Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Ονομαστήρια του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου

Η ενότητα μέσα στην Εκκλησία αποτελεί μαρτυρία της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος, τόνισε συγκινημένος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος το πρωί της Πέμπτης, 19 Ιανουαρίου, ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Οσίου Μακαρίου του Μεγάλου, εόρτασε τα Ονομαστήριά τουπεριστοιχούμενος από πλειάδα Αρχιερέων, κληρικών και μελών των μοναστικών αδελφοτήτων, παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Redfern του Σύδνεϋ. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μελόης κ. Αιμιλιανός, Κυανέων κ. Ελπίδιος, Σινώπης κ. Σιλουανός, Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος, Κερασούντος κ. Ευμένιος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος. Παρόντες ανάμεσα πολυπληθές εκκλησίασμα ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο Πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής Βικτώριας κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου κ. Θεοδόσης Πενκλής, Πρόεδροι και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των Ενοριών-Κοινοτήτων και των Οργανισμών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων, εκπαιδευτικοί και μαθητές των ελληνορθοδόξων σχολείων.

Το χαρμόσυνο κλίμα της ημέρας επέτεινε η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Παϊσίου, μοναχού της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου YellowRock. Προσερχόμενος για να λάβει τον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, δια των χειρών του Ποιμανάρχου του, ο π. Παΐσιος υποσχέθηκε, έμφορτος συγκίνησης, να φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Εκκλησίας και των συμμοναστών του, ενώ εξέφρασε την υιική αγάπη και ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβασμιώτατο, μνημονεύοντας,μεταξύ άλλων, το πατρικό και ανύστακτο ενδιαφέρον του για την αδελφότητα της Ι.Μ. Αγίου Γεωργίου.Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε στον χειροτονούμενο λόγους πνευματικής οικοδομής, τονίζοντάς του εισαγωγικά ότι «σήμερα είναι η ημέρα της προσωπικής σου Πεντηκοστής, αλλά και ημέρα χαράς για όλη την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, καθώς μέσα στην Εκκλησία τίποτα δεν είναι ιδιωτικό, ατομικό, αποκομμένο από το όλον». «Η Εκκλησία είναι κοινωνία, είναι κοινότητα, είναι οικογένεια, είναι πλέγμα αγαπητικών σχέσεων», προσέθεσε, «και σε αυτήν την ευλογημένη κοινότητα τα χαρίσματα διανέμονται από το Πανάγιον Πνεύμα. Όχι για την προσωπική ανέλιξη του καθενός μας ή για την προβολή και την τακτοποίησή μας, αλλά για την οικοδομή του σώματος του Χριστού και τη σωτηρία των ανθρώπων».

Ευχόμενος στον π. Παΐσιονα έχει μια ευλογημένη και πνευματική πορεία, ο Σεβασμιώτατοςτού υπενθύμισε την αξία της υπακοής και της ταπεινώσεως, αρετών που θα του επιτρέψουν να προσεγγίσει ευκολότερα τον Θεό. Επικαλέστηκε, εξάλλου, έναν λόγο του Οσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου, ο οποίος έκρινε ότι όσο η ψυχή του ανθρώπου ευρίσκεταισε απόλυτη άσκηση, σε ταπείνωση, σε πραότητα και ενάρετη ζωή και σε φρόνημα υπακοής, τόσο περισσότερο επαναπαύεται σε αυτήν η χάρις του Παναγίου Πνεύματος. «Κι αν εσύ, αγαπητέ μου Παΐσιε, ελκύσεις το Πανάγιον Πνεύμα να αναπαύεται σε εσένα και στην καρδιά σου, τότε θα αναπαύσεις πολλούς εκ των αδελφών σου και η διακονία σου θα είναι αγία και άμωμος», κατέληξε.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, με βαθειά συγκίνηση, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο οποίος έλαβε τη χάρη της Αρχιεροσύνης πριν από ακριβώς τρία έτη, στον ίδιο Ιερό Ναό, απηύθυνε εγκάρδιες ευχές και λόγους ευγνωμοσύνης προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, εκ μέρους όλων των βοηθών Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. «Πάνω από τρία χρόνια τώρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας βιώνει και μαρτυρεί την πνευματική σας πατρότητα», τόνισε εισαγωγικά ο Θεοφιλέστατος και συνέχισε: «Όσο περισσότερο βιώνουμε το ευλογημένο αυτό γεγονός, τόσο περισσότερο πειθόμεθα ότι είναι το χέρι του Θεού που σας έφερε στον τόπο μας για να ποιμάνετε την εν Αυστραλία Εκκλησία. Με τις θεοφιλείς ενέργειές σας για περισσότερα από τρία χρόνια τώρα, φέρατε την εν τη Εκκλησία ενότητα σ’ όλες τις πολιτείες της Αυστραλίας, σε κάθε Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια.Δώσατε ζωή στην επισκοπική ευθύνη, αφυπνίσατε τον κλήρο, αναζωογονήσατε τη νεολαία [..] Βιώσαμε τααγαθάαποτελέσματα της αγάπηςσας, εκτός των άλλων περιστάσεων, καιστηνανέγερση νέων ναών, καθώς καιστηνεπιστροφήστη μάνδρα της Εκκλησίαςαπομακρυσμένωνκαιαπομονωμένωνγια δεκαετίες κοινοτήτων».

