Ο εορτασμός του Αγίου Θεοφυλάκτου στην γενέτειρά του την Χαλκίδα

Την τελευταία ημέρα του χρόνου, 31η Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας, μεταξύ άλλων Αγίων, τιμά τη μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Θεοφυλάκτου, Αρχιεπισκόπου Αχριδών (Βουλγαρία), μεγάλου ερμηνευτή των Θείων Γραφών, ο οποίος γεννήθηκε στην Πόλη της Χαλκίδος, αποτελώντας λαμπρό καύχημα και αγλάϊσμα της, όπως και ολόκληρης της τοπικής Εκκλησίας, συγκαταλεγόμενος στη χορεία των Ευβοέων Αγίων.

Η Τοπική Εκκλησία τίμησε πανηγυρικά τη μνήμη του, το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022, όπως κάθε χρόνο, στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, με τον πανηγυρικό Όρθρο, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος προεξήρχε και στη Θεία Λειτουργία, με τη συλλειτουργία των Αρχιμ. Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη, Προϊσταμένου του Ι. Ναού, Υπευθύνου του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου και εορτάζοντος σήμερα, Νικοδήμου Ευσταθίου-Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως, Συμεών Ηλιοδρομίτη-Προϊσταμένου του Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής πολιούχου Χαλκίδος και Διευθυντού του Εκκλ. Γηροκομείου Χαλκίδος, Μεθοδίου Φουντούλη-Εφημερίου του Ι. Προσκυνήματος της Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Δαμασκηνού Παπακωνσταντίνου-Εφημερίου του Ι. Ν. Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, του Πρωτοπρεσβ. Ευαγγέλου Γαλάνη-δευτερεύοντος Εφημερίου του Ι. Ν. Ευαγγελισμού Θεοτόκου Κανήθου και Διευθυντού του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως (97,7fm) και του Διακ. Σταύρου Καλαφάτη, ενώ συμπροσευχόμενος παρέστη ο Αρχιμ. Χριστόδουλος Μάνιας-Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγ. Νεκταρίου Χαλκίδος.

Ο π. Θεοφύλακτος έλαβε το όνομά του προς τιμήν του εορτάζοντος Αγίου, αφού ο Σεβασμιώτατος έχει την ευλογημένη συνήθεια να ονομάζει τους μοναχούς και Ιερομονάχους της Τοπικής Εκκλησίας, κατά την ώρα της μοναχικής τους Κουράς, λαμβάνοντας ονόματα και από τον κατάλογο των Ευβοέων Αγίων, ώστε να τιμούνται και να γίνονται περισσότερο γνωστοί οι Άγιοι του Τόπου μας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος και μπορείτε να το παρακολουθήσετε επιλέγοντας τον σύνδεσμο: Κήρυγμα Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Χαλκίδος, 31/12/2022.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης, Κωνσταντίνος Κούκουρας

Διαβάστε ακόμα