Τρεις ενστάσεις στον Έφορο για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο

Την ημερομηνία εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου καθορίζει αύριο η Ιερά Σύνοδος, ενώ την ίδια ώρα στον έφορο τον Αρχιεπισκοπικών Εκλογών κατατέθηκαν τρεις ενστάσεις.

Σε δηλώσεις του ο Τοποτηρητής, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιος, ανέφερε πως «τα διαδικαστικά των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών προχωρούν όπως ήταν προγραμματισμένα. Το πρωί φεύγοντας από την Αρχιεπισκοπή ρώτησα και μου είπαν ότι υπάρχουν κάπου τρείς ενστάσεις, δεν ξέρω σε τι αναφέρονται, θα τις εξετάσουμε αύριο και αύριο θα οριστεί και ημέρα εκλογής του νέου Αρχιεπισκόπου».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο η ημέρα εκλογής να είναι η ερχόμενη Παρασκευή είπε πως «Παρασκευή δεν μπορεί να γίνει, γιατί το καταστατικό λέει να προηγηθεί θεία λειτουργία και αυτή την Παρασκευή δεν έχουμε λειτουργία. Θα μπορούσε να γίνει το Σάββατο. Μπορεί να γίνει η λειτουργία και μετά η Ιερά Σύνοδος. Θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος».

Όσον αφορά τα σενάρια που τον θέλουν να είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε πως «θα το ψηφίσει η Ιερά Σύνοδος αυτό το πράγμα. Εκείνο το οποίο λέω είναι ότι έχουμε ένα καταστατικό, το οποίο μοιάζει με το σύνταγμα ενός κράτους. Δεν μπορούμε εκ των υστέρων να αιτιούμαστε το ένα και το άλλο. Κάναμε τις εκλογές, κατήλθαμε ως υποψήφιοι με αυτό το κατάστικτο και νομίζω πρέπει να το σεβαστούμε όλοι. Το καταστατικό λέει εκλογή του λαού του τριπροσώπου και από τη Σύνοδο ενός από τους τρεις. Η μεγάλη εξουσία φάνηκε ότι αποκλείει κάποιους και προκρίνει κάποιους».  

reporter.com.cy

Διαβάστε ακόμα