Λαμπρά Θεοφάνεια στο Μετόχι Κύκκου στη Λευκωσία

Τα Άγια Θεοφάνεια, μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, κατάτηνοποία μιμνησκόμαστε το θαυμαστό γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου στα ιορδάνεια νάματα και την φανέρωση της Τριαδικής Θεότητος στον κόσμο, εορτάστηκαν πανηγυρικώς και εφέτος στο περικαλλές Μετόχιο της Ιεράς Μονής Κύκκου, στη Λευκωσία.

Προεξάρχων της λαμπράς πανηγύρεως ήταν ο Καθηγούμενος της ιστορικής και σεβασμίου Μονής της Ελεούσας του Κύκκου και σεπτός Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, πλαισιούμενος από Πατέρες της Μονής και κληρικούς της Μητροπόλεως.

Ο λαμπροστόλιστος Ιερός Ναός του Αγίου Προκοπίου κατεκλήσθει κυριολεκτικά από την παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών, οι οποίοι προσήλθαν για να λάβουν την ευλογία του Επιφανέντος Θεού και να μετάσχουν της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού.

Στον μεστό θεολογικό του λόγο ο Πανιερώτατος,αφού αναφέρθηκε στο πώς καθιερώθηκε ο εορτασμός των Θεοφανείων την 6η Ιανουαρίου,ερμήνευσε την τριπλή ονομασία της Εορτής (Θεοφάνεια, Επιφάνεια, Φώτα) και επεξήγησε τους τρεις λόγους για τους οποίους βαπτίστηκε ομη έχων ανάγκην βαπτισμού Κύριός μας.

Στη συνέχεια, ο Πανιερώτατος προσκάλεσε να «ανοίξουμε όλοι τις πόρτες της ψυχής μας, για να εισέλθει και να κατοικήσει μόνιμα σε αυτές ο Χριστός, για να εισέλθει το «ακήρατον», το άφθαρτο, το αγνό φως της θεογνωσίας και να διανοίξει τους οφθαλμούς της διανοίας μας και να μας γεμίσει με σοφία και σύνεση. Μόνο έτσι θα αισθανθούμε θεϊκή αγαλλίαση και ευφροσύνη. Ο Χριστός και μόνο αυτός είναι ο φωτισμός των ψυχών και των σωμάτων μας. Προπάντων, όμως, σήμερα που η διάνοια των ανθρώπων εσκοτίσθη και ο πολιτισμός του συγχρόνου κόσμου βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης και παρακμής, σήμερα που βλέπομε την αδικία να επικρατεί και τη δικαιοσύνη να παραγνωρίζεται, την αλήθεια να συκοφαντείται και το ψέμα να επαινείται και να θαυμάζεται, την αρετή να προπηλακίζεται και την αμαρτία να εξυμνείται, να φωτιστούμε πρέπει όλοι από την ενυπόστατη σοφία του Θεού, που είναι ο βαπτιζόμενος σήμερα στον Ιορδάνη ποταμό, Σωτήρας και Λυτρωτής μας Χριστός».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις πολεμικέςσυρράξεις, τις ομοβροντίες των όπλων,τον συνεχιζόμενο Ρωσο-Νατοϊκόπόλεμο στην Ουκρανία, το φάσμα ενός πυρηνικού ολέθρου και γενικότερα στις λανθασμένες προσπάθειες των ισχυρών της γης «να ανεύρουν τη λύση των παγκοσμίων προβλημάτων μακριά από τον Χριστό, που είναι το φως το αληθινό, που διαλύει το σκότος και φωτίζει την πορεία των ανθρώπων.

»Σήμερα, δυστυχώς, τα άνομα και άπληστα συμφέροντα κατευθύνουν τις σκέψεις και τις αποφάσεις των ηγετών της γης, οι οποίοι μετρούν τα πάντα με τη δύναμη του χρήματος και την ηθική του δολαρίου και βάφουν την ειρήνη κόκκινη από το αίμα, οδηγούν τους λαούς σε αλληλοσπαραγμό, ως πρόβατα επί σφαγήν», πρόσθεσε.

