὰρ οἱ ζητούντες τὴν ψυχήν τοῦ παιδίου».

Ο Ιωσήφ δοκιμάστηκε σκληρά στο καμίνι της τήρησης του Μωσαϊκού Νόμου και επέλεξε να τηρήσει τον Νόμο και τη δικαιοσύνη του Θεού, με γνώμονα την αγάπη και την αλήθεια και να προστατεύσει την Θεόπαιδα Μαριάμ και το Θείο Βρέφος. Πολλοί στη ζωή τους επέλεξαν την δικαιοσύνη του Θεού που εδράζεται στην αγάπη και θεμελιώνεται στην αλήθεια. Μαρτύρησαν για την διάδοση και την αλήθεια του Ευαγγελίου και έγιναν προστάτες της Εκκλησίας.

Από αυτές τις δύο επιλογές καλούμαστε και εμείς να διαλέξουμε ανέφερε ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζοντας, ότι δεν πρέπει να βιαστούμε, γιατί ο Χριστός θέλει η επιλογή μας να είναι ξεκάθαρη και σίγουρη.

Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε μεγάλη ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας την ύπαρξη της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου με την ένδοξη ιστορία της και με τους ιστορικούς και μεγαλοπρεπείς Ναούς της. Εξέφρασε τη χαρά του για την σημερινή Θεία Λειτουργία, αυτή την μεγάλη και πανεπίσημη ημέρα, την πρώτη μετά την Γέννηση του Χριστού, που τιμούμε την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ευχαρίστησε τον π Ανδρέα Καππέ, προϊστάμενο του Ναού και τον π. Νικόλαο Ζωγράφο για την ευταξία και την άψογη οργάνωση της εορτής. Επίσης, συνεχάρη και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους σπουδαστές, τους Καθηγητές και τον Διευθυντή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» για τον καλλικέλαδο χορό που δημιούργησαν και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στα αναλόγια της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής είναι ο παλαιότερος Ναός της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Χτίστηκε το 1860 και διατηρεί εξαιρετικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Τα δύο Παρεκκλήσια του Ιερού Βήματος είναι αφιερωμένα στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στον Άγιο Νικόλαο σε ανάμνηση των δύο Ιερών Ναών που βρισκόταν εντός του Κήπου των Ηρώων και καταστράφηκαν. Εντυπωσιακά είναι το τέμπλο του Ναού με εικόνες των αγιογράφων αδελφών Κασόλα, ο άμβωνας και ο δεσποτικός θρόνος. Από τον άμβωνα του Ναού κήρυξαν μεγάλες εκκλησιαστικές προσωπικότητες, όπως ο άγιος Καλλίνικος, Επίσκοπος Εδέσσης, ο Αιτωλός, ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, οι διατελέσαντες ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως: αρχιμ. Ευσέβιος Ματθόπουλος, αρχιμ. Αυγουστίνος Καντιώτης, μετέπειτα Μητροπολίτης Φλωρίνης και αρχιμ. Αντώνιος Κόμπος, μετέπειτα Μητροπολίτης Σισανίου, κ.α.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΉΡΥΓΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Διαβάστε ακόμα