Ομιλία του Αρχιμ. Φιλουμένου Ρούμπη στον Άγιο Αθανάσιο Θησείου

Θησείο – Δημήτρης Μανώλαρος

Με λαμπρότητα και συμμετοχή πλήθους πιστών συνεχίζεται το προσκύνημα των Ιερών Λειψάνων των θαυματουργών Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, των εκ Λέσβου μαρτυρησάντων από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου.

Μετά τον Εσπερινό, ακολούθησε ομιλία του Πανοσιολ. Αρχιμ. Φιλουμένου Ρουμπή με θέμα: “Θεολογία του σώματος”. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “Με το σώμα μας αγιάζουμε, με το σώμα μας κοινωνούμε, με το σώμα μας αμαρτάνουμε. Η εκκλησία θέτει δοκιμασίες, όπως τη νηστεία για να ασκηθεί το σώμα και να μάθει τους τρόπους της αιωνιότητας… Ο Θεός δεν έπλασε το σώμα στον παράδεισο ούτε φθαρτό, ούτε άφθαρτο. Έδωσε την επιλογή στον άνθρωπο για την φθαρτότητα του σώματός του… Η ψυχή μετά τον θάνατο περιμένει την ανάσταση των νεκρών. Ο αναστημένος άνθρωπος θα μετέχει στη Χάρη του Χριστού.”

“Ο Χριστός είναι σαν τον ήλιο. Αν τα μάτια σου είναι υγιή, ο ήλιος θα σε φωτίσει, θα σε βοηθήσει να δεις καλύτερα. Αν τα μάτια μας είναι ασθενικά, τότε ο ήλιος θα μας δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα και θα σκοτεινιάσει τα πάντα. Οι Άγιοι βλέπουν τον Χριστό ως φως, ως ήλιο. Οι αμαρτωλοί θα βλέπουν τον Χριστό ως σκοτάδι, ως κάτι κακό. Και δεν φταίει ο Χριστός γι΄ αυτό, φταίμε εμείς ως προς το κατά πόσο είμαστε υγιείς ή ασθενείς για να δούμε το φως Του.”

“Τίποτα δε γίνεται μόνο από το σώμα. Το σώμα πράττει γιατί η ψυχή του το υποδεικνύει. Η ψυχή πράττει διά του σώματος. Το σώμα μας πρέπει να το θεωρούμε ιερό. Σωματικά είμαστε μέλη Χριστού. Το σώμα μας είναι φτιαγμένο από τον Θεό και γι΄ αυτό δεν καταργείται ποτέ. Είναι αδύνατον να πλησιάσεις τον Θεό χωρίς το σώμα σου. Άρα το σώμα μου δεν το καταστρέφω, το προσέχω και φροντίζουμε να το επιστρέψουμε στη γη.”

Αναφερόμενος στις καύσεις των νεκρών και την εναντίωση της Εκκλησίας σε αυτή τη μέθοδο, σημείωσε ότι “Αν οι άγιοι δεν είχαν ενταφιαστεί δεν θα είχαμε τα λείψανά τους. Μία παράδοση του Αγίου Όρους αναφέρει ότι ο Θεός μάς έπλασε με χώμα. Πήρε λίγο χώμα από το έδαφος για τον καθένα από εμάς, δημιουργώντας έτσι μία λακουβίτσα, η οποία πρέπει να ξαναγεμίσει, όταν εμείς ενταφιαστούμε στη Γη μετά τον θάνατό μας.

Τέλος, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευλόγιος Αντωνέλλος, απευθυνόμενος στους πιστούς ευχαρίστησε από καρδίας τον ομιλητή π. Φιλούμενο για την παρουσία του, αλλά και την αποδοχή της προσκλήσεως να ομιλήσει πνευματικά. Συνάμα, ο π. Ευλόγιος του δώρησε ένα δίπτυχο εικόνων ως ανάμνηση της παρουσίας του.

Διαβάστε ακόμα