Ο Επίσκοπος Σινώπης έκανε επίσης ειδική μνεία στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί σημείο αναφοράς και θεμέλιο της αρχιεπισκοπικής διακονίας του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μακαρίου. «Όχι μόνον επανεβεβαιώσατετηθέση τουΟικουμενικού μας Πατριαρχείουστησυνείδηση της τοπικήςεν ΑυστραλίαΕκκλησίας», υπογράμμισε, «αλλ’ επίσης, συντελείτεκαθημερινώς, με τις άοκνες προσπάθειές σας, στηφανέρωση του φωτός τουεκπεμπομένουαπό τον μαρτυρικό καιεμπερίστατοκαι καθαγιασμένο Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίαςκαι Κιβωτό του Γένους μας, τηστοργική Μητέρα Εκκλησία που, όπωςέχειπει οΠαναγιώτατοςΟικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος, φυλάει ζηλότυπα ταιεράκαιταόσια της φυλήςκαιτου Γένους μας».

Αντιφωνώντας ο Αρχιεπίσκοπος, με πατρική αγάπη και ταπείνωση, σημείωσε καταρχάς την αξία της ενότηταςως μαρτυρίας της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. «Όπου υπάρχει ενότητα, το Άγιο Πνεύμα είναι παρόν. Και αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, συνιστά μια μαρτυρία της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος. Αυτό πρέπει να το ζούμε και να το χαιρόμαστε, διότι δεν είναι πάντοτε δεδομένο», τόνισε με εμφανή τη συγκίνησή του.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Σιλουανό για τις ευχές και τους θερμούς λόγους του, σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι «όλα αυτά τα οποία είπατε, εκφράζουν κυρίως την αγάπη της καρδιάς σας, αλλά αισθάνομαι ότι δεν ανταποκρίνονται στην ελαχιστότητά μου». «Τα δέχομαι όμως ως έναν δικό σας οραματισμό για το πώς θέλετε να είναι ο Αρχιεπίσκοπος, για το πώς θέλετε να είναι το μέλλον της τοπικής μας Εκκλησίας και οι προοπτικές που θέλετε να έχουμε», επισήμανε. «Και όλα αυτά», συνέχισε, «τα ενστερνίζομαι και τα θέτω κι εγώ ως προοπτική για την Εκκλησία μας, την οποία όμως θα πρέπει να υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Διότι αυτός ο αμπελώνας, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, είναι μεγάλος και θέλει πολλούς και καλούς γεωργούς. Και εσείς είστε και καλοί και άξιοι και είμαι πεπεισμένος ότι θα δώσετε όχι μόνο τον εαυτό σας αλλά και τη ζωή σας ακόμη, αν χρειαστεί, για τη δόξα του Χριστού και την πρόοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας».

Σημειώνεται ότι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος τέλεσε ιερό Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής της αειμνήστου Ζαχαρώς Αναστασιάδου, αδελφής του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στη συνέχεια, στην επίσημη αίθουσα της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέου παρατέθηκε δεξίωση, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε προσωπικές ευχές για την ονομαστική του εορτή.

Διαβάστε ακόμα