Κυριακή μετά τα Φώτα στην Ι. Μ. Κορίνθου

Στον Ι. Ναό Αγίου Βασιλείου, στο Κοκκώνι Κορινθίας, τέλεσε χθες Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος την Θ. Λειτουργία και στην συνέχεια το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Αρχικελευστή Αλεξίου Χαρλαύτη. Τον σεπτό Ποιμενάρχη μας πλαισίωσαν ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, ο Εφημέριος του Ι. Ναού Αιδεσ. π. Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο Αρχιδιάκονος π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και ο Διάκονος π. Γεώργιος Σαλάτας, ενώ παρέστησαν ο Υφυπουργός κ. Νικόλαος Ταγαράς, ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας και ο Λιμενάρχης Κορινθίας κ. Παναγιώτης Κοντός.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αρχικά επεξήγησε ότι η Εκκλησία με το Άγιο Δωδεκαήμερο υπενθυμίζει στους ανθρώπους την μεγάλη δωρεά του Θεού, ώστε ποτέ να μην την λησμονήσουμε αλλά να την διατηρήσουμε ως παρακαταθήκη σωτήριο και κειμήλιο τιμαλφές, που οφείλουμε να το μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά προκειμένου να μη μας «κλέψει» η λήθη και αμελήσουμε τις υποχρεώσεις μας προς επίτευξη της σωτηρίας μας που μας χάρισε ο ενανθρωπήσας Κύριός μας. Ακολούθως, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της Κυριακής μετά τα Φώτα, επεσήμανε την μεγάλη αλλαγή που έφερε η γέννηση του Χριστού, καθώς ο λαός που ήταν καθηλωμένος και ακίνητος στο πνευματικό σκοτάδι της ειδωλολατρικής πλάνης και της ασεβείας είδε ξαφνικά μεγάλο πνευματικό φως· «ἀπὸ τότε ἤρξατο ὁ Ἰησοῦς κηρύσσειν καὶ λέγειν· μετανοεῖτε· ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν.» (Ματθ. δ΄, 17). Σήμερα το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο είναι η μετάνοια, η συγχώρεση και η συνύπαρξη με τον συνάνθρωπο, με αγάπη, αλληλεγγύη, φιλία και κατανόηση. Στο Αποστολικό ανάγνωσμα που ακούσαμε αναφέρεται ότι ο Θεός μας δίνει ζωή έως ότου «καταντήσωμεν οἱ πάντες … εἰς ἄνδρα τέλειον, εἰς μέτρον ἡλικίας τοῦ πληρώματος τοῦ Χριστοῦ» (Εφ. δ΄,13), ώστε να έχουμε σωματική και πνευματική ωριμότητα ακολουθώντας το παράδειγμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Με αφορμή τα ανωτέρω αναφέρθηκε στον εκλιπόντα Αλέξιο τονίζοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολο στους οικείους του να βιώνουν την έλλειψη του αυτές τις γιορτινές ημέρες αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στον Θεό, πρέπει να τους ευχαριστεί, γιατί τον έχει κοντά Του αλλά και γιατί μας τον έδωσε και τον είχαμε δικό μας και μας χάρισε όμορφες ημέρες.

Ολοκληρώνοντας και πριν τελέσει το Ι. Μνημόσυνο προέτρεψε τοις οικείους να κρατήσουν τον θησαυρό του Αλέξη στην καρδιά τους που δεν είναι άλλος από την αγάπη του για τον Θεό, την Πατρίδα και την οικογένειά του!

Ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλός μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε την ίδια ημέρα με την κυριαρχική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνου και την σεπτή ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου στην Ι. Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Νέας Δάφνης Μεγάρων, όπου και ετέλεσε τα «ένατα» του αοιδίμου Γέροντος και θείου του Αρχιμ. Ανθίμου Δρίτσα, Κτίτορος και Α’ Ηγουμένου της ως άνω Ι. Μονής.

Διαβάστε ακόμα