Χαρμόσυνες ειδήσεις από το Μαλάουι

Με τη χάρη του Σωτήρος Ιησού Χριστού, τις ευλογίες της Α.Θ.Μ του Παπά και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄ και την αγάπη του Θεοφιλεστάτου επισκόπου Μαλάουι κ. Φωτίου, σας στέλνουμε την αγάπη και χαιρετισμούς μας από το Μαλάουι.

          Οι μήνες Ιανουάριος και Φεβρουάριος δεν ήταν μόνο οι  πρώτοι μήνες του έτους αλλά και η αρχή μεγάλων ευλογιών από το Θεό για τους χριστιανούς του Μαλάουι. Δύο χαρμόσυνα γεγονότα ήρθαν να μας δώσουν κουράγιο και ελπίδα.

          Το πρώτο ήταν η άφιξη του κοντέινερ από την Ελλάδα. Το κοντέινερ εστάλη με έξοδα της αδελφότητος εξωτερικής ιεραποστολής Θεσσαλονίκης και για την  συγκέντρωση των ειδών συνέβαλαν εκτός απο την αδελφότητα ενορίες από όλη την Ελλάδα όπως η ενορία του Αγιου Αθανασίου από τη Συκιά Χαλκιδικής, ο Άγιος Γεώργιος Χαλανδρίου , του Αγίου Τρύφωνα Αμαλιάδας κ.α. Το κοντέινερ περιείχε εκκλησιαστικά είδη , τρόφιμα, είδη οικιακή χρήσης και ρουχισμού. Το περιεχόμενο θα δοθεί σταδιακά τους επόμενους μήνες στις 40 ενορίες της επισκοπής καθώς και σε χωριά της υπαίθρου όπου υπάρχουν ορθόδοξες κοινότητες με αδελφούς μας που έχουν ανάγκη. Η ευγνωμοσύνη μας προς όλους όσοι συνείσφεραν στον ερχομό του είναι μεγάλη.

          Το δεύτερο χαρμόσυνο γεγονός ήταν το άνοιγμα μίας γεώτρησης στην ενορία της Αγίας Αναστασίας στην περιοχή Τσιρανζούλου. Η γεώτρηση ήταν και αυτή μια δωρεά της αδελφότητας εξωτερικής Ιεραποστολής. Το Μαλάουι είναι μία χώρα πλούσια σε νερό, όμως το νερό βρίσκεται σε μεγάλο βάθος κ το δίκτυο ύδρευσης είναι ανύπαρκτο. Όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου είναι αναγκασμένοι  να αναζητούν νερό σε πηγάδια και γεωτρήσεις που τις περισσότερες φορές είναι μακριά από τα σπίτια τους. Η έλλειψη καθαρού νερού είναι αιτία για την απουσία σωστής υγιεινής και την ύπαρξη πολλών ασθενειών. Φέτος το Μαλάουι δοκιμάστηκε από μία μεγάλη επιδημία χολέρας που οδήγησε στο θάνατο πολλούς ανθρώπους. Αρα το άνοιγμα μίας γεώτρησης δεν αλλάζει απλά την καθημερινότητα εκατοντάδων ανθρώπων αλλά τους δίνει ποιότητα ζωής.  Ήταν  πραγματικά τόσο συγκινητικές οι στιγμές των εγκαινίων, μακάρι να μπορούσαμε να μεταφέρουμε στο γραπτό λόγο τη χαρά και τον ενθουσιασμό που επικρατούσε εκείνη την ώρα στον αυλόγυρο της εκκλησίας γύρω από τη γεώτρηση.

Διαβάστε ακόμα