Δημητριάδος Ιγνάτιος: “Υπάρχει αυτή η ελπίδα στα νιάτα σήμερα!”

Με τη δέουσα λαμπρότητα η Εκκλησία της Δημητριάδος, τίμησε και φέτος την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών και προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, παρουσία της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ.Ζέττας Μακρή, του Βουλευτού Μαγνησίας κ.Αθανασίου Λιούπη, της Αντιπεριφερειάρχου κ.Δωροθέας Κολυνδρίνη, των Διευθυντών Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, κ. Γεώργιου Πολύζου και κ. Σωκράτους Σαβελίδη αντίστοιχα. Παρέστησαν ακόμη διευθυντές, εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπείες μαθητών από τα σχολεία της πόλεως του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, όπου τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, Αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών της Μαγνησίας και Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών και μαθητών της επαρχίας μας. Καθόλη τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών έψαλε χορωδία μαθητών και μαθητριών από το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας, για την οποία ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Δεν είναι μικρό πράγμα να λειτουργείς όλη τη θεία λειτουργία με ιεροψάλτες τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου, αυτό είναι Δώρο Θεού!» Το απολυτίκιο της εορτής κατά την αρτοκλασία, απέδωσε η χορωδία του 2ου Γυμνασίου Ν.Ιωνίας, αποσπώντας ιδιαίτερη -χαρακτηριστικά- επαινετική αναφορά από τον Σεβασμιώτατο.

«Σε μια κρίσιμη εποχή, στις ειδήσεις ως επί το πλείστον, οι περισσότεροι βλέπουν τη γκρίζα πλευρά της κοινωνίας και της ζωής που προβάλλεται… κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, ακόμα και στην περιοχή μας. Υπάρχουν παιδιά και νέοι που αναδεικνύουν τις αξίες του τόπου μας, της πατρίδας μας, της πίστεώς μας γιατί εμφανίζονται με εντιμότητα, με ήθος και δεν εκμεταλλεύονται μια κατάσταση, αλλά έρχονται να μας δείξουν ότι υπάρχει αυτή η ελπίδα στα νιάτα σήμερα.. που δεν πρέπει κανείς να τους καταλογίζει όλες τις ευθύνες, αλλά εμείς να αναλαμβάνουμε τις δικές μας. Η ελπίδα ολοκληρώνεται και γίνεται ενθουσιασμός με αυτό που θα ακολουθήσει».

Ακολούθησε η βράβευση, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, τριών μαθητών. Οι: Χρήστος Πούλιος, μαθητής της Β’ τάξης του Γυμνασίου Κάτω Λεχωνίων, Γιάννης  Αναστασίου, μαθητής της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Κάτω Λεχωνίων και ο Κωνσταντίνος Μουράβας, μαθητής της Α’ τάξης του 5ου ΓΕΛ Βόλου, τον περασμένο Νοέμβρη, βρήκαν ένα πορτοφόλι, το οποίο και αμέσως επέστρεψαν -με την καθοδήγηση των αρχών- στον κάτοχό του που το είχε χάσει, δίχως να κοιτάξουν καν αν έχει κάποιο χρηματικό ποσό, τονίζοντας ότι έκαναν το αυτονόητο. Ο Σεβασμιώτατος εξήρε τη σημασία της τιμιότητας, αφού «ο πλούτος στη ζωή μας είναι αυτή η τιμιότητα και όχι πάντοτε τα χρήματα. Τα χρήματα πολλές φορές οδηγούν στην ατιμία. Ο πλούτος της ψυχής που είναι με τιμιότητα απέναντι στους ανθρώπους, είναι ο πλούτος της αιωνιότητας. Αυτό θα πάρουμε μαζί μας. Τίποτα από τα υλικά δεν θα πάρουμε κοντά μας. Τον πλούτο της καρδιάς μας θα πάρουμε. Κι εσείς, την πλουτίσατε την καρδιά, και γίνεστε και παράδειγμα για τους συμμαθητές σας και τους νέους της πατρίδας μας. Σας συγχαίρω από την καρδιά μου!»

Αμέσως μετά, εντός του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη -τα τελευταία χρόνια- τιμητική εκδήλωση, αφιερωμένη σε δύο παλαίμαχους Εκπαιδευτικούς, τους κ.κ. Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, Καθηγητή Φιλόλογο και Δημήτριο Κωνσταντάρα-Σταθαρά, Δάσκαλο. Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσής, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου και Γραμματέας του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Μητροπόλεώς μας.

Για το έργο και την  προσωπικότητα του κ. Αλέξανδρου Δημητρόπουλου μίλησαν: ο κ. Πασχάλης Δήμου, δάσκαλος, με θέμα: «Ο Αλέξανδρος Δημητρόπουλος ως οδηγός για τους μαθητές του» και η κ. Ματίνα Ζαφειρίου, Διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας, με θέμα: «Αλέξανδρος Δημητρόπουλος: ο Γυμνασιάρχης που τιμούμε».

Μετά τη βράβευσή του, ο τιμώμενος κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, αντιφώνησε με θέμα: «Λόγω και έργῳ…εμείς οι εκπαιδευτικοί».

Ακολούθως, για το έργο και την προσωπικότητα του κ. Δημητρίου Κωνσταντάρα-Σταθαρά μίλησε η κ. Ελένη Κονταξή, Φιλόλογος, Διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα: «Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς: ο πρώτος ερευνητής και ο ακαταπόνητος και πολυγραφότατος μελετητής της προσφυγικής Νέας Ιωνίας. Το συγγραφικό του έργο». Ο τιμώμενος, αντιφώνησε με θέμα: «Τα πρότυπα στη ζωή των νέων ανθρώπων».

Και στους δύο εκπαιδευτικούς ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος, απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, κλείνοντας την εκδήλωση, με έναν σύντομο χαιρετισμό, ευχαριστώντας και πάλι όλους για την ενότητα και τη δημιουργική διάθεση συνεργασίας και προσφοράς, επί 25 και πλέον χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της τοπικής μας εκκλησίας. 

Διαβάστε ακόμα