Χειροθεσία Πνευματικών από τον Μητροπολίτη Σερρών

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023, η γενική Σύναξη των 50 συνολικώς Πνευματικών-Εξομολόγων της κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησίας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, με γενικό θέμα: «Το λειτούργημα της Πνευματικής Πατρότητος. Αγιογραφικές, ιεροκανονικές και εκκλησιολογικές αναφορές και προϋποθέσεις».

Ομιλητής στην ως είρηται Σύναξη, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ήταν ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής οσ. Δαυΐδ του Γέροντος Ευβοίας, ο οποίος, κατόπιν ευλογίας του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, εκόμισε την Τιμ. Κάρα του οσ. Δαυΐδ, στην ανδρώα ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής Σερρών προς προσκύνηση των πιστών.

Συγκεκριμένως, μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας, που τελέσθηκε στο ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο Αγ. Κων/νου και Ελένης, χοροστατούντος του Σεβ. κ. Θεολόγου, παρατέθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους κληρικούς. Ακολούθως, ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, προλόγισε καταλλήλως την πνευματική Σύναξη.  

Στη συνέχεια, ο πανοσιολ. Καθηγούμενος π. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Θεολόγο, για την τιμή της προσκλήσεως στην πνευματική αυτή Σύναξη της τοπικής Εκκλησίας, ομίλησε βιωματικώς για το ιερώτατο μυστήριο της ιεράς εξομολογήσεως, αναφερόμενος και σε περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι, διά του μυστηρίου της καταλλαγής, κάτω από το ηγιασμένο επιτραχήλιο των πατέρων της Μονής οσίου Δαυΐδ και μάλιστα αυτό του Αγίου Ιακώβου (Τσαλίκη) και του ηγιασμένου Γέροντος Κυρίλλου, ανέπαυσαν πλείστες όσες καταπονημένες από την αμαρτία ψυχές.

Ακολούθως, o Σεβ. κ. Θεολόγος, εμπνεόμενος από την προς Εφεσίους (4,15) προτροπή του μεγάλου Αποστόλου των εθνών Παύλου: «Ἀληθεύοντες δὲ ἐν ἀγάπῃ αὐξήσωμεν εἰς αὐτὸν τὰ πάντα, ὅς ἐστιν ἡ κεφαλή, Χριστός», αναφέρθηκε στις βασικές αγιογραφικές, πνευματικές, εκκλησιολογικές και ιεροκανονικές αρχές του λειτουργήματος της Πνευματικής Πατρότητος, στον σκοπό, στις προϋποθέσεις και στις ωφέλειές του, υπεγραμμίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Αδιαλείπτως η φιλόστοργη Μητέρα μας Εκκλησία, ως το μυστήριο της συνεχούς θεραπευτικής, φωτιστικής και αγιαστικής παρουσίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον κόσμο, μεριμνά και για την πνευ­ματική ενίσχυση και ανεφοδιασμό των ιερουργών των θείων μυ­στηρίων, οι οποίοι ως φρυκτωροί ακοίμητοι του θείου φωτός της εις Χρι­στόν πίστεως, εργάζονται, ως υπηρέτες Χριστού και οικονόμοι των μυστη­ρίων Θεού (Α’ Κορ. 4, 1), στην Εκκλησία το ιερόν έργον της διαποιμάν­σεως του λαού του Θεού.

Το θεόσδοτο ιερό λειτούργημα της Πνευματικής Πατρότητος, ως καρπός της Αναστάσεως του Κυρίου μας και έργο θεραπείας των ανθρωπίνων ψυχών εκ των καταστροφικών συνεπειών της αμαρτίας, πρέπει να διακονείται με ταπεινό φρόνημα και υψηλή συναίσθηση της τιμής, της ευλογίας, αλλά και της ευθύνης έναντι του Κυρίου μας, της Εκκλησίας Του και του λαού του Θεού. Το ιερό αυτό έργο προϋποθέτει δυνατή πίστη στον θείο Δομήτορα Χριστόν, αγιοπνευματικό ήθος, ολόθυμη προσευχή, λειτουργική ζωή και εμπειρία, ταπείνωση, πνεύμα διακρίσεως και υπομονής, συνεχή μελέτη του θείου λόγου, των πατερικών κειμένων, βαθειά γνώση της θεραπευτικής και της κανονικής παραδόσεως της Εκκλησίας μας και κυρίως ανεξάντλητη αγάπη για τον άνθρωπο ως πλάσμα του Θεού».

Τέλος, ο Σεβ., προχείρισε σε Πνευματικούς τους πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες π. Νικήτα Χαλέμη και π. Νεκτάριο Καϊμακάμη και τους αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ραφαήλ Λίγδα και Σταυρ. Οικονόμο π. Θεολόγο Κυριακόπουλο, ευχόμενος πατρικώς να οδηγήσουν με το επιτραχήλιό τους πολλές ψυχές στον Παράδεισο, δηλαδή στον Χριστό.

Διαβάστε ακόμα