Χειροτονία Διακόνου από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας στο Northcote της Βικτώριας

Ποιμαντική επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Northcote της Βικτώριας πραγματοποιεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος το πρωί της Κυριακής, 22 Ιανουαρίου, ιερούργησε στον Αρχιεπισκοπικό Ιερό Ναό της Παναγίας «Άξιον Εστί» και τέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Δημητρίου Κατωπόδη.

Πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Κερασούντος κ. Ευμένιο και Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Χριστοφόρο Κρικέλη, και από πολλούς κληρικούς της Περιφέρειας Northcote, ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε με πατρικούς λόγους τον νέο Διάκονο στην ιερατική οικογένεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

«Αναδέχεσαι το δώρο της ιερωσύνης στην ωριμότητα της ηλικίας σου, αφού υπηρέτησες την αγία μας Εκκλησία από τα ιερά αναλόγια και απ᾽ όπου αλλού εκλήθης με ζήλο και αυταπάρνηση, με προθυμία και πνεύμα διακονίας», σημείωσε, απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο, και του επισήμανε: «Όμως, η ιερωσύνη είναι κάτι άλλο, είναι χάρισμα που απαιτεί μεγαλύτερη πιστότητα, περισσότερη αφιέρωση, οδυνηρότερες θυσίες και κόπους». «Η ιερωσύνη είναι συνυφασμένη με τις θλίψεις και τις δοκιμασίες», συνέχισε, «αλλά να έχεις πάντοτε στην καρδιά σου την πεποίθηση ότι δια των θλίψεων και της υπομονής θα δεχθείς την πλούσια χάρη του Παναγίου Πνεύματος και οι καρποί της διακονίας σου θα είναι “ἀγάπη, χαρά, εἰρήνη, μακροθυμία, χρηστότης, ἀγαθωσύνη, πίστις, πρᾳότης, ἐγκράτεια” (Γαλ. 5, 22-23)».

Η πατρική παραίνεση του Αρχιεπισκόπου προς τον νέο Διάκονο ήταν να ακολουθήσει τη διδαχή του Αποστόλου Παύλου και να γίνει υπόδειγμα και παράδειγμα για τους πιστούς – και στους λόγους και στη συμπεριφορά και στηναγάπη και στην πνευματικότητα και στην πίστη,αλλά και στην αγνότητα της ζωής. «Η ζωή τουκληρικού, η ζωή σου, πρέπει να είναι κατάτο δη λεγόμενον “διάφανη” και το σπίτι σου “γυάλινο”», του τόνισε, «και,αν έτσι πορευθείς στη δύσκολη οδό της διακονίας σου, τότε “ἡ προκοπὴφανερὰ ᾖ ἐνπᾶσιν” (Α’ Τιμ. 4, 15) καιηΕκκλησία θαοικοδομείται και όσοισε περιστοιχίζουν θαωφελούνταιαπό το παράδειγμά σου και τοήθος σου».

Πρωτύτερα, ο χειροτονούμενος δήλωσε τον πόθο του να ανέβει ελεύθερα και συνειδητά τα σκαλοπάτια του Ιερού Θυσιαστηρίου και να αισθανθεί το θαύμα της ιερωσύνης. «Είναι αυτό ακριβώς το θαύμα που με συνέπαιρνε και με συγκλόνιζε από τα παιδικά μου χρόνια», επισήμανε χαρακτηριστικά, ενώ ενώπιον του Ποιμενάρχου του υποσχέθηκε:«Θα προσπαθήσω, με τη δική σας έμπνευση και τη δική σας πατρική καθοδήγηση, να μελετώ την πραγματικότητα του κόσμου, να γνωρίσω τη δομή του, να διακρίνω τους στόχους του και να μπω στους βαθύτερους καημούς και τα προβλήματά του. Και ταυτόχρονα να μένω “ξένος”, να γίνομαι συνεχώς, με την όλη παρουσία και στάση μου, ο διάκονος του μηνύματος της Λύτρωσης, ο υπηρέτης της ευαγγελικής αλήθειας και ο οραματιστής και οδηγός της αιωνιότητας».

Συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην κατά Θεόν καλλιέργειά του, μεταξύ των οποίων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος, ο  Αρχιμανδρίτης π. Τύχων, Καθηγούμενος της ΙεράςΜονήςΣταυρονικήτα Αγίου Όρους, και οι πατέρες Σπυρίδων Μπόνιας, πνευματικός του, Σπυρίδων Βανδώρος και Συνέσιος Φράγκος. Μνημόνευσε, επίσης, τους αειμνήστους γονείς του, Θωμά και Ταξιαρχούλα, ενώ ευχαρίστησε όλα τα μέλη της οικογένειάς του για την αγάπη και την υποστήριξη που του παρέχουν, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του, Διονυσίας, και της θυγατρός του, Ταξιαρχείας.

Κατακλείοντας, απευθύνθηκε στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μακάριο με λόγους υιικής αγάπης και σεβασμού, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Είστε ο πραγματικός πατέρας που αγκαλιάζει, στηρίζει και προστατεύει τα παιδιά του. Μας διδάσκετε, και το τονίζετε σε κάθε σας λόγο, ότι με αγάπη και ενότητα μπορούμε να προχωρήσουμε στην πορεία μας προς τον Χριστό. Πάντα θα εμπνέομαι από το αποστολικό σας έργο, την αγάπη σας, τις θυσίες σας και πάντα θα βρίσκομαι κοντά σας ως διάκονος, συμπαραστάτης και βοηθός».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο νέος Διάκονος δέχθηκε τα συγχαρητήρια κα τις θερμές ευχές των πιστών που εκκλησιάστηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν η ομογενής Ομοσπονδιακή Βουλευτής κ. Μαρία Βαμβακινού, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας, κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, και ο κατά σάρκα αδελφός του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, κ. Νικόλαος Αρχοντώνης.

Διαβάστε ακόμα