Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας στην Ενορία Αγ. Ιωάννου Προδρόμου στο JervisBay

Το JervisBay της Νέας Νοτίου Ουαλίας, μία τοποθεσία των ανατολικών ακτών της Αυστραλίαςη οποία φιλοξενεί ένα μικρό αλλά δυναμικό κύτταρο του Ελληνισμού, είχε τη χαρά να επισκεφθεί, για πρώτη φορά από της αφίξεώς του στην πέμπτη ήπειρο, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Η ιστορική αυτή επίσκεψηπραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου, ανήμερα της εορτής του Προστάτη της τοπικής ελληνορθόδοξης κοινότητας, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστή.

Ο Σεβασμιώτατοςιερούργησε επί τη εορτή της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό, πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίοκαι από άλλους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, παρατέθηκε προς τιμήν του γεύμα, συνοδεία προγράμματος ζωντανής μουσικής και παραδοσιακών ελληνικών χορών.

Σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης, οι ομογενείς του JervisBay καλωσόρισαν εγκάρδια τον Ποιμενάρχη τους και εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την πατρική μέριμνα και την έμπρακτη αγάπη που τους έχει δείξει. Εκπροσωπώντας την Ενορία του Αγίου Ιωάννου, οι κ.κ. Γεώργιος Καψής και Βασίλειος Βαλανιδάς εκφώνησαν θερμές προσφωνήσεις, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο για τη δημιουργία των Αρχιεπισκοπικών Περιφερειών και τονίζοντας την αγαστή συνεργασία τους με τον Αρχιεπισκοπικό Επίτροπο Καμπέρας, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Βαρθολομαίο. Περαιτέρω, υπογράμμισαν ότι μολονότι στο JervisBay διαβιούν λίγες ελληνικές οικογένειες, εντούτοις «αγαπάμε την πίστη μας, την Ελλάδα μας και την Αρχιεπισκοπή μας, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε το έργο της Αρχιεπισκοπής». Επίσης, αναφέρθηκαν στο ιστορικό της ανέγερσης του Ιερού Ναού του, αφιερωμένου στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή, ο οποίος θεμελιώθηκε το 1990 και πρωτολειτούργησε το 1992, με την ευλογία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού. «Δεν είμαστε πλούσιοι και πολλοί, αλλά έχουμε ζήλο», επισήμαναν, μεταξύ άλλων, ενώ καταληκτικά ευχαρίστησαν και πάλι τον Ποιμενάρχη τους για ό,τι έχει προσφέρει στην Ενορία την τελευταία τριετία, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, και του ευχήθηκαν υγεία και δύναμη για το νέο έτος, με την παράκληση να ξαναεπισκεφθεί σύντομα την κοινότητά τους.

Εξίσου εγκάρδια αντιφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, εμφανώς συγκινημένος από την ενθουσιώδη υποδοχή που του επιφύλαξαν τα μέλη της Ενορίας του Αγίου Ιωάννου, όσο και από την αφοσίωσή τους στις αξίες και τις παραδόσεις της πατρίδας και της Ορθοδόξου πίστεως. Εισαγωγικά, ο Σεβασμιώτατος μνημόνευσε τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος συνήθιζε να λέει: «Είμαστε λίγοι κι αμέτρητοι», αναφερόμενος στους Ρωμιούς της Πόλεως. Αυτή η φράση ταιριάζει και στην Ενορία του JervisBay, εκτίμησε, συγχαίροντας και ευχαριστώντας όλους για όσα έχουν κάνει για την ελληνορθόδοξη κοινότητά τους και την τοπική Εκκλησία.

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε τον οραματισμό του για την Ενορία του Αγίου Ιωάννου, εστιάζοντας σε τρεις άμεσους στόχους: Ο πρώτος, να τελεστούν σύντομα τα εγκαίνια του Ιερού Ναού, ώστε να τιμηθεί η μνήμη όσων πρωτοστάτησαν στην κατασκευή του. Ο δεύτερος, να χειροτονήσει έναν νέο κληρικό από την περιοχή, ο οποίος θα διοριστεί στην Ενορία του Αγίου Ιωάννου και θα εξυπηρετεί σταθερά τις ανάγκες των πιστών του JervisBay. «Δεν είναι απαραίτητο να είναι θεολόγος και μορφωμένος, αλλά κυρίως να έχει πίστη», τόνισε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο διορισμός εφημέριου στην Ενορία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας εποχής ακμής και περαιτέρω προόδου της. Ο τρίτος στόχος είναι να αξιοποιηθεί η αίθουσα της Ενορίας με τη διοργάνωση εκδηλώσεων, και προς τούτο μοιράστηκε κάποιες σκέψεις του με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο.

Καταληκτικά, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος δήλωσε αισιόδοξος για την μελλοντική προοπτική της Ενορίας, ενώ απηύθυνε πατρική παράκληση στα μέλη της, να διατηρήσουν τη μεταξύ τους αγάπη και ενότητα, καθώς και την αφοσίωσήτους προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Διαβάστε ακόμα