Ο Κύκκου Νικηφόρος στο κήρυγμά του δεν λησμόνησε τον πόνο της μικρής μας πατρίδας, η οποία ως «θύμα αυτής της θλιβερής και άδικης συμπεριφοράς… ζει τη δική της τραγωδία από το 1974, όταν κτυπήθηκε και αυτή από το δολοφονικό τσουνάμι του βάρβαρου και αιμοβόρου τουρκικού Αττίλα. Και έκτοτε η ένοχη ανεκτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, καθώς επίσης και η εκνευριστική, ποντιοπιλατική συμπεριφορά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπουν στην Τουρκία να συνεχίζει ανενόχλητη την εφαρμογή των δολερών σχεδίων της, επιβάλλοντας νέα τετελεσμένα, όπως είναι το σταδιακό άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου.

»Όλες αυτές οι δοκιμασίες, αγαπητοί χριστιανοί, είναι αποτέλεσμα της απουσίας του Χριστού από τη ζωή μας. Γι’ αυτό και επιβάλλεται, τα φετινά Θεοφάνεια να είναι η αφετηρία για μια αληθινή πνευματική αναγέννηση, για μια επιστροφή κοντά στον Χριστό, που είναι το Φως που διαλύει το σκότος και φωτίζει την πορεία των ανθρώπων».

Κλείνοντας τον λόγο του, ο Πανιερώτατος υπογράμμισε ότι «μάταια οι ισχυροί της γης ηγέτες, ζητούν να ανεύρουν τη λύση των παγκοσμίων προβλημάτων μακριά από το φως και την αλήθεια του Ευαγγελίου Του.Η πείρα δύο χιλιάδων ετών βεβαιώνει, ότι μόνο πλησίον του Χριστού και δια του Χριστού εξασφαλίζεται η ειρήνη του κόσμου. Γιατί η δική Του ειρήνη είναι ουράνια και ανυπέρβλητη θεία δωρεά. Το είπε ο ίδιος ο Κύριος: “Εἰρήνην τὴν ἐμὴν δίδωμι ὑμῖν· οὐ καθὼς ὁ κόσμος δίδωσιν, ἐγὼ δίδωμι ὑμῖν”».

Μετά το πέρας της ευχαριστιακής συνάξεως,όλος ο λαός, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Βουλευτής Λευκωσίας κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και ο Υπαρχηγός της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο ιερός κλήρος και οι ιεροψάλτες,εν λιτανευτική πομπή,μετέβησαν προς το παρακείμενο συντριβάνι για  την ευλογία και τον καθαγιασμό των υδάτων.

Μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στην, κατά το κυκκώτικο έθος, ευπρεπισμένη εξέδρα των καταπράσινων κήπων του Μετοχίου και τον ραντισμό των πιστών, ο Κύκκου Νικηφόρος ευχήθηκε προς όλους «τα φετινά Θεοφάνεια να είναι αφετηρία για μια πνευματική αναγέννηση, για μια επιστροφή όλων μας στον βαπτιζόμενο σήμερα, στα ύδατα του Ιορδάνη ποταμού, Σωτήρα και Λυτρωτή μας Χριστό. Αυτόν που είναι το φως το αληθινό, που διαλύει τα σκότη και φωτίζει τον δρόμο της ανθρωπότητας.

»Εύχομαι ακόμη το νέο έτος 2023 να είναι έτος ειρήνης, δικαιοσύνης και ελευθερίας για όλους τους λαούς, που καταδυναστεύονται με διάφορα προσχήματα από τους ισχυρούς του κόσμου τούτου. Και για τη μαρτυρική μας πατρίδα, που για 49 τώρα χρόνια, βρίσκεται καρφωμένη πάνω σε σταυρό άφατης οδύνης, εύχομαι το νέο έτος να είναι έτος λύτρωσης από τα δεινά της».

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Διαβάστε ακόμα