Ιερατική Σύναξη στην Ι. Μητρόπολη Εδέσσης

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης η καθιερωμένη προ των Χριστουγέννων Ιερατική Σύναξις όλων των κληρικών με ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Νικόδημο Κανσίζογλου, Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, και θέμα: «Δύο προφητείες για την Γέννηση του Χριστού».

Κατ᾿ αρχήν ο π. Νικόδημος τόνισε ότι η αναμονή ενός σωτήρα ήταν έκδηλη στον αρχαίο κόσμο. Ο Χριστός ήταν η απάντηση στην οικουμενική δίψα για την σωτηρία και θα ήταν λάθος και σμίκρυνση της  έννοιας της σωτηρίας και της Εκκλησίας, να περιορίσουμε την αναμονή αυτή σε κάποιον μεμονωμένο λαό. Στην συνέχεια παρουσίασε δύο προφητείες. Η πρώτη, η γνωστή προφητεία του προφήτου Ησαΐα «Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει…», ήταν η απάντηση του Θεού στην αγωνία του Ισραήλ για την πιθανή απώλεια της ελπίδος της λυτρώσεως όλου του κόσμου την εποχή εκείνη. Η ερμηνευτική μάλιστα μελέτη των όρων της προφητείας αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά του «παιδίου» αλλά και της Παρθένου μητρός Του. Η δεύτερη προφητεία ανήκει στον Ελληνικό κόσμο, στα πλαίσια του οποίου αρχαίοι συγγραφείς θεολόγησαν, ενώ και το θέατρο χρησιμοποιήθηκε ως χώρος έκφρασης θεολογίας. Ένας τέτοιος τραγικός ποιητής, ο Αισχύλος, στο έργο του «Προμηθεύς Δεσμώτης» από τον 5ο π.Χ. αιώνα εκφράζει το δράμα του ανθρώπου αλλά και την ελπίδα-πρόρρηση της απελευθέρωσής του μέσω της έλευσης ενός υιού Θεού που θα πάρει στον ώμο του τα πάθη του Προμηθέα, δηλαδή της ανθρωπότητος, όταν γεννήσει παραδόξως μια νέα παρθένος. Τέλος ζήτησε τις προσευχές όλων, ώστε ο καθένας μας να καταστεί εκπλήρωση αυτών των προφητειών.

Ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος έδωσε οδηγίες για την εορταστική περίοδο και πατρικές ευχές.

Διαβάστε ακόμα