Τιμητικό Ιωβηλαίο για τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο Θεόδωρο Βασιλικό

Βυζαντινό Μουσείο | Δημήτρης Κωτσιόπουλος

Μια ξεχωριστή βραδιά έλαβε χώρα απόψε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, μια βραδιά τιμής στον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο της Μ.τ.Χ.Ε κ. Θεόδωρο Βασιλικό. Με πρωτοβουλία του ιστορικού Συλλόγου Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών και του Προέδρου του, Άρχοντα Μαΐστορος της Μ.τ.Χ.Ε., κ. Γρηγόριου Νταραβάνογλου, τιμήθηκε ο μεγάλος αυτός Πρωτοψάλτης για την πολυετή προσφορά του στην ψαλτική τέχνη.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Νταραβάνογλου προσφώνησε τον Πρωτοψαλτη κ. Θεόδωρο Βασιλικό αναφερόμενος εν συντομία στην γνωριμία του μαζί του, στις εκατοντάδες συναυλίες που έδωσε ανά τον κόσμο και τις εκατοντάδες επίσης ηχογραφήσεις που εβγαλαν την βυζαντινή μουσική εκτός ελληνικών συνόρων.

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά ο χορός ψαλτών “Αντιφωνικο μέλος “, ο οποίος απέδωσε ύμνους των Χριστουγέννων και άλλες μουσικές συνθέσεις, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη κ. Γεωργίου Καμαριάρη.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων Αθανάσιος Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος Κ. Πολίτης, ο τέως Πρόεδρος της ΟΜΣΙΕ Γεώργιος Ναούμ και πολλοί πρωτοψάλτες.

Μάλιστα ο Μητροπολίτης κ. Συμεών εξήρε την προσφορά του κ. Βασιλικού στην ψαλτική τέχνη λέγοντας ότι είναι Θεού δώρο, δώρο βασιλικό στην λατρεία του Θεού, ενώ σημείωσε ότι συνδυάζει την σχέση μέλους, αρμονίας και ήθους. “Ο Θεόδωρος Βασιλικός έχει προσφέρει βασιλικό μέλος και βασιλικό ήθος στην Εκκλησία του Χριστού και αυτό αφήνει παρακαταθήκη στις επόμενες γεννιές”.

Tέλος επέδωσε εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων της Βυζαντινής Μουσικής Αθηνών, τιμητική πλακέτα στον κ. Βασιλικό για την πολυετή του προσφορά στα ιεροψαλτικά αναλόγια.

Διαβάστε ακόμα