Το Αυτοκέφαλον της Αποστολικής Εκκλησίας της Κύπρου και τα προνόμια του Αρχιεπισκόπου Της

Του κ. Πέτρου Ρηγάτου, Δικηγόρου παρ΄Αρείω Πάγω, Μ.Δ.Ε, Νομικού Συμβούλου Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

   Η Εκκλησία της Κύπρου ως αποστολική, επειδή ιδρύθη από τους Αποστόλους Παύλον και Βαρνάβαν, είχε ανέκαθεν το προνόμιον να είναι Αυτοκέφαλος.Παρά το γεγονός αυτό, ο Πατριάρχης Αντιοχείας (Πέτρος ο Κναφεύς), προέβαλε τον ισχυρισμόν ότι εδικαιούτο να χειροτονεί τους επισκόπους της Μεγαλονήσου.Επειδή εδημιουργείτο μείζον εκκλησιαστικόν ζήτημα η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία συνήλθεν το 431 εις την Έφεσον, έλυσεν το ζήτημα με τον όγδοο (Η΄) κανόνα της και ανεκήρυξε την Εκκλησίαν της Κύπρου Αυτοκέφαλον, παρά την αντίδρασιν του Αντιοχείας, με το αιτιολογικόν ότι οι Απόστολοι είναι ίσοι μεταξύ των και συνεπώς δεν δύναται Αποστολική Εκκλησία να υπάγεται εις άλλην Αποστολικήν.

“’Εδοξε τοίνυν τη αγία και Οικουμενική Συνόδω σώζεσθαι εκάστη επαρχία καθαρά και αβίαστα τα αυτή προσόντα δίκαια εξ αρχής άνωθεν, κατά το πάλαι κρατήσαν έθος.Ει δε τις μαχόμενον τύπον τοις νυν ωρισμένοις προσκομίσοι,  άκυρον τούτον είναι έδοξε τη αγία πάση και Οικουμενική Συνόδω”.

  Παρά ταύτα, μετά ολόκληρον πεντηκονταετίαν, το Πατριαρχείον Αντιοχείας επανέφερε τις παλαιότερες αξιώσεις του επί της Εκκλησίας της Κύπρου, με αποτέλεσμα το ζήτημα κατόπιν σχετικής προσφυγής του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Ανθεμίου προς τον Βυζαντινόν Αυτοκράτορα Ζήνωνα, να παραπεμφθεί από αυτόν εις την Σύνοδον της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έλυσε το ζήτημα υπέρ της Εκκλησίας της Κύπρου.

 Ο Αυτοκράτωρ Ζήνων εκύρωσε την Συνοδικήν απόφασιν και παρεχώρησε τα κατωτέρω μοναδικά προνόμια εις τον Αρχιεπίσκοπον Κύπρου : 1)να υπογράφει με ερυθρά μελάνη (δια κινναβάρεως), 2)να φέρει κατά τις ιερές τελετές πορφυρούν μανδύαν και 3)να φέρει μόνος αυτός σκήπτρον αυτοκρατορικόν αντί για την ποιμαντορικήν ράβδον.

  Εν κατακλείδι η Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδος, που αποτελεί τον Νομοθέτη της Εκκλησίας μας, με τον ΛΘ΄κανόνα της επεσφράγισε και επεκύρωσε εις το διηνεκές τον Η΄ κανόνα της εν Εφέσω Γ΄ Οικουμενικής Συνόδου περί του Αυτοκεφάλου της παλαιφάτου αυτής Εκκλησίας.

   Η Εκκλησία της Κύπρου κατέχει κατ΄αξίαν και τιμήν θέσιν, η οποία καθωρίσθη υπό  Οικουμενικής Συνόδου και ως εκ τούτου τα προνόμιά Της είναι κανονικώς νενομοθετημένα και απαράγραπτα.

 Ευχώμεθα υιικώς εις τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπον Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιον, Υγείαν, Δύναμιν και αγλαόκαρπον Πρωθιεραρχικήν Διακονίαν, επ΄αγαθώ της παλαιφάτου Εκκλησίας της Κύπρου και του ευσεβούς Κυπριακού Λαού.

βλ. Πηδάλιον της Νοητής Νηός, εκδ. οίκος Αστήρ Αθήνα 1982 (σελ. 176, 177, 253, 254).

Διαβάστε ακόμα