Η εορτή των Χριστουγέννων στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου

Με την παρουσία πλήθους ευλαβών προσκυνητών και ιδιαιτέρως νέων ανθρώπων, πραγματοποιήθηκε κι᾿ εφέτος η Ι. Αγρυπνία για τα μοναχικά άτομα, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό του Απ. Παύλου στην Κόρινθο, με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 19:30 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος απ’ όλους τους Ιερείς της πόλεως Κορίνθου χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό των Χριστουγέννων και εν συνεχεία, τέλεσε τον Όρθρο και την Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία, κατά την οποία σχεδόν στο σύνολό τους οι παριστάμενοι Πιστοί, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων.

Το εόρτιο Μήνυμα των Χριστουγέννων, του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ανέγνωσε με το αρμόζον στην ημέρα ύφος ο προϊστάμενος του Καθ. Ι. Ναού π. Παναγιώτης Μαυραγάνης, ενώ ο σεπτός Ποιμενάρχης μας απηύθηνε στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τις πατρικές ευχές του για Χριστούγεννα γεμάτα Χριστό και αγάπη. Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται να γίνει στην Ενθρόνιση της καινής Εικόνος του Αρχιερέως Χριστού στο σύνθρονο του Ιερού Ναού κατά το πέρας του Όρθρου. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας επεξήγησε την σημαντικότητα της τελετής αυτής και την θέση του Επισκόπου εις τύπον και τόπον Χριστού σε κάθε Ι. Μητρόπολη, προσθέτοντας τον λόγο του Αποστολικού Πατρός Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου ότι «άνευ επισκόπου Εκκλησία ου καλείται» (ονομάζεται και συγκεντρώνεται) για να μετάσχει στην Αρχιερωσύνη του Χριστού, να διδαχθεί, να ιερουργηθεί, και να διοικηθεί δηλαδή. Εξ αυτού συμπεραίνεται ότι ενώ η Εκκλησία είναι Χριστοκεντρική είναι ταυτόχρονα και επισκοποκεντρική.

Την επομένη το πρωί Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 7:00 π.μ., τελέσθηκε η 2η Χριστουγεννιάτικη Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίουσυνοδευομένου από τους Ιερείς του Καθεδρικού Ι. Ναού, στην οποία επίσης συμμετείχε πλήθος Χριστιανών, που προσήλθε «μετά φόβου Θεού Πίστεως και Αγάπης» να κοινωνήσει των Αχράντων Μυστηρίων. 

Πριν το πέρας της Θ. Λειτουργίας αναγνώστηκε η εγκύκλιος για τα Χριστούγεννα του Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου και ακολούθως ο Θεοφιλέστατος ευχήθηκε στο Εκκλησίασμα επικαίρως και μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Διαβάστε ακόμα