Τα προσφυγόπουλα της «Συνύπαρξις» δείχνουν τον δρόμο της αλληλεγγύης

Είχαν μια υπέροχη ιδέα. Οργανώθηκαν, μάζεψαν τρόφιμα και φαγητά και κατηφόρισαν προς τους στολισμένους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να βοηθήσουν τους λιγότερο …τυχερούς συνανθρώπους τους. Ο λόγος για τα προσφυγόπουλα της «Συνύπαρξις», μιας δομής που με έδρα της το Ωραιόκαστρο φιλοξενεί από το 2020 ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες. Παρακινούμενοι από το πνεύμα της αγάπης αλλά και της προσφοράς που διακατέχει τον κόσμο αυτές τις μέρες, τα παιδιά, με τη βοήθεια του προσωπικού της δομής, συγκέντρωσαν τρόφιμα και φαγητά κάθε είδους, τα οποία μοίρασαν σε άστεγους αλλά και άπορους πολίτες σε ορισμένους από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

«Μέσω της κίνησης αυτής, τα παιδιά θεώρησαν καθήκον να ανταποδώσουν την αγάπη και τη στήριξη που έχουν λάβει στη χώρα μας, προσφέροντας φαγητό με πολλή αγάπη σε ανθρώπους άστεγους και μόνους που το έχουν ανάγκη. Μια κίνηση προσφοράς, η οποία “γεννήθηκε” από τα ίδια τα προσφυγόπουλα, με σκοπό να στηρίξουν και τα ίδια με τη σειρά τους ανθρώπους ταλαιπωρημένους», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής της δομής Γιώργος Παραλικάκης. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «τα οφέλη μέσω της δράσης αυτής σίγουρα ήταν πολλά. Τα παιδιά αντίκρισαν τη σκληρή καθημερινότητα ανθρώπων που δεν έχουν στέγη και τροφή, ένιωσαν την έννοια της προσφοράς, της αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και του αλτρουισμού».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Ζαβρακίδης, ψυχολόγος στη δομή του Ωραιοκάστρου, εξήγησε πως η ιδέα ήταν των ίδιων των παιδιών και προέκυψε έπειτα από μια αλληλεπίδραση με μια άπορη γυναίκα και το παιδί της, νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «τα παιδιά ήταν από την αρχή ενθουσιασμένα με την προοπτική να βοηθήσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ήταν κάτι διαφορετικό, που δεν έχουμε ξανακάνει. Κατά τη διάρκεια της δράσης, μερικά από τα παιδιά είχαν έναν δισταγμό λόγω της κατάστασης, αλλά από την άλλη μπορούσες να διακρίνεις ότι η χειρονομία αυτή τους έκανε χαρούμενους».

Η χαρά αυτή αποτυπώνεται και στον τρόπο που ο 16χρονος Ab.A., από τη Συρία, περιέγραψε την εμπειρία της συμμετοχής του στη δράση. «Είδαμε ανθρώπους να χαμογελούν, να μας λένε ευχαριστώ και να το εννοούν πραγματικά. Ευχηθήκαμε χρόνια πολλά και πήραμε πολλές ευχές. Είδα ανθρώπους που δεν έχουν κανέναν να τους δώσει φαγητό και ένιωσα όμορφα που εγώ και οι φίλοι μου βοηθήσαμε αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν χαρά, έστω και αν αυτό που κάναμε ήταν λίγο», τόνισε.

Φιλοξενία για 35 παιδιά από τη Συρία και το Αφγανιστάν στη Θεσσαλονίκη

Η «Συνύπαρξις» είναι μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, που δραστηριοποιείται από το 1978 στην περίθαλψη μεταναστών. Από το 2020 ξεκίνησαν να λειτουργούν 5 δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σήμερα, στις δομές της «Συνύπαρξις» φιλοξενούνται συνολικά 180 παιδιά ηλικίας 7 έως και 18 ετών, όλα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από Συρία, Ιράν και Αφγανιστάν.

Κάθε δομή στελεχώνεται με έμπειρο προσωπικό διάφορων ειδικοτήτων (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φροντιστές, εκπαιδευτικούς, διερμηνείς, κλπ) προκειμένου τα παιδιά να έχουν την κατάλληλη στήριξη κατά τη φιλοξενία τους. Άλλωστε, πολλά από τα παιδιά έχουν έρθει αντιμέτωπα με τις κακουχίες, τον πόλεμο και την ορφάνια από πολύ νωρίς. Η Εκκλησία της Ελλάδος, μέσω των συνεργατών που εργάζονται στους Ξενώνες, προσφέρει, πέραν της φιλοξενίας (στέγη, τροφή, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και εκπαίδευση), αγάπη και στήριξη σε αυτά τα παιδιά που λόγω των εμπειριών που έχουν ζήσει στις χώρες τους, έχουν χάσει νωρίς την παιδικότητά τους.

Όπως εξήγησε ο συντονιστής της δομής κ. Παραλικάκης, στη Θεσσαλονίκη φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 35 παιδιά από τη Συρία και το Αφγανιστάν. «Πηγαίνουν σχολείο, μαθαίνουν Ελληνικά και Αγγλικά, αναπτύσσουν εξωσχολικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολυμβητήριο, πληροφορική). Προσπαθούμε ακόμη να δώσουμε εφόδια στα παιδιά, ώστε να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και παράλληλα να εντάξουν στην κουλτούρα τους τον ελληνικό πολιτισμό συμμετέχοντας σε εργαστήρια (θεάτρου, μουσικής, ραπτικής), σε τοπικές δράσεις των Δήμων, σε δράσεις ανακύκλωσης, σε επισκέψεις μουσείων και χώρων πολιτισμού, σε συναυλίες κ.ά.», σημείωσε.

Η δράση των προσφυγόπουλων της «Συνύπαρξις» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης διήρκησε αρκετή ώρα και τράβηξε τα βλέμματα των περαστικών. Η κίνησή τους συγκίνησε, τόνισε τη σημασία της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας και απέδειξε ότι η αγάπη και η θαλπωρή που πήραν τα παιδιά αυτά μπορεί να γιατρέψει πληγές και να γεμίσει την ψυχή τους αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό τους.

Ευγένιος Χουρσούτογλου / amna.gr

Διαβάστε ακόμα