Πρωτοχρονιά στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέστηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο η καθιερωμένη Ι. Αγρυπνία για τα μοναχικά άτομα και την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2023 στον Καθεδρικό Ι. Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.

Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2022, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, πλαισιούμενος από τους Ιερείς του Ι. Ναού, τέλεσε αρχικώς τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και στην συνέχεια τον Όρθρο και την Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου. Κατά την διάρκεια της Θ. Λειτουργίας και την ώρα που ψάλλονταν το «Κύριε σῶσον τοὺς εὐσεβεῖς» άλλαξε ο χρόνος και ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε να πάψουν οι άδικοι πόλεμοι και η ειρήνη του Κυρίου να σκεπάσει όλον τον κόσμο! Μετά το πέρας της Ι. Αγρυπνίας οι Ιερείς του Ι. Ναού έκοψαν την Βασιλόπιττα, που ευλόγησε και μοίρασε στους παρισταμένους ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, ευχόμενος όπως η ανατέλλουσα νέα (Πολιτική) χρονιά να είναι γεμάτη αγάπη, ειρήνη, υγεία και ευτυχία και άπαντες να έχουν τον Χριστό συνκοιταζόμενο και συνανιστάμενο, ώστε να γλυκαίνεται η ζωή τους!

Την επομένη, πρώτη ημέρα του έτους και ώρα 7.00 π.μ., τελέσθηκε η δεύτερη (2η) Θ. Λειτουργία από τον Αιδεσ. Πρωτ/ρο π. Γρηγόριο Θεοδώρου, Εφημέριο του Ι. Ναού, παρουσία πλήθους πιστών και ακολούθως, περί ώραν 11.00 π.μ., τελέσθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονύσιο, και τους Ιερείς της πόλεως Κορίνθου, η επίσημη Δοξολογία για την υποδοχή του Νέου (Πολιτικού) Έτους 2023, στην οποία προσήλθε σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Τόπου μας με εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβερνήσεως τον Υφυπουργό κ. Νικόλαο Ταγαρά. Μετά το πέρας της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος και οι παρόντες πολιτικοί κ στρατιωτικοί έκοψαν την Βασιλόπιττα και ευχήθηκαν μεταξύ τους «Καλή και Ευλογημένη Χρονιά»! Ο Ποιμενάρχης μας προσευχήθηκε το νέο έτος να μας αναδείξει αντάξιους του Δημιουργού μας αποδεικνύοντας ότι είμαστε πλασμένοι «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν» Του και συνεπώς δεν μας ταιριάζουν έργα και πράξεις κτηνώδεις. Παρακάλεσε δε τους παρόντες, αιρετούς και στρατιωτικούς, να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση του Λαού, καθώς στην ευχή της Αγιοβασιλόπιττας, παρακαλέσαμε τον Θεό να παρέμβει στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, του τρόπου κατανομής του πλούτου στην ζωή των ανθρώπων, στην παροχή της υγείας, αλλά κυρίως στην γενικότερη ειρήνευση του Κόσμου. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι όποια ιδεολογία και να πρεσβεύει ο κάθε ένας από εμάς, δεν γίνεται να διαφωνούμε στους στόχους αυτούς και με την προσπάθεια όλων μας ο Θεός θα δώσει να επιτευχθούν. Επίσης, ευχήθηκε δύναμη στον Στρατό μας, ώστε χωρίς να χρειαστεί να παρέμβει, να περάσει με τον δυναμισμό, τα μέσα του και την ανδρεία του, το μήνυμα ότι αυτός ο Τόπος έχει αρχές και δεν καταβάλλεται εύκολα και αν κάποιος επιχειρήσει να τον καταβάλει θα κατανοήσει το λάθος του μετά την επιχείρηση.

Εν συνεχεία, συνοδευόμενος από Ιερείς επισκέφθηκε τα Γραφεία της Π.Ε. Κορινθίας και την Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Αθηνά Κόρκα και ακολούθως τον Δήμαρχο Κορινθίων κ. Βασιλείο Νανόπουλο ανταλλάσσοντας Πρωτοχρονιάτικες ευχές. Ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να ευχηθεί ιδιαιτέρως στον κ. Δήμαρχο για τα ονομαστήριά του.

Μετά το πέρας των πρωτοχρονιάτικων εκδηλώσεων ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ι. Μονή Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων προκειμένου να παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθίμου (κατά κόσμον Αλεξάνδρου Δρίτσα), ό οποίος ήταν κατά σάρκα θείος, αδελφός του πατέρα, του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας, Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου.

Διαβάστε ακόμα