Λείψανο του Αγ. Χαραλάμπους θα υποδεχθεί ο ομώνυμος Ναός Πολυγώνου στο Πεδίον του Άρεως

Ο «νεοβυζαντινός» ναός του Αγίου Χαραλάμπους διά χειρός Φώτη Κόντογλου, στο Πεδίον του Άρεως, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Πανηγυριού για την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους που πανηγυρίζει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, ο ομώνυμος ενοριακός ναός, που πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως νεώτερο μνημείο, χάριν στο διάκοσμό του, θα υποδεχτεί τίμιο λείψανο του Αγίου Χαραλάμπους από την μονή Κουτλουμουσίου και θα έχει μια σειρά εκδηλώσεων, όπως ομιλίες, αγρυπνίες και παρακλήσεις από τις 5 εώς τις 12 Φεβρουαρίου.

Ο ναός χτίστηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες, που, κυνηγημένοι με σκληρό τρόπο, αφήνοντας σπίτια, ιερά και όσια, έχοντας ως προστάτη τους τον Άγιο Χαράλαμπο, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Πολυγώνου.

Παρ’ όλες τις δυσκολίες, χάριν στο ζήλο τους και μεγάλες προσωπικές θυσίες, έκτισαν αυτόν τον ιερό ναό. Το μεγαλύτερο μέρος της εικονογράφησης του ναού του έγινε από τον Αϊβαλιώτη αγιογράφο και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου και τους συνεργάτες του. Οι τοιχογραφίες και το τέμπλο αποτελούν εξέχοντα έργα του Φώτη Κόντογλου και των μαθητών του, υπηρετώντας μοναδικά, την αναβίωση της βυζαντινής τέχνης, μετά το Μεσοπολέμο.

Διαβάστε ακόμα