To Χαλάνδρι τίμησε τον Καθηγητή της Ερήμου Μέγα Αντώνιο

Χαλάνδρι | Σπύρος Παπαγεωργίου

Με κάθε επισημότητα το Χαλάνδρι τίμησε την μνήμη του ασκητή και Καθηγητή της ερήμου Αντωνίου του Μεγάλου. Στον ομώνυμο Ιερό Ναό στον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Συλλειτούργησαν μαζί του οι εφημέριοι του Ναού, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γιαπιτζίογλου και Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Πασσάλης, που σήμερα άγει την ονομαστική του εορτή.

Ο κ. Φιλόθεος στο κήρυγμά του τόνισε πως “για εμάς του ανθρώπους που ζούμε μέσα στον κόσμο έχει ιδαίτερη σημασία να τιμούμε ένα πρόσωπο όπως ο Άγιος Αντώνιος, που έζησε μέσα στην έρημο, μακριά από τον κόσμο και ίσως αποτελεί σκάνδαλο πως αυτός ο άνθρωπος που δέν έχει καμία σχέση με εμάς και την ζωή μας, μπορεί να αποτελέσει πρότυπο βίο στην καθημερινότητά μας”.

Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου επεσήμανε ότι για να κατανοήσουμε την σημασία που έχει στη ζωή μας η παρουσία των ασκητών Αγίων, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε για ποιο λόγο η Εκκλησία τιμά αυτά τα πρόσωπα. Αυτό στο οποίο διαφέρουν οι Άγιοι από όλους εμάς, είναι η καλή προαίρεσή τους και η ελεύθερη διάθεσή τους να βρίσκονται σε συνεχή κοινωνία με τον Θεό”.

Επίσης αναφέρθηκε στις τρεις αρετές που πρέπει να χαρακτηρίζουν, όχι μόνο έναν μοναχό αλλά και τους ανθρώπους που δεν είναι μοναχοί και ζουν μέσα στον κόσμο. “Από έναν μοναχό η Εκκλησία ζητά να τηρήσει υπακοή, παρθενία και την πτωχεία. Αυτές οι τρεις αρετές δεν αφορούν όμως μόνο τους μοναχούς, αφορούν όλους εμάς με την ευρύτερη έννοια. Πως; Κάνοντας υπακοή στο θέλημα του Θεού και προσωπική υπέρβαση, έχοντας κοινωνία με τον διπλανό μας και τον Θεό. Η παρθενία λαμβάνει στην εγγαμη ζωή, την διάσταση της αφοσίωσης και της πιστότητας. Τέλος η πτωχεία σε μια εποχή που έχει μάθει να καταναλώνει και να ζητά όλο και περισσότερα, δεν αφορά μόνο τους πλουσίους. Πολλές φορές η ελλειψη ενός αγαθού μας κάνει πλεονέκτες. Η πλεονεξία είναι όμως αμάρτημα φοβερό. Και δεν είναι ο πλούτος ή η φτώχεια εκείνα που δικαιώνουν ή κολάζουν τον χριστιανό, αλλά ο τρόπος που προσεγγίζει το κάθε τι που έχει ή δεν έχει. Πτωχεία σημαίνει λοιπόν να αρνούμαστε τον καταναλωτισμό και να μοιραζόμαστε ότι έχουμε και ότι είμαστε”.

Εκ μέρους των Ιερέων, ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Γιαπιτζίογλου ευχαρίστησε τον Θεοφιλέστατο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ευχόμενος να διατηρήσει την ταπείνοφροσύνη και την αγάπη που τον διακρίνουν.

Παρέστη ο Αντιπεριφεριάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Χάρης Ρώμας ο οποίος, όπως και όλο το εκκλησίασμα, ευχήθηκε στον εορτάζοντα Προϊστάμενο του Ναού.

Διαβάστε ακόμα