Η εορτή του Τιμίου Προδρόμου στην Κέρκυρα

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κέρκυρας λειτούργησε το πρωί του Σαββάτου 7 Ιανουαρίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στην πνευματική ελευθερία την οποία πρέσβευε, έζησε και δίδαξε ο Τίμιος Πρόδρομος, δείχνοντας την οδό του Κυρίου. Χαρακτηριστικά αυτής της πνευματικής ελευθερίας είναι η εμπιστοσύνη στον Θεό και το θέλημά Του, η κάθαρση της καρδιάς από τα πάθη, η αγάπη προς τον πλησίον, η ταπείνωση και η προσευχή. Με την πνευματική ελευθερία ο Τίμιος Πρόδρομος έδειξε σε μια εποχή υποδούλωσης στην ρωμαϊκή εξουσία ότι ο δρόμος της αλήθειας περνά μέσα από τον Χριστό και όποιος Τον εμπιστεύεται, δεν υποδουλώνεται, όποιο κι αν είναι το τίμημα. Αυτό χρειαζόμαστε και σε μια εποχή στην οποία το σαρκικό φρόνημα, οι εξουσίες του αιώνος τούτου και οι νοοτροπίες θέλουν να μας καθηλώσουν στο σήμερα, στην οδό του σκότους και του θανάτου, στερώντας μας την ελπίδα της αιωνιότητας και υποδουλώνοντάς μας στις ανάγκες μας. Ο Τίμιος Πρόδρομος άγγιξε με το χέρι του την ακήρατο κορυφή του Δεσπότου, όχι όμως για να υπερηφανευτεί, αλλά για να προσευχηθεί και να μοιραστεί την χαρά με όλους τους ανθρώπους. Είδε με τα μάτια του το Πανάγιο Πνεύμα να κατεβαίνει ωσεί περιστερά στην βάπτιση του Κυρίου και περισσότερο προσεύχεται για την σωτηρία όλων μας. Και επισφραγίζει την γιορτή μας δείχνοντας την αλήθεια που είναι ο Χριστός και κάνοντας όλους όσοι πιστεύουμε να νιώθουμε ότι η γιορτή της παρουσίας του Θεού στον κόσμο δεν τελειώνει.

  Στο πέρας της θείας λειτουργίας ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον μαθητή Γυμνασίου Στέφανο Σημάκο, γόνο ευσεβούς οικογένειας, ο οποίος αγαπά ιδιαίτερα τα ιερά γράμματα και διακονεί το άγιο βήμα του ναού του αγίου Ιωάννου, εκφράζοντας την χαρά του διότι νέοι άνθρωποι έχουν προβληματισμούς και αναζητήσεις και βρίσκονται κοντά στον Θεό. Τόνισε μάλιστα ότι προσεύχεται και για όλη την νεότητα της Κέρκυρας και της πατρίδας μας, παρακαλώντας τον Θεό όλα τα παιδιά να έχουν πορεία προς την αλήθεια και να μην περνάνε τον καιρό τους παρασυρόμενα στο φρόνημα της αδιαφορίας και της προσήλωσης σε έναν πολιτισμό που δεν αφήνει περιθώριο αναζήτησης της αλήθειας.

Κλείνοντας την προσφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος, αφορμώμενος από το κήρυγμα που ακούστηκε, τόνισε ότι ο Τίμιος Πρόδρομος δεν υπέκυψε στις εξουσίες του κόσμου τούτου και ευχήθηκε να είναι στήριγμα τόσο των πιστών όσο και της πατρίδας μας σε μια εποχή στην οποία οι παγκόσμιες εξουσίες θέλουν να μας απομακρύνουν από την πίστη και την παράδοσή μας και να μας παραδώσουν στο σκοτάδι της αμαρτίας και της κακίας. Όμως εμείς μπορούμε και πρέπει να παραμείνουμε στην ελευθερία που ο Χριστός μάς έδωσε, ακολουθώντας και τις προτροπές του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του και πνευματικού του πατέρα, ο οποίος ζήτησε από τους Έλληνες να μην αφήσουμε την πίστη μας και να μας επιστρέψουμε στα σκοτάδια της ανελευθερίας.   

Ευχαρίστησε, τέλος, τους συλλειτουργήσαντας κληρικούς, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο για τον πνευματικό του λόγο, τον προϊστάμενο του ιερού ναού Πρωτ. Αθανάσιο Κοκκινόπουλο για την προετοιμασία της πανηγύρεως, τον χοράρχη κ. Φώτη Αργυρό και την χορωδία, ενώ ευχήθηκε στους παρόντες άρχοντες του τόπου, την κ. Ρόδη Κράτσα- Τσαγκαροπούλου Περιφερειάρχη, τους βουλευτές κ. Γκίκα και κ. Αυλωνίτη, την Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, τον πρώην Δήμαρχο κ. Ιωάννη Τρεπεκλή για τα ονομαστήριά του, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Ιωάννη Κοντό που κι αυτός εορτάζει, καθώς και τους άλλους επισήμους που παραβρέθηκαν στην πανήγυρη του ναού, αλλά και τον λαό του Θεού που συμμετείχε αθρόα στην θεία λειτουργία.

Διαβάστε ακόμα