Η παραμονή των Χριστουγέννων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων της Χριστιανικής Ενώσεως Αγρινίου ιερούργησε το πρωί της παραμονής των Χριστουγέννων, Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο υπογράμμισε, ότι δεν μπορούμε να φθάσουμε να προσκυνήσουμε το Σπήλαιο της Βηθλεέμ χωρίς ταπείνωση. Ο Κύριός μας, Ιησούς Χριστός ήρθε στον κόσμο ως ένα ταπεινό και αδύναμο βρέφος, μέσα στο ταπεινό Σπήλαιο της Βηθλεέμ, επιλέγοντας ως Μητέρα Του την ταπεινή Κόρη της Ναζαρέτ και ως προστάτη της Αγίας Οικογένειας τον ταπεινό Ιωσήφ. Οφείλουμε και εμείς οι άνθρωποι να ταπεινωθούμε, να δώσουμε και να λάβουμε συγχώρηση και να γεφυρώσουμε το χάσμα που μας χωρίζει από τους άλλους για να αξιωθούμε να προσκυνήσουμε τον Σαρκωθέντα Υιό και Λόγο του Θεού που ενηνθρώπησε για την δική μας σωτηρία.

Ευχαρίστησε τον π. Λαυρέντιο, ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και πνευματικό της Χριστιανικής Ενώσεως προτρέποντάς τον να συνεχίσει το έργο του, να εξακολουθεί να αποτελεί το στήριγμα για τα πνευματικά του τέκνα, τον εμπνευστή για τούς συνεργάτες του και ένα στενό συνεργάτη για τον Επίσκοπό του. Επίσης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον πολυμελή βυζαντινό χορό των νέων της Χ.Ε.Α. που απέδωσαν θαυμάσια τους ύμνους της ημέρας.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος άκουσε τα κάλαντα από τα αγόρια και τα κορίτσια των κατηχητικών της Χ.Ε.Α.

Κατόπιν μετέβη στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όπου δέχθηκε επισκέψεις μικρών και μεγάλων που του ευχήθηκαν καλά Χριστούγεννα και του έψαλλαν τα κάλαντα. Μεταξύ αυτών η Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Φιλαρμονική «Ιωσήφ Ρωγών», ο Σύλλογος Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς», η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» και το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού των Χριστουγέννων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου.

Στην Ιερά Ακολουθία που τελέσθηκε για πρώτη φορά με αυτόν τον πανηγυρικό και επίσημο τρόπο συμμετείχαν όλοι οι ιερείς της πόλεως του Αγρινίου και πλήθος πιστών. Με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου είχαν διανεμηθεί σε όλους τους πιστούς τευχίδια με την Ακολουθία του Εσπερινού, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν καλύτερα και να κατανοούν τους θεολογικότατους ύμνους των Χριστουγέννων.

Τους ύμνους απέδωσαν θαυμάσια χοροί ιεροψαλτών, μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Νικολάου Γκρίζη και του Λαμπαδαρίου κ. Νικολάου Βάτσιου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού και στη θεολογική ερμηνεία της Γεννήσεως του Θεανθρώπου, που αποτελεί την «Μητρόπολη των Εορτών» παραθέτοντας σχετικά πατερικά και αγιογραφικά χωρία.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός προχείρισε σε πνευματικό τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, αρχιμ. Μακάριο Αντωνόπουλο τονίζοντάς του, ότι οφείλει να αναδέχεται τους λογισμούς και τις αμαρτίες των ανθρώπων όχι ως κριτής, αλλά ως στοργικός πατέρας και πνευματικός ιατρός προβάλλοντας το μεγαλείο της αγάπης του Θεού.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα